Gå till innehåll

Få koll på ditt sparande

 • Med ett bra sparande kommer du närmare dina mål
 • Spara tryggt med garantibelopp i Kapitalförsäkring Traditionell – just nu är återbäringsräntan 6 %
 • Komplettera ditt sparande med fonder som kan få dina pengar att växa

Våra bästa tips

Spara som experten!

kontakta oss

– Jag satte tidigt ett mål att spara 10 % av lönen varje månad, berättar Mattias Munter, pensionsekonom och sparexpert. Tjänar du 40 000 kr i månaden så kan ditt mål alltså vara att spara 4 000 kr per månad.

Genom att sedan lägga hälften av varje löneökning på sparandet så växer andelen sparande snabbt utan att det känns som en uppoffring. 

Checklista för ditt sparande

 • Välj en trygg bas

  Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning är en trygg sparform med garanti i botten, som passar bra som bas i ditt sparande. Du behöver inte tänka på hur pengarna placeras, vi på Skandia sköter det åt dig – vi förvaltar 400 miljarder och kan göra lång­siktiga investeringar som gör skillnad. Återbäringsräntan är just nu 6 %. Den kan variera över tid; de senaste 15 åren har den varit 5,3 % i genomsnitt, även om det inte är någon garanti för framtida avkastning.

 • Månadsspara i fonder

  Ett fondsparande är ett smidigt och lättillgängligt komplement till den trygga basen. Med regelbundna insättningar i stället för stora engångs­satsningar minskar risken att du går in vid fel tillfälle. Ett månads­sparande i fonder innebär att du köper fler andelar när fonden gått ner och får lite färre när den gått upp. Dessutom sprider du risken på flera värdepapper, till skillnad från om du köper aktier. Om du inte vet vilka fonder du ska välja, har vi gjort valet enklare med våra egna Skandia SMART-fonder.

 • Följ marknaden

  Världsekonomi ska inte behöva vara krångligt. Läs om marknaden just nu – vi uppdaterar regelbundet om hur världsekonomin och rörelserna på marknaden kan påverka ditt sparande.

 • Undvik buffertfällan

  De allra flesta vet att man ska ha en buffert på ett sparkonto, men många har för mycket buffert. Vi brukar rekommendera våra kunder att ha 2–3 månadslöner i buffert och fördela resten på andra sparformer. 

 • Spara hållbart

  9 av 10 av Skandias kunder vill att deras sparande gör gott i världen*. I vårt fondutbud kan du filtrera fram fonder med hållbarhetsprofil och sortera på såväl hållbarhetsbetyg (skala 1–5) som avkastning, rating, risk och avgift. 

* Sifo-undersökning från februari 2016

Tänk på

En placering i finansiella instrument som t.ex. aktier, fonder eller andra värdepapper, är förenad med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Dina pengar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det placerade kapitalet.

Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ett beslut. Läs mer om egenskaper och risker med finansiella instrument här. Informationen är inte tänkt som rådgivning. Kontakta gärna en rådgivare om du vill ha hjälp med ditt sparande.

Har du koll på ditt sparande?

"Det ska vara självgående"

– Jag har inte intresset att ständigt bevaka mitt sparande, säger Charlotta 39 år. Det ska vara självgående, ge bra avkastning och vara tryggt!

Sparexpertens kommentar

– Kapitalförsäkring Traditionell kan vara ett alternativ för Charlottas långsiktiga sparande. Då behöver hon inte ägna tid och kraft åt att bevaka och hantera vad som händer på marknaden, säger Mattias Munter. 

– Skandia sköter placeringarna som sker på utvalda delar av världens marknader, och t.ex. i cancersjukvård, infrastruktur, vindkraftverk och onoterade bolag.

Välj en trygg bas

"Jag vill spara mer aktivt"

– Jag skulle vilja spara mer aktivt och lägga en större del i fonder, berättar Joakim, 36 år. Jag vill ha överblick och bra tips på vägen.

Sparexpertens kommentar

Ett månads­sparande i fonder kan vara ett bra sätt att få sparandet att växa. Med t.ex. Investeringssparkonto kan Joakim enkelt byta både fonder och ändra sparbelopp, säger Mattias Munter.

– Om Joakim vill sätta ihop sin egen fondportfölj, bör han fundera över när han behöver pengarna och anpassa risken i placeringarna till det. Lägg inte alla ägg i en korg.

Månadsspara i fonder

Varför Skandia?

Paraply

 • Vi förändrar världen 

Vi vill bidra till ett socialt hållbart samhälle, bl.a. genom att investera i projekt mot ohälsa och utanförskap för barn och unga. Som enda svenska företag står vi med på Fortune Magazines lista på företag som förändrar världen.

 • Vi tror på kundernas inflytande 

Vi drivs av att göra sådant som våra kunder har nytta av, vilket i förlängningen kan bidra till högre avkastning för dig som sparar hos oss. Därför är vi sedan några år tillbaka ett kundägt bolag.

 • Vi investerar ansvarsfullt

Ansvarsfulla investeringar bidrar till ett mer hållbart samhälle och skapar lång­siktigt god avkastning. Det är grunden till att vi fick grönt betyg av Söderberg & Partners 2017. Se fler utmärkelser som visar att vi är på rätt väg.

Börja spara privat till pensionen i dag


 • Om du tar tag i ditt sparande tidigt så kan du få 80 - 85 % av din lön. Se hur mycket du behöver spara. 

  Räkna på pensionen