Gå till innehåll

Sparekonomens bästa sommartips

Lata sommardagar är sällan förknippade med ekonomi. Det kan därför vara lättare att koppla av under semestern om pengarna är placerade med rätt risknivå. – Ett sätt att minska risken är att månadsspara regelbundet, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn, som tipsar hur du kan städa i portföljen inför sommarledigheten.

Hur bör man tänka när börsen befunnit sig i en stigande trend i över åtta år och värderingarna är höga? Ett sätt att minska risken för att köpa och sälja vid fel tillfälle är att spara regelbundet.

 – Månadssparande i fonder är ett smart sätt att slippa fundera över om det är köp- eller säljläge när du ligger på stranden i sommar. Avbryt inte sparandet i händelse av en större börsnedgång, fokusera istället på att du köper allt billigare och att det förr eller senare kommer att vända upp igen, tipsar Maria Landeborn.

När du ändå går igenom ditt sparande, kan det enligt Skandias sparekonom vara smart att se över fördelningen mellan olika aktiemarknader. Det kan handla om att vikta upp i de regioner där de långsiktiga förutsättningarna ser mest attraktiva ut, och minska i andra där potentialen är lägre.

– Det är mycket som ska fixas inför semestern, men några få medvetna val kring sparandet kan nog ge lite extra lugn där i segelbåten, sommarstugan eller på golfbanan, säger Maria Landeborn.   

Långsiktig strategi

För långsiktiga sparare gäller det att ha en långsiktig strategi. Att försöka tajma marknaden är svårt eftersom det kräver att man gör två saker rätt – säljer nära toppen och köper nära botten, menar Skandias sparekonom.

– Däremot kan man se till att man behåller en bra balans mellan aktier, räntor och andra eventuella tillgångar i portföljen över tid. Att då och då återställa fördelningen mellan aktier och räntor gör att risken inte tillåts skena iväg. 

I det senaste numret av Skandias Placeringsutsikter konstateras bland annat att Sverige och Europa är några av de mest intressanta regionerna just nu, medan USA blivit alltför dyrt. 

– Men den som sparar i aktier eller aktiefonder bör alltid ha en sparhorisont på åtminstone 5-10 år. Med historiskt höga värderingar bör man vara beredd på att det kan bli lite skakigt längs vägen.

Maria Landeborn råder alla att med jämna mellanrum gå igenom sitt sparande - antingen själv eller med hjälp av en rådgivare.

– Det viktiga är att det blir gjort!   

Pengar tillbaka på skatten?

Möjligheten att deklarera digitalt betyder att de flesta numera får skatteåterbäringen innan midsommar. Men ska du spara eller spendera? Det ena utesluter inte det andra, menar Maria Landeborn.

− Självklart ska man ha en buffert i vardagsekonomin, som helst finns lättåtkomlig på ett sparkonto. Men det handlar snarare om utgifter som kan dyka upp under det närmaste året. För långsiktigt sparande är det viktigt att ge pengarna möjlighet att växa. Då måste du också vara beredd att ta någon form av risk, säger Maria Landeborn.

Att spara långsiktigt är på ett sätt att avstå från en del konsumtion i dag för att kunna ha möjlighet att spendera i framtiden.

– Men glöm inte att leva också! Gör något roligt med skatteåterbäringen. Varför inte spara och spendera – spara hälften, skapa guldkant med resten, säger Maria Landeborn.

Sparar hellre än konsumerar

Skandias Plånboksindex för andra kvartalet visar att hushållens optimism är uppe på den högsta nivån sedan mätningarna började 2013. Trots det vägrar hushållen lätta på plånboken och sparviljan är hög. 

– En naturlig konsekvens av ökad optimism brukar vara att hushållen öppnar plånboken och konsumerar men detta sker inte trots att optimismen är den högsta sedan mätningarna började 2013. Det är ett speciellt läge med skyhög optimism och hög sparvilja, säger Maria Landeborn.

Optimismen kring den egna ekonomin gör att man hellre ökar sitt sparande och planerar inför framtiden istället för att spendera mer pengar.

– En orsak till att hushållen väljer att spara kan vara att de fått så pass mycket mer i plånboken de senaste åren och därmed är konsumtionsbehovet mättat. Utrymmet som finns läggs hellre på ökat sparande och på framtida konsumtion. 

Tänk på

Tänk på att en placering i finansiella instrument som t.ex. aktier eller fonder alltid är förknippad med ett ekonomiskt risktagande. Det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen  på denna sida inte ska betraktas som finansiell rådgivning. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.