Gå till innehåll
Kvinna bär på en stor mängd arbetsmaterial

Spara i aktier för nybörjare

Börja med aktier? Att spara i aktier går ut på att fatta långsiktigt smarta och medvetna beslut. I vår guide Aktier för nybörjare går vi igenom vad du bör ha koll på innan du köper din första aktie.

5 saker att tänka på innan du köper din första aktie

Fyra timglas i olika storlekar

1. Spara långsiktigt

Vi förespråkar alltid en långsiktighet i sparandet. Långsiktighet och regelbundenhet är extra viktigt när du sparar i aktier eller aktiefonder. På lång sikt har börsen varit en väldigt bra sparform, men det kommer komma perioder när börsen är skakig. Sparar du långsiktigt och regelbundet slipper du tänka på att tajma börsen.

Ägg i en korg

2. Sprid risken

Minimera risken när du sparar i aktier genom att äga flera olika. Då lägger du inte alla ägg i en korg. Äger du bara en aktie är ditt sparkapital helt beroende av just det företagets framgång eller fall. Du bör även sprida dina innehav i olika branscher och på olika marknader. På så sätt sprider du risken – eftersom börsen brukar gå bra i olika länder vid olika tidpunkter och eftersom det går upp och ner för olika branscher över tid.

Biljardtriangel med biljardklot

3. Sätt spelreglerna

Riskhantering är A och O när du sparar i aktier, men riktigt inbitna traders brukar även prata om "money management". Money management är en del av riskhantering och handlar om hur stora positioner du tar i förhållande till ditt eget kapital, men också hur länge du ska behålla en aktie innan du säljer. Vi kan likna det lite vid att sätta en spelbudget innan du börjar spela. Den är bra att sätta upp den typen av spelregler innan du köper en aktie så att du har en plan om det skulle bränna till.

Två men pratar vid fikabordet

4. Håll dig uppdaterad om företaget

Innan du köper din första aktie behöver du fundera kring ett par frågor. T.ex. vilka företag du vill investera i, hur de skiljer sig från sina konkurrenter och hur det har gått för företaget historiskt. Sedan gäller det att du håller dig uppdaterad om företaget du investerat i. Plötsligt kan det komma nyheter som gör att utsikterna ser annorlunda ut än när du gav dig in i företaget. Läs därför på och håll dig informerad.

Hand håller i mobil

5. Få koll med rätt verktyg

Skandia Trader är vårt smarta handelsverktyg som ger dig full koll på aktiemarknaden. Skandia Trader ger dig aktiekurser kostnads­fritt i realtidskurser, de senaste nyheterna, index och du kan bevaka värdepapper av särskilt intresse. Dessutom får du fri tillgång till våra aktie­mäklare via Mäklarbordet – allt för att göra det enkelt för dig att handla med aktier.

Läs mer om Skandia Trader

Vi gör det enklare att handla aktier

Aktiemäklare & expertis 

Med Mäklarbordet får du fri tillgång till våra aktiemäklare och deras expertkunskaper.
Ring oss när du vill göra aktieaffärer på resande fot eller bara vill ha ett bollplank. 

Värdepappersdepå eller ISK

Du kan välja att handla aktier med ett investeringssparkonto (ISK) eller värdepappers­depå.
Med ISK slipper du momentet att behöva redovisa vinster och förluster i deklarationen.
Du behöver inte heller betala skatt vid varje vinstförsäljning, istället betalar du en årlig schablonskatt.
Det skiljer sig från en värdepappersdepå, där du betalar 30 % i skatt – men bara när du säljer.
Och du kan kvitta vinster och förluster i deklarationen.

Läs mer om ISK Läs mer om Värdepappersdepå