Gå till innehåll

Spara privat till pensionen

Många får bara 40–60 % av sin lön i pension. Med ett privat pensionssparande ger du ditt framtida jag mer att leva på. Kom igång i 2 enkla steg!

Steg 1: Räkna på ditt sparande

Steg 1. Hur mycket vill du ge dig själv i framtida lön?

Få en uppskattning av hur mycket du behöver månadsspara privat för att få den pension du önskar, baserat på din ålder och inkomst.

Jag är född och har en månadsinkomst på kr före skatt.
Så mycket behöver du spara
Jag vill gå i pension när jag är
65
år gammal...
...och jag vill ha
 
kr/mån att leva för.
Då behöver jag spara
 
kr i månaden.

Så påverkas din ålder av pensionen

 • Fördelarna är många för dig som är 6o-talist. Varje år med inkomst bidrar till en högre pension och du etablerade dig förmodligen tidigt på arbetsmarknaden, i snitt redan vid 21 års ålder. Du har förmodligen både tjänstepension och eget pensionssparande (avdragsrätten för privat pensionssparande gällde fram till 2016). Kanske har du också gjort bra bostadsaffärer, om du köpte en bostad före 90-talets stora prisrally.

  Men värt att veta är att en del 60-talister bara når upp till 40 % av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Tjänstepension och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

  Exempel:

  En civilingenjör med en slutlön på ca 60 000 kr/mån, behöver spara mer än 1,2 miljoner kronor privat under karriären, utöver tjänstepensionen, för att komma upp i nivåer på runt 80 % av slutlönen. Det motsvarar ett månadssparande på 1 260 kronor – från dag ett på arbetsmarknaden. Utan tjänstepension blir månadssparandet mer än 4 300 kr/mån.

 • Pensionen för 70-talister ser tämligen ljus ut. Förmodligen befinner du dig mitt i karriären och har många år kvar att jobba.Varje år med inkomst bidrar till en högre pension. Du har förmodligen både tjänstepension och eget pensionssparande (avdragsrätten för privat pensionssparande gällde fram till 2016).

  Men värt att veta är att en del 70-talister bara når upp till 40 % av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Tjänstepension och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

  Exempel:

  En civilingenjör med en slutlön på ca 70 000 kr/mån, behöver spara mer än 1,4 miljoner kronor privat under karriären, utöver tjänstepensionen, för att komma upp i nivåer på runt 80 % av slutlönen. Det motsvarar ett månadssparande på 1 300 kronor – från dag ett på arbetsmarknaden. Utan tjänstepension blir månadssparandet mer än 4 200 kr/mån.

 • Styrkan för dig som är född på 80-talet är att du har många år kvar att jobba. Du är en del av en mer flexibel arbetsmarknad än tidigare generationer upplevt och du har kanske i ryggmärgen att rejäla löneökningar kommer med jobbyten. Det du också ska tänka på när du byter jobb är vad du får i tjänstepension

  Du har förmodligen tjänat in en del tjänstepension och kanske också en del eget pensions­sparande (avdrags­rätten för privat pensionssparande gällde fram till 2016). Det är en bra start – som 80-talist kommer du nämligen behöva ta stort eget ansvar för att i framtiden få ut en rimlig lön som pensionär. En del kommer bara nå upp i 40 % av sin framtida slutlön i statlig pension. Tjänstepension och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

  Exempel:

  En civilingenjör född på 80-talet, med en slutlön på ca 63 000 kr/mån, behöver spara mer än 1,2 miljoner kronor privat under karriären, utöver tjänstepensionen, för att komma upp i nivåer på runt 80 % av slutlönen. Det motsvarar ett månadssparande på 2 650 kronor – från dag ett på arbetsmarknaden. Utan tjänstepension blir månadssparandet mer än 4 000 kr/mån.

 • Du som är född på 90-talet har en bra chans påverka din framtid. Du har många år kvar att jobba och kommer förmodligen byta jobb flera gånger under ditt arbetsliv. Du vet att jobbyte ofta innebär chans till löneökning, men tänk också på att fråga vad du får i tjänstepension när du byter jobb.

  Den har flexibla arbetsmarknaden ställer också högre krav på dig. Som 90-talist kommer du nämligen behöva ta stort eget ansvar för att i framtiden få ut en rimlig lön som pensionär. En del kommer bara nå upp i 40 % av sin framtida slutlön i statlig pension. Tjänstepension och eget pensionssparande utgör en stor del av det du ska leva på när du så småningom sluta jobba.

  Styrkan för dig som är född på 90-talet är att du har många år kvar att jobba. Om du börjar sätta in en liten slant till pensionen i dag har det många år på sig att växa och öka i värde. Ett tips är att sätta upp ett automatiskt månads­sparande – då märks det inte lika mycket som om du varje månad manuellt skulle överföra pengarna. Tänk dig att varje insättning till ett pensions­sparande bidrar till något du kan unna dig senare i livet.

  Exempel:

  En civilingenjör född på 90-talet, med en slutlön på ca 70 000 kr/mån, behöver spara mer än 3,4 miljoner kronor privat under karriären, utöver tjänstepensionen, för att komma upp i nivåer på runt 80 % av slutlönen. Det motsvarar ett månadssparande på 3 280 kronor – från dag ett på arbetsmarknaden. Utan tjänstepension blir månadssparandet mer än 4 700 kr/mån.

 • Du som är född på 00-talet har en riktigt bra chans påverka din framtid. Det första du ska tänka på är att komma ut i arbetslivet tillräckligt tidigt för att börja tjäna in till statlig pension och tjänstepension från jobbet. Om du är sen ut i arbetslivet behöver du kompensera för det med ett eget pensionssparande. Att plugga direkt efter gymnasiet och att avsluta studierna i tid är två bra råd på vägen.

  Du har många år kvar att jobba och pensionen känns förmodligen avlägsen. Du kommer förmodligen byta jobb flera gånger under ditt arbetsliv och du kommer att lära dig att jobbyte ofta innebär chans till löneökning. Men tänk också på att fråga vad du får i tjänstepension när du byter jobb.

  Som 00-talist kommer du behöva ta stort eget ansvar för att i framtiden få ut en rimlig lön som pensionär. En del kommer bara nå upp i 40 % av sin framtida slutlön i statlig pension. Tjänstepension och eget pensionssparande utgör en stor del av det du ska leva på när du så småningom sluta jobba.

  Om du har svårt att relatera till pensionen i dag så tänk på att varje peng du sätter in bidrar till något du kan unna ditt framtida jag. Pengarna har många år på sig att växa och öka i värde. Ett tips är att sätta upp ett automatiskt månadssparande – då märks det inte lika mycket som om du varje månad manuelltskulle överföra pengarna.

5 frågor om pensionen

  • För att vi kommer ut senare på arbetsmarknaden

  Både statlig pension och tjänstepension från jobbet baseras främst på din lön. Om du är sen ut i arbetslivet behöver du kompensera för det själv. Genom att pensionsspara ger du dig själv möjlighet att gå i pension när du vill – och undviker att behöva jobba upp i 70-årsåldern.

  • För att vi lever allt längre

  Framtidens pensionärer kommer inte att få lika mycket i pension som tidigare generationer. Det blir allt vanligare med 100-årskalas och då behöver fler dela på pensionspengarna. Vill du leva livet som pensionär i närmare 30–40 år – då är det ditt privata pensionssparande som bidrar till en god levnads­standard.

  • För att du vill ha mer än 40–60 % av lönen

  Ju längre du har kvar till pension, desto mer eget ansvar behöver du ta för pensions­sparandet. En civilingenjör född på 90-talet behöver spara två miljoner mer än en civilingenjör född på 1960-talet. Läs mer om hur din generation påverkas.

 • 1. Inkomstpension och premiepension

  Den statliga pensionen består av inkomstpension och premiepension. Hur mycket du får beror på din lön, men också vilken generation du tillhör. Framtida pensionärer kommer att få mindre i statlig pension än dagens, av olika anledningar. 

  Varje år avsätts 18,5 % av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till pensionen du får från staten. Den största delen går till inkomstpensionen som du inte kan påverka själv. 2,5 % går till premiepensionen som du kan påverka genom att välja fonder. 

  Välj fonder – bättre förutsättningar till högre pension

  2. Tjänstepension från jobbet

  Tjänste­pensionen utgör för många ca 25–50 % av den totala pensionen, därför kan ditt val göra stor skillnad på sikt. 

  Hur mycket din arbetsgivare betalar till din pension varierar, men för en som tjänar 30 000 kan det röra sig om ca 1 500 kr varje månad. Tjänar du lite mer kan löneväxling vara ett bra komplement. Du kan påverka din tjänstepension genom att välja bolag och sparform:

  • Vi sköter placeringarna åt dig (traditionell förvaltning)
  • Du väljer fonder ur vårt kvalitetsgranskade utbud (fondförvaltning)

  När du placerar din tjänstepension hos oss kan du dessutom få rabatt på bolånet.

  Välj oss – så gör du

  3. Eget pensionssparande

  Den som bara har pensionssparande via staten och arbetsgivare riskerar att få så lite som 40–60 % av sin lön i pension. Med ett privat sparande ökar du dina möjligheter till en bra pension.

  Vi har sparformer som passar till pensionen: 

  • Bekvämt sparande med garanterat belopp vid utbetalningen
  • Enkelt sparande i kvalitetsgranskade fonder

  Testa vår guide för att få koll på vilket pensionssparande som kan passa dig, eller kombinera de två sparformerna. Det bästa sparandet är det du startar i dag!

  Testa vilket sparande som passar dig

 • Vi hjälper dig gärna att se över pensionen och övrigt sparande. Ring oss direkt eller boka tid för rådgivning:

  • Ring våra sparexperter på 0771-55 55 05 (vardagar 8.15–16.45)
  • Boka tid med en rådgivare för att få hjälp med pensionen
  • Testa vilket pensionssparande som passar dig
 • I valet av sparformer till pensionen dyker ibland investeringssparkonto (ISK) upp som ett alternativ, därför få vi en del frågor om vilken lösning som är den bästa. Som alltid är det just dina unika förutsättningar som avgör valet, men vi hjälper dig gärna att förstå skillnaden. 

  De 3 största skillnaderna mellan ISK och kapitalförsäkringar

 • Löneväxling är ett sätt att öka pensionen för dig som tjänar lite mer. Genom att ta en del av lönen före skatt blir sparandet blir högre än själva löneminskningen. Dessutom får din arbetsgivare chansen att erbjuda en bra förmån utan att det kostar något extra.

  Läs mer om löneväxling

Steg 2. Vilket pensionssparande passar dig?