Gå till innehåll

"Det bästa sparandet är det du startar idag"

Maria Landeborn, sparekonom

SPARA TRYGGT

Charlotta_sparare"Jag har inte intresset att ständigt bevaka mitt sparande, men det ska vara självgående, ge bra avkastning och vara tryggt!" Charlotta, 38 år

Läs mer

SPARA HÅLLBART

Johanna_sparare"Jag vill ha hållbara alternativ där mina pengar både kan växa och göra gott. Det skulle ge mig en sporre att spara mer" Johanna, 42 år

Läs mer

SPARA AKTIVT

Joakim_sparare"Jag tycker att det är intressant med aktier men kan behöva lite guidning. Det är viktigt att kunna välja som jag själv vill" Joakim, 36 år

Läs mer
ordning och reda

3 tips för att lyckas med sparandet

1. Se över din sparplan

Dela upp ditt sparande, t.ex. mellan buffert och långsiktigt sparande. Bufferten bör vara på ungefär 2–3 månadslöner. Eventuellt överskott i bufferten kan du föra över till ett fondsparande som kan ge mer avkastning. Genom att dela upp sparandet får du en tydlig plan att hålla fast vid.

2. Spara månadsvis

Gör regelbundna insättningar i stället för stora engångssatsningar, då minskar risken att du går in vid fel tillfälle. Med ett månadssparande i fonder sprider du dina insättningar och köper fondandelar både när börsen står högt och lågt. En nedgång på börsen kan innebära att du köper nya andelar till ett lägre pris. 

3. Sluta inte spara

Hoppa inte in och ut ur marknaden – håll fast vid din sparplan. Om du har ett specifikt mål med ditt långsiktiga sparande kan du successivt sänka riskerna när du börjar närma dig målet. Sparar du i en fond med hög risk bör du ha en spartid på minst 7 år, med låg risk minst 3 år. I vår fondlista kan du sortera fonder utifrån risk.

Spara som experten

kontakta oss

"Jag satte tidigt ett mål att spara 10 % av lönen varje månad och det gjorde det enkelt att komma igång" berättar Mattias Munter, ekonom på Skandia. "Det rådet brukar vi också ge till våra kunder som vill komma igång med sitt sparande."

"Tjänar du 30 000 kr i månaden så bör målet alltså vara att spara 3 000 kr per månad. Sparandet kan fördelas mellan att bygga en buffert, pensionsspara, målspara till drömresan eller nästa boende och amortering. När du sedan får en löneökning, dela den lika mellan ditt sparande och konsumtion. Om du byter jobb och gör ett lönelyft så kan du i ett slag fördubbla ditt sparande utan att du behöver känna att du avstår från något."

Få koll på marknaden

kontakta oss

Världsekonomi behöver inte vara krångligt – låt våra sparexperter ge sin syn på läget och vad som kan vara bra att tänka på i närtid och framöver:

"Just nu råder en svag global tillväxt och låga räntor. Det är ingen enkel investeringsmiljö att förhålla sig till och det mesta talar för att vi får leva under de förutsättningarna ett tag till", menar Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Våra sparekonomer om marknaden just nu
sommar

Varför Skandia?

  • Hållbarhet

Ansvarsfulla investeringar bidrar till ett mer hållbart samhälle och skapar lång­siktigt god avkastning. Vi fick grönt betyg i hållbar fondförsäkring av Söderberg & Partner 2015 och 2016.

  • Samhällsengagemang

En stor del av vårt hållbar­hetsarbete innebär att bidra till ett socialt hållbart samhälle. Vi investerar i projekt mot ohälsa och utanförskap för barn och unga.

  • Kundinflytande

Vi tror på kundernas inflytande, därför är vi sedan några år tillbaka ett kundägt bolag. Vi drivs av att göra sådant som våra kunder har nytta av, vilket i förlängningen kan bidra till högre avkastning för kunderna.

Vi hjälper dig att få fart på sparandet

kontakta oss 0771-55 55 05

Ring och prata med våra sparexperter direkt eller boka tid för rådgivning.

Boka tid med en sparexpert