Gå till innehåll
Kvinna bär på en stor mängd arbetsmaterial

Pensions­spara med sjuk­försäkring som egen­företagare

Som egenföretagare måste du själv se till att säkra din framtida pension och din hälsa.

Med Tjänstepension med Hälsa får du: 

 • Sjukförsäkring för ekonomisk trygghet vid sjukdom
 • Förebyggande hälsoförsäkring
 • Rådgivning för att du ska kunna ta medvetna beslut om din framtid

Tjänstepensionen är A och O för företagare

– Utan tjänstepension riskerar man en låg pension, vilket inte ger rätt ekonomiska förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet, säger Mattias Munter, pensions­ekonom på Skandia.

För de allra flesta av oss består pensionen av tre delar; allmän pension (inkomstpensionen samt premiepensionen), tjänstepension som du får från jobbet och så eventuellt privat pensionssparande. Men du som är företagare har ett eget ansvar att tjäna in till pensionsrätter i det allmänna pensionssystemet och att sätta av till ett sparande som motsvarar tjänstepensionen du skulle fått som anställd.

Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Med en sjukförsäkring kan du ge dig själv trygghet vid oförutsedda händelser. Sjukförsäkring ingår i vårt tjänstepensionserbjudande och ger dig ekonomisk ersättning om du skulle bli långvarigt sjuk.

5 tips till dig som är egen företagare

Hur mycket du bör spara beror mycket på ditt och företagets förutsättningar – men det finns några generella tips som kan vara bra att ha med sig på vägen mot pension.

 • Varje år som du arbetar och betalar skatt tjänar du till din allmänna pension genom den pensionsavgift som betalas in. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut lön eller överskott och betala in avgifter och skatter.

  – Det är viktigt att ta ut en marknadsmässig lön. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på 51 250 kronor per månad (2024) men det finns även en brytgräns för statlig inkomstskatt strax därunder värd att beakta när man planerar sin inkomst som företagare, säger Mattias Munter.

  Läs mer om den allmänna pensionen hos pensionsmyndigheten

 • Tjänstepensionen utgör en stor del av den totala pensionen och kan vara av stor betydelse för hur din ekonomi kommer att se ut när du går i pension.

  – Du bör tänka på hur pensionspengarna ska placeras och hur aktiv du vill vara själv i den delen, säger Mattias Munter.

  Ditt val kan göra stor skillnad på sikt. Det finns olika alternativ beroende på ditt intresse och riskvilja. Allt ifrån att vi sköter hela placeringen åt dig till att du själv kan vara mer aktiv med ditt sparande. 

  Läs mer om våra unika placeringsalternativ för tjänstepension.

 • Som egenföretagare får du göra avdrag för pensionssparande med 35 % av lönen, upp till 10 prisbasbelopp, max 573 000 kronor (2024). Se över resultatet i slutet av året (innan den 31 december) för att se om du ska göra extra insättningar och kom ihåg att inkomstbasbeloppet förändras årligen.

  Avdragsrätten gäller oavsett vilken bolagsform du driver, men om du driver ett aktiebolag behöver du vara anställd i bolaget för att kunna utnyttja avdragsrätten. Exakt vad som gäller för just dig beror dock på flera andra faktorer som om du tidigare haft tjänstepension i anställningen eller om du har rätt till sjukpension.

 • Tjänstepension är mer än pengar till pension. Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du till exempel blir långvarigt sjuk. I vår tjänstepension har vi utöver själva sparandet till pensionen, adderat en sjukförsäkring som täcker en del av lönen om du själv eller dina medarbetare skulle bli sjuka samt en förebyggande hälsoförsäkring för att minska risken för långa och kostsamma sjukskrivningar. I många tjänstepensions­lösningar ingår försäkringar för medarbetarna – men var noga med att även du som ägare omfattas.

  Läs mer om vår tjänstepension med extra fokus på hälsa.

 • Att pensionspara som egenföretagare är avgörande för långsiktig ekonomisk trygghet. Genom att planera och investera i en pension som egenföretagare säkerställer du din framtid och skapar en stabil grund för pensioneringen. Ju längre du väntar desto mer behöver du spara. Skjut inte upp frågan om pension utan ta tag i ditt pensions­sparande redan idag. Många får bara 50 % av sin lön i pension – genom ett pensionssparande påverkar du din framtida lön redan idag.

Experthjälp på 4 minuter

Intresseanmälan

Bli kontaktad för ett uppstartsmöte där du tillsammans med en rådgivare sätter ihop en tjänstepension som passar dig och ditt företag. Vi hör oftast av oss redan inom 24 timmar.

Så tar vi hand om dina personuppgifter.

Något gick fel när formuläret skulle skickas.

SKI 2023 företag.png

Kom igång enkelt!

Skandia Tjänstepension med Hälsa är en heltäckande och prisvärd tjänstepension med extra fokus på hälsa.

 • Ge dig själv mer i framtida pension
 • Få ekonomisk trygghet vid sjukdom
 • Just nu ingår en förebyggande hälsoförsäkring
Läs mer och kom igång direkt