Gå till innehåll

6 tips inför sommar och semester

  • Konkreta tips om hur du ska tänka när du använder dina kort under sommarresan
  • Spärrservice, reseförsäkring och regionspärr – med Skandias kort får du säkerheten på köpet
  • Hur ska du tänka när du betalar utomlands – SEK eller lokal valutakurs?

Våra tips inför sommar & semester

1. Förvara ditt kort säkert

Ha ditt kort under uppsikt eller förvara det väl. Tänk på att aldrig förvara koden på ett sådant sätt att kortet och koden kopplas samman – memorera din kod. Var extra uppmärksam i t.ex. tunnelbanor, på flygplatser och andra offentliga platser där det finns risk för ficktjuvar.

2. Kompletterande reseförsäkring ingår

När du betalar en resa med kort får du automatiskt och utan extra kostnad ta del av vår kompletterande reseförsäkring och köpskydd. För Visa Bankkort och Visa Electronkort gäller Reseförsäkring Bas, och för Visa Kreditkort gäller Reseförsäkring Plus.

3. Visa-kortet skyddar

Använd ditt Visa-kort och boka, flyg hotell och hyrbil. Visa-kortet ger dig skydd om något går fel. Och till skillnad från kontanter så får du ett nytt kort om du tappar det eller om det blir stulet. 

4. Anpassa ditt kort

Skandiabankens kort är försedda med chip vilket innebär att säkerhetsstandarden är den högsta. Du kan dessutom justera Regionsspärr, sätta beloppsgränser för köp och öppna/stänga möjligheten att handla på nätet. När du som är Skandiakund ska resa utanför Europa måste du även öppna regionen som du ska åka till och välja den tidsperiod som det ska vara öppet. Det går att göra i internetbanken, under ”Kort” och ”Säkra kortbetalningar”, och även med mobilappen eller med telefonsamtal.

5. Välj lokal valutakurs

När du betalar utomlands med kort kan du ibland få frågan om du vill betala i SEK eller den lokala valutan. Välj då landets lokala valuta, oftast får du en bättre kurs genom Visa än den kurs som butiken sätter om du väljer SEK. Dina köp och uttag redovisas ändå i svenska kronor på ditt kontoutdrag eller fakturan.

6. Spärrservice och bedrägliga kortköp

För att känna dig lugn på resan kan du teckna vår spärrservice via Falck Secure. Blir du bestulen eller tappar bort ditt kort och andra värdesaker så kan du med ett enda samtal spärra både kort och mobil.

Om du upptäcker eller har misstanke om bedrägliga kortköp ska du omedelbart kontakta spärrservice. Ring 0771-33 20 00 om du befinner dig i Sverige och +46 771-33 20 00 om du är utomlands.

Samtliga korttransaktioner övervakas i ett system som varnar vid misstanke om bedrägliga köp eller uttag. Systemet är i drift 24 timmar om dygnet, året runt. När systemet upptäcker en misstänkt transaktion kontaktar vi dig via telefon för att kontrollera om det är en riktig eller en bedräglig transaktion.

Kreditkort

Trygghet med Visa Kreditkort

Med vårt kreditkort handlar du både säkert och förmånligt. Du har upp till 60 dagar avgiftsfri kredit.

  • Försäkringar ingår – t.ex. köpskydd, lägsta pris-garanti och reseförsäkring
  • Du får upp till 60 dagars räntefri kredit
  • Möjlighet att ansluta sms-bevakning för kortköp
Mer om Visa Kreditkort