Gå till innehåll
Skrivbord med läsplatta på

Handla säkert i julhandeln

 • Med VISA Secure kan du handla säkert på nätet, signera enkelt med BankID/Mobilt BankID eller SMS-kod
 • Med vårt kreditkort får du Köpskydd och Leveransförsäkring när du handlar
 • Betala med Swish, snabbt, enkelt och kostnadsfritt

Med våra kort får du säkerheten på köpet. Anpassa dina köpgränser och spärrar genom att logga in i Internet- eller mobilbanken.

Julhandeln

Julhandeln drar igång med Black Friday den 23 november. Om du planerar att fynda i julhandeln är det dock viktigt att du håller koll på ditt kort i butiksträngseln och ser upp för bluffsajter på nätet och alltid läser det finstilta i butikens villkor innan du klickar för ditt godkännande för att t.ex undvika oönskade prenumerationsupplägg.

Läs våra tips inför julhandeln.

Betala med kort

Med våra kort får du säkerheten på köpet. Läs mer om funktionerna på ditt kort.

 • VISA Secure innebär att alla dina köp måste signeras med BankID, Mobilt BankID eller en SMS-kod. Det är ett smidigt sätt att förhindra bedrägerier om ditt kort eller att kortnummer kommer i orätta händer. På så sätt kan du känna dig trygg när du handlar på nätet. Alla våra kort är kopplade till VISA Secure.

 • Passa på att se över dina köpgränser på kortet inför julhandeln.

 • Är du ute på stan och handlar, ha ditt kort under uppsikt och förvara det väl. Tänk på att aldrig förvara kortkoden på ett sådant sätt att kortet och kortkoden kopplas samman – memorera din kortkod. Var extra uppmärksam i t.ex. tunnelbanor, flygplatser och andra offentliga platser där det finns risk för ficktjuvar. Om olyckan är framme och du behöver spärra ditt kort ska du ringa 0771-33 20 00 om du befinner dig i Sverige och +46 771-33 20 00 om du är utomlands. Spärrservice har öppet dygnet runt, årets alla dagar.

 • Använder du ditt Kreditkort har du, genom Reseförsäkringen på kortet, ett köpskydd som ger dig ett års extra garanti, allriskförsäkring som gäller i 3 år vid köp av vitvaror och hemelekronik samt en leveransförsäkring när du handlar varor över 1 000 kr på internet.

4. Betala med Swish

Du vet väl om att många butiker numera accepterar betalning via Swish?

Betala ditt köp med Swish genom att logga in på din Swish-app och uppge betalningsuppgifterna. Du godkänner köpet med Mobilt BankID och du får omedelbart en betalningsbekräftelse. Pengarna dras från ditt anslutna konto direkt.

 • Om du väljer att betala med Swish ska du tänka på att du har en daglig beloppsgräns för hur mycket du kan betala per dygn. Beloppet är mellan 0 - 10 000 kr. Du kan när som helst ändra denna beloppsgräns under ”Mina Swishanslutningar”. Ska du swisha ett högre belopp kan du ange en tillfällig beloppsgräns på upp till 150 000 kr under ett specifikt datum. Den tillfälliga beloppsgränsen ersätter under ett dygn den dagliga beloppsgränsen.

 • Tänk på att de försäkringar du har genom ditt kort inte gäller vid betalning med Swish.

Varning för falska samtal

Det förekommer en hel del artiklar i pressen just nu om personer som har blivit lurade att genomföra transaktioner på uppmaning av bedragare. Rådet är att aldrig lämna ut koder som du fått av banken, det kan vara koder till ditt BankID, kort, engångskoder via SMS eller PIN-koder. Om du misstänker att någon kommit över din kod till ditt BankID ska du omedelbart spärra ditt BankID och hämta ut ett nytt.

Slå aldrig in din BankID-kod på uppmaning av någon annan, även om du är säker på att den som kontaktar dig exempelvis är polis eller din bank.

Läs mer på vår sida om att surfa säkert.

Köptips i julhandeln

Här listar vi en del tips i julhandeln. Lycka till med dina köp!

 • Bestäm dig innan

  Skriv en topplista över de saker du helst av allt vill köpa. Köp inte bara för att det är billigt utan bestäm dig innan vad du ska handla.

 • Budget

  Det kan vara lätt att skena iväg och handla för mycket. Bestäm därför innan hur mycket du får handla för och vad du är beredd att betala för en produkt. Tänk också på att lönen ska räcka ända fram till jul.

 • Favoritbutiker

  Håll koll på dina favoritbutiker, många har olika erbjudanden inför jul. Besök just din favoritbutik flera gånger. Se till att prenumerera på butikens nyhetsbrev och följ butikerna i sociala medier. Då får du också snabbt reda på speciella erbjudanden.

 • Handla utomlands

  Handlar du från utlandet behöver du tänka på högre fraktavgifter och eventuell tull och moms. Handlar du från en sajt inom EU, eller EES-området betalar du inga avgifter.

 • Börja tidigt

  Börja julklappsshoppingen i god tid så undviker du sista minuten-köpen som både är dyra och inte alltid genomtänkta. Har du det ordnat i god tid kan du dessutom njuta av julstämningen under resten av december istället för att stressa runt på stan.