Gå till innehåll

Våra experter guidar dig till bättre placeringar

Sparar du aktivt eller med kort placeringshorisont? Då kan det vara läge att ta hem delar av vinsten. Sparar du däremot långsiktigt rekommenderar vi fortfarande att behålla pengarna på börsen, men inte öka riskerna, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.

Skandias sparexperter har analyserat placeringsläget och delar med sig av sina insikter.

Läs alla experttips

Skandias sparekonom berättar om placeringsläget just nu

Att våga vara nöjd, att stimulansfesten nått sin kulmen och att ha korta räntefonder som en krockkudde i portföljen. Det är de tre huvudbudskapen i Skandias nya nummer av Placeringsutsikter.

– Kombinationen av svag krona och dyr börs gör att vårt bästa tips just nu, till den som vill vara mer aktiv i sitt sparande, är att våga vara nöjd och ta hem en del av årets avkastning, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.

– Vi tror fortfarande att aktier är något man ska ha i sin portfölj långsiktigt, fortsätter hon. Däremot måste man fundera lite på varför man har fått en så bra årsavkastning hittills i år. Det beror både på ökade värderingar på börsen och fortsatta centralbankstimulanser.

Läs hela artikeln och se en längre film

Fonder vi rekommenderar

I Placeringsutsikter ger vi dig Skandias övergripande syn på marknaden. För att få en uppfattning om den långsiktiga potentialen på de olika aktiemarknaderna använder vi oss av Skandias Värdeindikator.

Värdeindikatorn bygger på de tre faktorer som vi anser har störst betydelse för långsiktig avkastningspotential – aktievärderingar, vinsttillväxt och faktisk börsutveckling. Skandias fondanalytiker har valt ut ett antal fonder inom respektive region. Fondfaktablad och informationsbroschyr för respektive fond hittar du i fondlistan.


Se vilka fonder vi rekommenderar just nu

Japan och Pacific

Capital International Japan

Aktivt förvaltad fond som investerar i både värde och tillväxtorienterade bolag. Stabilt och mycket erfaret team med lokal närvaro.

 

USA

T.Rowe Price US Large Cap Value

Förvaltarteamet investerar i stora amerikanska bolag med jämn stabil intjäning och med låg värdering. Djuplodande bolagsanalys ligger till grund för investeringsbesluten.

Asien

Stewart Asia Pacific Leaders

Aktivt förvaltad Asienfond, som även inkluderar Australien. Förvaltaren är en av de mest respekterade aktieförvaltarna inom Asien- och tillväxtmarknaderna. Investeringsprocess som enbart fokuserar på bolag med stabil intjäning och låga värderingar.

Sverige

Carnegie Sverige

Aktivt förvaltad svensk aktiefond som fokuserar på stabila bolag. Carnegie Sverige står för en tydligt värdefokuserad förvaltning med goda resultat historiskt. Förvaltning som vågar köpa det som inte ”är inne”, men just därför ofta lågt värderat.

Europa

Schroder European Special Situations

Aktivt förvaltad fond som löpande letar efter nya investeringsmöjligheter i en föränderlig europeisk aktiemarknad. Identifierar finansiellt högkvalitativa bolag med stabil och högre tillväxt än marknaden.

EMEA inkl Ryssland

Prosperity Russia

Fonden söker investeringsmöjligheter i bolag som bedöms ha bra tillväxtförutsättningar och attraktiv värdering, ofta i bolag utanför index. Investeringsteamet i fonden är bland de största, fokuserade på ryska aktier och med lokal närvaro

Latinamerika

JP Morgan Latinamerika

Letar bolag med tydlig tillväxt och stabil intjäning. De har en stabil organisation med betydande resurser för att identifiera attraktiva aktier. Fonden har koncentrerade positioner, ofta utanför index, vilket vittnar om stor övertygelse.

Räntor

Skandia Penningmarknad

Aktivt förvaltad räntefond som investerar i svenska bostads- och företagsobligationer med korta löptider och låg kreditrisk. Begränsad risk för kapitalförluster vid stigande marknadsräntor.

Alternativa

Nordea EUR HY

Aktivt förvaltad företagsobligationsfond med inriktning på högavkastande europeiska bolag.  Fonden förvaltas av ett team som specialiserat sig på den här marknaden sedan starten 2000, och bygger på mycket djup kreditanalys av bolagen.

I dag kan du ta kontroll över ditt sparande

1 600 miljarder kronor ligger just nu placerade på konton med dålig ränta. Äger du en del av dem? Då kan det vara dags att se över placeringen.

Att ha en buffert är inte fel, men skilj på buffertkapital och sparkapital. När du sparar i fonder tar du enkelt del av avkastningen på hela världens aktie- och räntemarknader. Bara  ett par procent högre avkastning kan göra stor skillnad på ett större kapital.

Väg riskerna mot möjlig avkastning

Att flytta hela sitt kapital från sparkontot direkt till börsen innebär alltid en risk, och du bör noga väga riskerna mot möjlig avkastning när du väljer fonder. Du kan alltid sprida riskerna genom att placera kapitalet i flera olika fonder, med skilda placeringsinriktningar. Hur länge du tänker spara väger också in, eftersom en tillfällig nedgång spelar mindre roll i ett långsiktigt perspektiv.

Våra utvalda fonder

Våra experter har analyserat och valt ut cirka 90 fonder som vi tror lite extra på. Vi ställer bland annat krav på tydlig placeringsstrategi, skicklig förvaltning och god avkastning över tid. Allt för att underlätta ditt fondval.

Välj bland våra utvalda fonder

Månadsspara i fonder

Du behöver inget stort kapital för att börja spara i fonder. Har du redan en buffert för oförutsedda utgifter, kan det vara en god idé att börja månadsspara i fonder istället.

När du sätter in små belopp regelbundet sprider du ut köpen och jämnar ut värdeutvecklingen. Du kommer att köpa fondandelar både när börsen står högt och lågt. Då minskar risken att investera hela beloppet vid fel tillfälle, och en nedgång på börsen innebär att du kan köpa nya andelar till ett lägre pris.

Börja månadsspara redan i dag

5 % i återbärings­ränta

En del av ditt sparande kanske du vill placera lite säkrare? Då ska du titta närmare på Kapitalförsäkring traditionell förvaltning – vår väl beprövade, men fortfarande moderna, sparform med garanti. Med Kapitalförsäkring traditionell förvaltning kan du luta dig tillbaka, och låta vår aktiva förvaltning sköta pengarna åt dig utifrån hur marknaden ändras.

Vi placerar dina pengar på utvalda delar av världens marknader, i exempelvis

  • cancersjukvård,
  • infrastruktur,
  • vindkraftverk
  • onoterade bolag, som Klarna och Spotify.

I oktober höjde vi dessutom återbäringsräntan till 5 %.

Skaffa ett tryggt och enkelt sparande
Kvinna samtalar om sin pension

Placera pensionen rätt

Glöm inte bort ditt mest långsiktiga sparande – pensionen. Vill du krydda ditt pensionssparande med lite mer risk så kan aktiva placeringar på sikt ge lite högre avkastning.

Ju tidigare du tar tag i din pension, desto mer kan du få i plånboken efter 65. Vilken placeringsform som passar dig beror på hur aktiv du vill vara och vilka möjligheter du har.

Spara aktivt till din pension