Gå till innehåll
Kvinna bär på en stor mängd arbetsmaterial

Spara i aktier för nybörjare

Börja med aktier? Att spara i aktier går ut på att fatta långsiktigt smarta och medvetna beslut. I vår guide Aktier för nybörjare går vi igenom vad du bör ha koll på innan du köper din första aktie.

3 tips för dig som vill börja spara i aktier

 • 1. Spara långsiktigt

  Vi förespråkar alltid en långsiktighet i sparandet. Långsiktighet och regelbundenhet är extra viktigt när du sparar i aktier eller aktiefonder. På lång sikt har börsen varit en väldigt bra sparform, men det kommer komma perioder när börsen är skakig. Sparar du långsiktigt och regelbundet slipper du tänka på att tajma börsen.

 • 2. Sprid risken

  Minimera risken när du sparar i aktier genom att äga flera olika. Då lägger du inte alla ägg i en korg. Äger du bara en aktie är ditt sparkapital helt beroende av just det företagets framgång eller fall. Du bör även sprida dina innehav i olika branscher och på olika marknader. På så sätt sprider du risken genom att det går upp och ner för olika branscher över tid. Detsamma gäller när du äger aktier på flera olika marknader, eftersom börsen brukar gå bra i olika länder vid olika tidpunkter.

  Riskhantering är A och O när du sparar i aktier, men riktigt inbitna traders brukar även prata om "money management". "Money management" är en del av riskhantering och handlar om hur stora positioner du tar i förhållande till ditt eget kapital men också hur länge du ska behålla en aktie innan du säljer. Vi kan likna det lite vid att sätta en spelbudget innan du börjar spela. Den är bra att sätta upp den typen av spelregler innan du köper en aktie så att du har en plan om det skulle bränna till.

 • 3. Håll koll på marknaden

  Innan du köper din första aktie måste du bestämma vilka företag du vill investera i. Vad det är för företag, hur de skiljer sig från sina konkurrenter och hur det har gått för företaget historiskt är bara några av de frågor du behöver ha koll på innan du köper aktier i företaget. Sen gäller det att du håller dig uppdaterad om företaget du investerat i. Plötsligt kan det komma nyheter som gör att utsikterna ser annorlunda ut än när du gav dig in i företaget. Läs därför på och håll dig informerad.

  Tips på ett smidigt verktyg som hjälper dig att hålla koll på dina aktier är Skandia Trader. Där kan du välja vilka värdepapper du vill bevaka och få nyheter och bolagsfakta direkt i mobilen när du vill.

Vi gör det enklare att handla aktier

Du får full koll på aktiemarknaden med Skandia Trader och fri tillgång till våra aktie­mäklare via Mäklarbordet – allt för att göra det enkelt för dig att handla med aktier.

 • Skandia Trader är vårt smarta handelsverktyg
 • Ger dig aktiekurser kostnadsfritt i realtidskurser, de senaste nyheterna och index 
 • Möjlighet att bevaka värdepapper av särskilt intresse
Läs mer om Skandia Trader
Aktiemäklare & expertis 

Med Mäklarbordet får du fri tillgång till våra aktiemäklare och deras expertkunskaper. Ring oss när du vill göra aktieaffärer på resande fot eller bara vill ha ett bollplank. Gilla oss på Facebook så får du aktuella börshändelser direkt i din tidslinje. 

Handla var du än är

Vi förenklar din vardagsekonomi! Både mobilbanken och internetbanken innehåller allt du behöver för att handla med värdepapper och ha koll på ditt sparande.

Alltid all information du behöver för att kunna fylla i din K4

Vi vill göra ditt sparande så enkelt som möjligt och därför få du alltid en sammanställning över alla uppgifter som du behöver ange på din K4 utan extra kostnad. En K4-blankett används om du har en värdepappersdepå och behöver redovisa försäljning av aktier, obligationer och andra värdepapper som gjorts under föregående år i deklarationen. Du får fram sammanställningen via fliken Resultat i din värdepappersdepå på internetbanken.   

Lär dig mer om värdepapper

Lär dig mer och gör vårt kunskapstest om värdepapper.

Mer om värdepapper