Gå till innehåll
Stående kvinna i profil och motljus med händerna på knäna

Investerings­sparkonto (ISK)

 • Inget krångel med deklarationen
 • Under 2017 betalar du 0,375 % i skatt 
 • Kontot kostar 0 kr och du låser inte in dina pengar

ISK-konto är ett smidigt konto för ett långsiktigt sparande i fonder, aktier och andra värdepapper. Om du har BankID så blir du kund på vägen och kan börja spara direkt.

Logga in och öppna ISK-konto

Enkelt att handla med värdepapper

Du får full koll på marknaden med vårt smarta handels­verktyg Skandia Trader och fri tillgång till våra aktie­mäklare via Mäklarbordet.

Allt för att göra det enkelt för dig att handla med fonder, aktier och andra värdepapper.

Skandia Trader

Brett sortiment

 • Värdepapper på Nasdaq, Aktietorget, First North, NGM och NDX.
 • Välj bland mer än 800 fonder i ett av marknadens bredaste fondsortiment.
 • Ett 90-tal av dessa är särskilt utvalda och kvalitetssäkrade. 
Hela vårt fondutbud Våra utvalda fonder

Kom i gång med våra tre SMART-fonder

För dig som vill börja spara i fonder men inte riktigt vet vilka, har vi gjort valet enkelt med våra tre SMART-fonder: Försiktig, Balanserad & Offensiv.

Försiktig har lägst risk, Offensiv har högst risk och Balanserad ligger mittemellan.

Våra SMART-fonder

Så fungerar Investerings­sparkonto

Investeringssparkonto är ett konto för värdepappershandel där du kan handla med fonder, aktier och andra värdepapper. Du äger tillgångarna direkt (till skillnad från t.ex. en kapitalförsäkring) och har rätt att gå på bolagsstämmor och rösta. Kontot omfattas av investerar­skydd och insättnings­garantin.

ISK-konto – passar både för korta och långa sparmål

Passar både för kortare sparmål (t.ex. renovering) och för längre (t.ex. pensionen). Ett månadssparande i fonder ger ofta bättre avkastning än ett vanligt bankkonto. Om du har behov av ett extra skydd för familjen kan du teckna en livförsäkring också.

Ta ut pengarna när du vill

Själva kontot kostar 0 kr och du kan ta ut dina pengar när du vill utan avgift. Alla skatter hanteras separat och dras inte från ditt konto. Det som kostar är själva värdepappershandeln (courtage). Vi har riktigt bra priser. Se hela prislistan. 

Inget deklarationskrångel

Investeringssparkonto  passar bra om du vill köpa och sälja ofta eftersom du inte behöver skatta på vinsterna eller redovisa varje vinst och förlust i deklarationen. Ett långsiktigt sparande på ett investeringssparkonto kan ge lägre skatt än på en vanlig värdepappersdepå. Du betalar en årlig schablonskatt på kapitalet.

Så här kan ditt månadssparande växa

  2 år 5 år 10 år 20 år
200 kr 5 052 kr
Ny dator
13 618 kr 30 998 kr 81 492 kr
500 kr 12 631 kr 34 045 kr
Familjesemester
77 496 kr 203 729 kr
1 000 kr 25 261 kr 68 090 kr 154 992 kr
Nytt kök
407 458 kr
1 500 kr 37 892 kr 102 135 kr 232 488 kr 611 187 kr
Sommarstuga

Vi har räknat på en årlig avkastning på 5 % utan hänsyn till ev. inflation. Tänk på att detta är ett räkneexempel, och inte en värdetillväxt som vi kan lova. Dina tillgångar kan både öka och minska i värde.

Investeringssparkonto med rådgivning


Välj rådgivning till ditt Investeringssparkonto så får du en individuellt utformad placeringsstrategi som utgår från din ekonomi, personliga råd i placeringsbeslut och hjälp med det praktiska. Årlig avgift på 0,95 % av kapitalet tillkommer.

Vanliga frågor om investerings­sparkonto

  • Ett investeringssparkonto (ISK) passar bäst för dig som placerar ganska aktivt, och som vill ha ett enkelt och smidigt sparande utan deklarationskrångel.
  • ISK har en årlig schablonskatt på kapitalet* och du slipper skatta på vinsten varje gång du säljer ett värdepapper.
  • Du betalar ingen skatt på räntor, utdelningar och annan avkastning på kontot.
  • Du behöver inte heller redovisa vinster och förluster i din deklaration.
  • Kontot kostar 0 kr att öppna och du kan ta ut pengarna när du vill.
  • ISK passar dig som tror att  din avkastning kommer att bli högre än 1,25 % under 2017. Om du tror att avkastningen blir lägre så är värdepappersdepå ett bättre alternativ. 

  Öppna ISK-konto. 

  Tänk på

  Eftersom du betalar skatt varje år oavsett om dina värdepapper går upp eller ner är det bra om du är en ganska aktiv placerare, så att inte din värdeökning äts upp av schablonskatten. Eftersom schablonskatten sätts utifrån statslåneräntan (nivån bestäms av statslåneräntan i november året före beskattningsåret, och skatten är 30 % på statslåneräntan) så bör din avkastning överstiga statslåneräntan för att kontot ska vara fördelaktigt för dig.

  Sparar du i värdepapper med väldigt låg risk, till exempel räntefonder som oftast har låg avkastning, är ISK troligen inte det bästa alternativet. Då kan det vara bättre att ha en vanlig värdepappersdepå, där du betalar skatt på vinsten vid försäljning och kan dra av eventuella förluster i deklarationen. (Har du en värdepappersdepå hos oss så hjälper vi dig med en årssammanställning och en färdigifylld K4 som finns att ladda ner i internetbanken.)

  *Du kan läsa mer om hur kapitalunderlaget för ISK beräknas i produktvillkoren.

 • Tillgångarnas värde på kontot vid fyra mättidpunkter under året läggs samman med insättningar gjorda under året. För att räkna ut den beskattningsbara delen så delar du det värdet med 4 och multiplicerar resultatet med statslåneräntan från 30 november föregående år. Det belopp du får beskattas med 30 %.

  kvartal 1 + kvartal 2 + kvartal 3 + kvartal 4 = x

  x / 4 = y

  y * statslåneräntan (använd räntan från 30 november föregående år) = belopp som ska beskattas med 30 %

  Läs mer om schablonbeskattningen på Skatteverket

  Öppna Investeringssparkonto

 • Att flytta dina värdepapper från ett annat Investeringssparkonto är enkelt: logga in i internetbanken och gör flytten under Flytta värdepapper. Om du inte är kund hos oss än blir du det med ett Bank-ID. Innan du gör flytten ser du förstås till att öppna ett Investeringssparkonto hos oss.

  Att flytta dina värdepapper från en annan typ av depå är i princip lika enkelt, men du kommer att behöva deklarera flytten som om en försäljning hade skett och betala skatt på eventuell vinst. I vissa lägen kan det alltså vara smartare att låta befintliga värdepapper ligga kvar där de ligger, och använda Investeringssparkontot för ett nytt sparande. Om du ändå vill flytta dina värdepapper använder vi stängningskursen för den dag flyttanmälan kommit oss tillhanda.

  En fördel med att flytta dina värdepapper till oss är att du får bättre koll på du har fördelat dina placeringar och risker  och tillgång till våra kunniga aktiemäklare!

  Öppna Investeringssparkonto

 • Såhär gör du:

  • Ring till oss på 0771-55 55 00
  • Tryck 5 i talsvaret för att få prata med en aktiemäklare och lägga din order
  • Öppet vardagar 9–17.30

  Bra att veta

  • Utländska börser kan ha andra öppettider, men vi kan bara lägga order under den svenska börsens öppettider
  • Du lägger ordern över dagen och det är inte möjligt att lägga den längre än så
  • Kurserna på utländska aktier är noterade i respektive valuta och uppdateras en gång per dag
  • Transaktionen debiteras i svenska kronor på din depå hos Skandia senast på likviddagen (mellan 3–5 bankdagar från att ordern lades); tänk på att växlingskurserna kan variera under denna tid
  • Det kan eventuellt tillkomma börsavgifter som den utländska börsen tar ut
  • Kurslistor finns bland annat här: KöpenhamnHelsingforsIslandOslo

  Öppna Investeringssparkonto

Alla frågor och svar

Kom igång med ett ISK-konto på några minuter

 • Inget krångel med deklarationen
 • Under 2017 betalar du 0,375 % i skatt 
 • Kontot kostar 0 kr och du låser inte in dina pengar
Öppna Investeringssparkonto