Gå till innehåll

Spara i aktier eller fonder?

Du har bestämt dig för att börja spara. Men ska du spara i aktier eller fonder? Eller kanske båda? Vi guidar dig rätt så du får ut mer av ditt sparande.

 • Få sparandet att jobba för dig
 • Öka chansen till avkastning
 • Gör drömmen möjlig

Varför ska jag spara i fonder?

 • Du köper andelar i en fond som sköts av en professionell förvaltare. Fondförvaltaren köper värdepapper för de pengar som du och de andra andelsägarna sätter in i fonden, med målet att ge er så bra avkastning som möjligt. 

  Det finns flera olika typer av fonder att välja mellan som investerar i olika typer av värdepapper, t.ex. aktiefonder som investerar i aktier i olika företag, räntefonder som placerar i värdepapper som ger ränta och blandfonder som blandar aktier och värdepapper som ger ränta. Men det finns också andra typer av fonder, t.ex. branschfonder som bara investerar i företag i en viss bransch. Du kan sälja fondandelar och får då utbetalt det värde dina fondandelar motsvarar i fonden.

  Fonder är därför bra för dig som vet att du vill spara, men hellre tar hjälp av någon som är insatt. Allt du behöver göra är att fundera över vilken risknivå och vilken inriktning du vill att ditt sparande ska ha – sen sköter förvaltaren jobbet med att hitta bra investeringar på dessa områden. 

 • En fond ger dig en inbyggd riskspridning då den innehåller flera olika investeringar, men det är viktigt att påpeka att fonder inte är riskfria för det. För att avgöra risken på en fond kan du ta hjälp av den 7-siffriga riskskalan som t.ex. kan ses i vår fondlista.

  Riskskalan anger hur stor risk fonden tar mellan 1 till 7 (där 1 är lägst risk och 7 högst risk). Högre risk innebär att fonden investerar i en större andel värdepapper med högre risk. Det betyder att fonden har en större möjlighet att både öka och minska i värde.

  Även din sparhorisont påverkar vilken risk du kan ta. Om du vill spara en kortare tid, runt 1–3 år, är ett sparande i mindre riskfyllda fonder att föredra. Är ditt sparande långsiktigt, t.ex. till pensionen, kan en fond med högre risk vara att föredra. Läs mer om hur du kan tänka kring risk och avkastning på vår sida om fondspar.

 • Du kan ofta spara mindre belopp i fonder än i aktier. Fonder har oftast låga minsta köpbelopp så du kan i princip sätta in precis så mycket eller lite pengar du själv vill; varje krona omvandlas till andelar i fonden. Därför fungerar fonder bra för ett regelbundet sparande så som ett månadssparande. Att månadsspara är ett bra sätt att lägga undan pengar varje månad utan att det märks så mycket – en framgångsstrategi till att sparandet verkligen blir av.

Frågor kring våra sparprodukter?

kontakta oss 0771-55 55 00

Ring oss direkt eller boka en tid.

Våra rådgivare finns här för dig när du vill koppla greppet om din ekonomi.

Boka rådgivning

När ska jag spara i aktier?

 • En aktie motsvarar ett delägarskap i ett företag och ger ägaren rätt till eventuell utdelning av företagets vinst. Fördelar med att själv investera i aktier är att du, till skillnad mot fonder, kan bestämma helt själv över dina placeringar. Men aktier kräver också mer av dig som sparar eftersom du kontinuerligt måste bevaka de företag du köpt aktier i. För en bra riskspridning behöver du investera i flera olika företag i flera olika branscher.

 • Aktier innebär en högre risk än vissa typer av fonder som t.ex. räntefonder och ger inte den automatiska riskspridningen som du får genom att investera i aktiefonder. Ett vanligt råd till aktieägare är därför att sprida risken. Detta innebär att man investerar i flera olika aktier, t.ex. i olika branscher och marknader och i både stora och lite mindre företag. Om en av aktierna förlorar mycket i värde blir förlusten inte lika stor som när du bara investerat i en aktie. En aktiefond ger dig per automatik större riskspridning då en fond investerar i många fler aktier. Är man däremot beredd att ta en högre risk med möjlighet till högre avkastning behöver man inte sprida riskerna lika mycket. Högre risk ökar möjligheterna till hög avkastning, men också risken för en större förlust – så satsa inte mer än du är beredd att förlora. 

 • Något som brukar framhållas som positivt med att spara i aktier är att du slipper förvaltningsavgiften som fonden kostar. Däremot betalar du courtage för handeln.

  Förutom att veta vad företaget gör behöver du också göra en analys av hur det gått historiskt samt ha koll på marknaden i stort. Det är också bra att du håller dig uppdaterad om hur det går för företaget du investerat i ifall  förutsättningarna ändras och du behöver fatta beslut om eventuella ändringar i innehavet.

  När du sparar i aktier finns det ingen expert som gör jobbet åt dig. Däremot finns verktyget Skandia Trader som hjälper dig att hålla koll på dina aktier. Där kan du välja vilka värdepapper du vill bevaka och få nyheter och bolagsfakta direkt i mobilen.

Spara i fonder när du vill

 • Lägga mindre tid på ditt sparande
 • Låta någon annan göra jobbet
 • Ha ett enkelt sparande med riskspridning
Spara i fonder

Spara i aktier när du vill

 • Lägga mer tid på ditt sparande
 • Göra jobbet själv
 • Ha möjligheten till att få högre avkastning
Spara i aktier

Spara i aktier & fonder – tänk på det här

En placering i finansiella instrument som t.ex. aktier eller fonder är alltid förenad med ekonomisk risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier eller andra finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det placerade kapitalet. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och står själv den ekonomiska risken. Du ska därför alltid ta del av mer detaljerad information innan du fattar ditt beslut; information om egenskaper och risker med olika finansiella instrument, och samtliga villkor för handeln hittar du under Villkor & faktablad. Läs mer om egenskaper och risker med aktier och andra finansiella instrument.

Läs också gärna mer om hur Skandia undviker intressekonflikter, hanterar s.k. tredjepartsersättningar och om de olika bolagen på Att handla på skandia.se.

Frågor & svar om sparande

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om sparande.

 • Detta påverkas såklart av vad du har för mål med ditt sparande, men ett bra riktmärke för hur mycket du ska spara är omkring 5–10 % av lönen.

 • Tid och attityd till risk sätter ramarna för ditt sparande – men det faktiska innehållet i ditt sparande styrs av hur mycket tid och engagemang du egentligen vill och kan lägga ner.

 • Vi brukar rekommendera våra kunder att ha 2–3 månadslöner i buffert på ett sparkonto. Då kommer du snabbt åt pengarna när du behöver dem. Resten av ditt sparande kan du fördela på andra sparformer.

  • Buffert

  Det första du ska göra är att se till att du har en buffert. En buffert ska finnas där om något plötsligt händer, som att kylskåpet går sönder eller lönen blir försenad. Ett par månadslöner på ett sparkonto är perfekt – då är de lättillgängliga. Resten av ditt sparande bör inte glömmas bort på ett sparkonto utan jobba för dig i en annan sparform.

  • Pensionen

  Det andra du ska ta tag i är pensionen. Det här är ett långsiktigt sparande, vilket kan göra att du är beredd att acceptera en högre risk i ditt sparande. Börja spara privat till pensionen idag för att få ett bra liv efter lönen. 

  • Målspar

  Detta sparande handlar om att spara för att uppfylla en dröm till exempel en längre semester, ett fritidshus eller en båt om några år. Här beror graden av risk helt på när i tiden du tänker genomföra dina planer. Ett bra och enkelt sätt att målspara är att månadsspara.

  • Spara till barn

  Precis som pensionen är att spara till sina barn ett långsiktigt sparande, vilket kan göra att du är beredd att acceptera en högre risk i ditt sparande.

Kom igång med sparandet direkt

 • Få ditt sparande att jobba för dig
 • Öka chansen att få en bra avkastning
 • Gör drömmen möjlig
Spara i fonder Spara i aktier