Gå till innehåll

Spara till dina mål

Svara på 4 enkla frågor och se vilket sparande som kan passa dig.

Gör spartestet direkt

Svara på 4 enkla frågor – vilken sparform passar dig?

Så skapar du en sparstrategi

Steg 1: Säkra bufferten

  1. Räkna ut vad som blir rimligt för just dig att avsätta per månad
  2. Börja spara – varje krona räknas
  3. Kartlägg din ekonomi och se om du kan spara in på onödiga utgifter

  Vi brukar rekommendera våra kunder att ha 2–3 månadslöner i buffert. När du har nått en lagom nivå kan du låta det sparandet vara och fokusera på andra sparmål. 

  Olika konton – olika mål

  Ett tips är att ha olika konton för olika mål. Då får du en bra överblick över dina pengar och hur mycket pengar du har sparat för varje sparmål.

  Minska kostnader

  De flesta kan minska sina kostnader för stående utgifter. Om du har din tjänstepension hos oss kan du få rabatt på bolånet. Dessutom är det vanligt att våra tjänstepensionskunder ingår i ett gruppavtal. Gruppvtalet gör det möjligt att teckna försäkringar (t.ex. barn-, sjuk-, olycksfallsförsäkring) till ett bättre pris än om du gör det som enskild privatperson. Kolla med din arbetsgivare.

 • Om du vill ha trygghet kan det vara en bra idé att lägga bufferten på ett sparkonto utan bindningstid. Det brukar inte att generera någon större avkastning på dina pengar – men du behöver inte heller oroa dig för eventuella nedgångar. 

  Grundtanken är att din buffert ska ge trygghet, men om du har ekonomiska förutsättningar kan det passa att placera en del av bufferten i fonder. Om du vill skapa möjlighet för dina pengar att öka i värde kan du tänka på att inte lägga för mycket pengar på ett sparkonto. 

 • Om du känner dig bekväm med att ta en risk för att öka möjligheten till avkastning i din buffert, kan du placera en del av bufferten i fonder med låg risk i en värdepappersdepå. Då betalar du skatt vid försäljning av dina fonder och har möjlighet att kvitta vinst mot förlust i deklarationen. Du hittar risk för respektive fond i vår fondlista och kan sortera fonderna utifrån risknivå. 

Steg 2: Få koll på pensionen

När du har en buffert är nästa steg att få koll på pensionen. Du har förmodligen pension från jobbet och staten – men vet du hur mycket du beräknar få eller vad som händer med pengarna om du dör i förtid? Med bättre koll på dina pensionspengar är det enklare att göra bra sparval.

Så mycket behöver du spara privat till pensionen

Steg 3: Spara till drömmen

 • Ditt bästa argument för att börja spara här och nu, är att varje krona räknas. Därför kan det vara bra att bara börja – med en lagom summa, i en lagom risknivå. Så länge du har en trygg buffert att landa på och är medveten om att pengarna både kan öka och minska i värde. 

  För dig som inte vet vilka fonder du ska välja, har vi gjort valet enklare med våra SMART-fonder. Det är så kallade blandfonder, som anpassas efter förutsättningarna på marknaden utifrån olika risknivåer – Försiktig, Balanserad och Offensiv. Med t.ex. ett investeringssparkonto som skal kan du byta både fonder och månadsbelopp när som helst. 

 • Fundera på hur du vill påverka valet av placeringar. Är aktieinvesteringar ditt nya fritidsintresse, är du en van fondsparare eller vill du helst ha hjälp av någon som kan? 

  Spara i fonder

  Ett månadssparande i fonder ger pengarna chansen att växa snabbare än om de bara ligger på ett sparkonto. I valet av fonder kan våra fondguider vara till hjälp:

  Självklart kan du också kombinera fonder och aktier. Få koll på marknaden genom att läsa våra ekonomers marknadsanalyser – och få aktuella spar- och placeringstips

  Handla med aktier

  Alla kan bli bra på aktier. Det handlar bara om att lära sig hur aktiemarknaden funkar – och ha tid och intresse. Till din hjälp har du verktyget Skandia Trader som hjälper dig att hålla koll. Du väljer vilka värdepapper du vill bevaka och får aktuella nyheter och bolagsfakta direkt i mobilen. Läs mer om att handla med aktier.

  Låt oss sköta placeringarna

  Har du en dröm som ligger lite längre fram i tiden och vill ha en tryggare placering? Då finns det en trygg sparform med garanti som kan passa dig. Det betyder att du är garanterad ett visst belopp när det är dags för utbetalning och har möjlighet till mer. 

 • När du har ditt sparande på plats kan du börja utvärdera hur du vill göra framåt. Beroende på vilka planer du har och när du planerar att uppfylla dem kan du variera månadsbelopp, risknivåer och fördelning av risk. 

  Månadsbelopp

  Månadsbeloppet beror på dina förutsättningar och mål. En tumregel kan vara att spara ca 10 % av din lön, fördelat på drömspar, pensionsspar och barnspar för dig med barn. Som en trygg bas är det bra att ha en buffert innan du tar dig an övrigt sparande.

  Risknivå

  Om ditt sparmål är längre bort än 1–2 år, är det viktigt att låta pengarna jobba åt dig. Högre risk ger möjlighet till högre avkastning, men du ska alltid välja risknivå utifrån dina förutsättningar. För aktier ligger placeringshorisonten på 5–7 år. Det betyder att du ska spara i minst 5 år innan du rör pengarna.

  Fördelning av risk

  Att fördela risken är minst lika viktigt som att välja risknivå. Ett bra tips är att välja olika typer av placeringar, marknader och branscher. Se regelbundet över ditt sparande för att säkerställa att du har en bra fördelning.

Steg 4: Trygga barnens framtid

Om du har barn (eller barnbarn för den delen) är det en sjyst gåva att spara för att trygga deras ekonomiska framtid. Ge ett bidrag till första lägenheten, utlandsstudier eller någon annan milstolpe i livet. Ett tips är att spara en del av barnbidraget!

Spara till barn – så gör du

Gör ditt mål möjligt

Kvinna och man under ett paraply

Vardagsbuffert

Har du ingen buffert än? Ett spar­konto kan vara en bra början.

Välj
Kvinna i telefon med äldre kvinna

Livet efter jobbet

Pensionen – räkna ut hur mycket du behöver spara privat.

Välj
Kvinna blickar ut från ett fönster

Till något särskilt

Få tips på hur du kan fondspara för att komma närmare din dröm. 

Välj
Pappa håller sin son i famnen

Dina barns framtid

Trygga barnens (eller barn­barnens) ekonomiska framtid.

Välj

Spartips!

Spara med återbäringsränta

Våra 10 bästa spartips

Här är tipsen som hjälper dig att ta kommando över ditt sparande.

10 smarta spartips 2019

När passar ISK?

ISK passar dig som vill spara i fonder och aktier.

Läs mer om ISK

Spara i fonder – så gör du

Hitta rätt fonder utifrån kunskapsnivå.

Köp fonder – guide

Tänk på

Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå på­minna om risken med att placera pengar i traditionell förvaltning, fonder och aktier. Historisk av­kastning är ingen garanti för framtida avkastning och dina pengar kan både öka och minska i värde.

Även om vi kan ge dig tips på vägen är det du själv som ansvarar för dina investerings­beslut. Därför är det viktigt att du läser all information inför ett beslut. Läs gärna om risker och ditt ansvar här.

Dela sidan