Gå till innehåll

Spara tryggt.

Svenskarna är i regel bra på att spara, men i dag ligger över tusen miljarder på sparkonton med låg ränta. 

Här berättar Charlotta, 38 år, om vad som är viktigt för att hon ska komma igång med sparandet och vår ekonom ger sin syn på ett sparande som kan passa henne.

Hej Charlotta, hur sparar du?

kontakta oss

– Jag har nästan alltid sparat på sparkonto för att slippa större upp- och nedgångar. Tyvärr blir konsekvensen att räntan inte ger så mycket. I alla fall inte nu de senaste åren.

Varför sparar du?

– Om något oförutsett skulle hända och för framtiden. Jag har tjänstepension via jobbet, men det är ju bra med lite extra.

Vad är viktigt för dig?

– Sparande måste vara lätt att komma igång med, tryggt och självgående. Jag vill att pengarna ska växa utan att jag ska behöva ha koll hela tiden. Att spara i fonder eller aktier är nog inte min melodi. Jag borde nog spara mer strukturerat, men jag har inte riktigt tid eller intresse. 

Skandias kommentar

kontakta oss

Det är helt rätt att Charlotta sparar på konto för oförutsedda utgifter. Det är pengar som hon ska kunna komma åt direkt om tv:n måste bytas, bilen lagas eller om hon hittar en sista minutenresa! 

Till det som Charlotta sparar på lång sikt, är sparkonto ett dåligt alternativ. Om hon vill ha ett tryggt långsiktigt sparande som hon inte behöver engagera sig i kan Kapitalförsäkring Traditionell (sparande med garanti) ge bättre ränta på pengarna. 

Skandia Livs kapitalförvaltare sköter placeringen och Charlotta får en återbäringsränta som varierar beroende på hur förvaltningen går. En rimlig förväntan är 3–5 % över tid. Med ränta på ränta blir det stor skillnad på vad hon får ut om 15, 20 eller 25 år, jämfört med om hon behåller pengarna på sparkontot.

Mattias Munter, ekonom på Skandia

Spara med garanti

  • En trygg och enkel sparform där du sätter in dina pengar i en försäkring
  • Våra experter förvaltar pengarna och du är garanterad ett visst belopp vid utbetalningen
  • Du kan aldrig få mindre än vad vi har garanterat dig  däremot mer
Börja spara

Redo för fonder?

Många tror som Charlotta, att fonder kräver mer engagemang från dig som sparare. Men det är faktiskt ganska enkelt! 

För dig som vill börja spara i fonder men inte riktigt vet vilka, har vi gjort valet enkelt med våra tre SMART-fonder Försiktig, Balanserad eller Offensiv. Självklart kan du månadsspara. Då köper du fler andelar när fonden gått ner och får lite färre när den gått upp.

Börja spara

Vi hjälper dig att få fart på sparandet

kontakta oss 0771-55 55 05

Ring och prata med våra sparexperter direkt eller boka tid för rådgivning.

Boka tid med en sparexpert

Informationen på denna sidan är av generell karaktär och ska inte betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din situation från en rådgivare i Skandia. Tänk på att en placering i finansiella instrument, så som t.ex. aktier eller fonder, alltid är förknippat med ett ekonomiskt risktagande. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Om du sparar i en produkt med garanti såsom en Kapitalförsäkring Traditionell kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet.