Gå till innehåll
Snöig väg

Heta tips för din ekonomi 2016

 • Avdragsrätten försvinner - vad gör jag?

 • Hur ska man spara under 2016?

 • Lever vi i en klassisk bostadsbubbla?

Missa inte att läsa Maria och Marias svar här!

Nytt år nya ekonomiska förutsättningar. Skandias sparekonom Maria Landeborn och rådgivare Maria Westberg Jonsson går igenom de hetaste frågorna för din privatekonomi inför nästa år.

– Självklart kan man titta på vad som händer i världsekonomin, men jag tycker att det är bäst att börja nära den egna personen för att se vad som är viktigt att tänka på under nästa år, säger Maria Westberg Jonsson.

En stor förändring som berör många är att avdragsrätten för privat pensionssparande försvinner helt under 2016.

– De flesta har redan avbrutit sina insättningar till pensionsförsäkringarna. Men har du inte gjort det än är det hög tid att kontakta banken för att avsluta dina inbetalningar. Det betyder å andra sidan inte att behovet att spara själv till pensionen har minskat, men du behöver hitta ett nytt sätt att spara, och här kan du förstås ta hjälp av din rådgivare.

Många väljer att spara till pensionen i fonder på ett Investeringssparkonto (ISK).

– Det här har blivit en populär sparform på grund av att man inte behöver deklarera när man byter fonder. Istället betalar man en schablonskatt på värdet av hela sparandet. Under 2016 ska man vara medveten om att den här skatten höjs, men jag skulle säga att det fortfarande är en förmånlig sparform för den som vill placera i fonder och aktier.

Den slopade avdragsrätten gäller inte alla. De som har enskild firma och de vars arbetsgivare inte erbjuder någon tjänstepension alls har fortfarande rätt att göra avdrag för pensionssparande i deklarationen. 

Så lägger du om ditt pensionssparande

– Det här har blivit en populär sparform på grund av att man inte behöver deklarera när man byter fonder. Istället betalar man en schablonskatt på värdet av hela sparandet. Under 2016 ska man vara medveten om att den här skatten höjs, men jag skulle säga att det fortfarande är en förmånlig sparform för den som vill placera i fonder och aktier.

Hur ska man spara under 2016 med tanke på den relativt instabila världsekonomin?
– Det beror på vad du har för risknivå och hur stora tapp i värdet på ditt sparande som din ekonomi klarar av. Stor betydelse har också spartiden, så frågan du bör ställa dig är snarare när du ska använda dina sparpengar, säger Maria Westberg Jonsson och får medhåll av Maria Landeborn.

– Sparandet bör ses som en investering för att du ska kunna konsumera längre fram. Det är smartare att kunna köpa tio smartklockor om tio år än en i dag, säger Landeborn med ett leende. Någonstans sparar du ju också för att kunna ha ett bra liv, kunna bo bra, äta gott och må väl med din familj.

Maria Westberg Jonsson anser att man inte ska ta några kortsiktiga beslut kring det här utan snarare börja med att se över sin risknivå. Klarar du av att dina sparpengar minskar 30 procent vid en dipp? Är svaret nej och du bara tål ett tapp på mellan fem och tio procent, då ska du välja tryggare placeringar för ditt långsiktiga sparande.

– Är det pengar som du sparar på kort sikt, säg ett till två år, så ska de vara placerade i någon form av kontosparande som inte påverkas av världsekonomin över huvud taget, för vad som händer ute i världen är det ingen som med säkerhet kan veta.

Samma sak gäller boräntorna. Maria Westberg Jonsson påpekar att många experter har sagt i flera år att räntorna snart måste gå upp, trots det har de bara sjunkit och sjunkit.

– Det som sägs nu är att man tror att de ligger kvar på en låg nivå hela 2016. Men samtidigt vet vi att redan små rörelser uppåt kan påverka de med stora bolån ganska mycket. Att fundera på att amortera i det läget vi är i nu är absolut inte fel för att vara på den säkra sidan och veta att man klarar sina räntekostnader även om räntan skulle gå upp.

I dag har vi en låg ränta och på bostadsmarknaden har priserna skjutit i höjden. Är det en bostadsbubbla vi ser?
– Den största anledningen till uppgången är Riksbankens minusränta. Vi har en exceptionellt låg ränta i dag. Samtidigt är det fler och fler som har jobb och människor har fått mer i sina plånböcker tack vare jobbskatteavdrag, låga boräntor, bra reallöneutveckling. Det är alltså flera saker som bidrar, säger Maria Landeborn, som menar att det inte är någon ”klassisk bostadsbubbla” vi ser.

– Det finns helt enkelt motiveringar till varför det ser ut på det här sättet. Men man ska komma ihåg att någonting som stiger 20 procent på ett år också kan falla lika mycket.

Maria Landeborn betonar vikten av att se över sin belåningsgrad.

– Är du högt belånad ska du självklart amortera, säger hon.

DISCLAIMER
Informationen i denna artikel ska inte betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv för dina investeringsbeslut och bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar beslut om en investering. Du hittar mer information om produkter såsom ISK och fonder, till exempel faktablad och informationsbroschyrer, på [www.skandiabanken.se – ange korrekt länk].Tänk på att en placering i finansiella instrument, så som t.ex. aktier eller fonder, alltid är förknippat med ett ekonomiskt risktagande. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från din rådgivare i Skandia.

Så här kan du placera dina pengar!

Starta månads­sparande i fonder

Att starta ett månads­sparande i fonder kan ge dig bättre avkastning än att ha pengarna på ett konto. Det är enkelt och smidigt och du sprider riskerna över tiden.

Kom igång och spara

Köp aktier, värde­papper eller fonder

Vi gör det lätt för dig att handla med aktier och fonder i vår internet- eller mobilbank. Hos oss får du smidiga verktyg och aktiekurser i realtid.

Handla med aktier

Osäker? Prata med en spar­expert!

Låt oss göra det enkelt för dig att se hur just du kan få fart på ditt sparande. Ring oss nu och prata med våra sparexperter på 0771-55 55 05. Inte tid att ringa nu? Boka en tid.

Sparexpert direkt

Var-som-helst-banking med mobilen

Hos oss kan du sköta dina fond- och aktieaffärer utan att behöva logga in på en dator. Med vår mobilbank kan du enkelt köpa och sälja fonder och aktier. Du kan också se hur mycket pengar du har kvar på kontot, betala räkningar, och mycket mer.

Läs mer och ladda ned appen

Gör en egen sparplan!

Många har en stor del av sitt sparande liggande på lönekontot. Gör ett smart val och dela upp ditt sparande.

 1. Spara till en buffert
  Spara till oförutsedda händelser på t. ex ett spar- eller fasträntekonto.

 2. Målspara till konkreta mål längre fram i tiden 
  Alla har vi drömmar – en ny bil, en resa eller en liten sommarstuga. Vägen till att kunna uppfylla sin dröm går via det vi kallar målsparande. Du kan spara i en blandfond med mellan eller hög risk beroende på hur långt fram i tiden din dröm ligger.
 3. Spara till trygghet när du slutat jobba – pensionssparande
  Till pension och mål längre fram i tiden kan du spara i t.ex. blandfonder eller i en försäkring med traditionell förvaltning.Exempel på hur ett månadssparande i fonder kan växa

Starta månadssparande i fonder och ditt sparande blir av! 

 2 år5 år10 år20 år
200 kr

5 052 kr
Ny dator

13 618 kr

30 998 kr

81 492 kr

500 kr

12 631 kr

34 045 kr
Familjesemester

77 496 kr

203 729 kr

1 000 kr

25 261 kr

68 090 kr

154 992 kr
Nytt kök

407 458 kr

1 500 kr

37 892 kr

102 135 kr

232 488 kr

611 187 kr
Sommarstuga

Vi har räknat på en årlig avkastning på 5 % utan hänsyn till ev. inflation. Tänk på att detta är ett räkneexempel, och inte en värdetillväxt som vi kan lova.

Tips! Du kan enkelt räkna ut hur ditt fondsparande kan växa på Fondkollen.se

Hur fungerar det att månadsspara i fonder?

Du väljer fonder i en placeringsplan. På så sätt placeras dina pengar i samma fonder varje månad och du behöver inte tänka på om det är rätt läge att köpa eller sälja. Du kan när som helst ändra både fonder och belopp.   

Du kan sprida riskerna

Du kan sprida riskerna genom att spara i många olika fonder. När du dessutom sprider ut dina inköp över en längre tidsperiod kommer du köpa fondandelar både när börsen står högt och lågt. En nedgång på börsen kan innebära att du köper nya andelar till ett lägre pris.

Börja månadsspara i fonder
Spara med en lång tidshorisont - traditionell förvaltning

Spara med en lång tidshorisont

Spara i traditionell förvaltning i försäkring där våra experter förvaltar pengarna åt dig.

Passar dig som vill:
- slippa fatta beslut om hur dina pengar ska placeras
- få trygghet genom garanterade och regelbundna utbetalningar
- ha goda möjligheter till bra avkastning

Spara i Kapitalförsäkring Traditionell

Aktuella räntor

Bolån från 1,35 %
Sparkonto 0,00 %–0,10 % beroende på sparbelopp
Fasträntekonto 0,00 %–0,95 % beroende på löptid
Återbäringsränta 7 % från 1 januari 2017

Prata med en sparexpert

kontakta oss

Få fart på ditt sparande – hos oss är det enkelt. Ring och prata med våra sparexperter på 0771-55 55 05. Inte tid just nu? Boka en tid för rådgivning.

Boka rådgivning i dag