Gå till innehåll

Skandia kommenterar pensions-överenskommelsen

2017-12-14 | Skandia

Idag presenterade regeringen och allianspartierna en omfattande principöverenskommelse om framtidens pensioner. Den lägsta pensionsåldern höjs till 64 år – och rätten att stanna kvar på arbetet till 69 år. I uppgörelsen stärks även skyddet för de fattigaste pensionärerna, och oseriösa fonder ska rensas bort. Vår pensionsekonom Mattias Munter kommenterar förslagen.

– Det är bra att vi får en höjning av den lägsta uttagsåldern från 61 till 64 och sammantaget skickar beslutet en tydlig signal om vikten av ett längre arbetsliv. I takt med att vi blir äldre behöver vi också arbeta fler år – så ser ekvationen ut, säger Mattias Munter. 

Men debatten inför beslutet har varit alltför enkelriktad. Lika viktigt som det är att fler jobbar längre upp i åldrarna, lika viktigt är det att fler börjar arbeta tidigare. Sverige har idag en av världens högsta examensåldrar, nästan 30 år. En ung person som väljer att backpacka ett år i Asien efter sina studier istället för att börja arbeta kan förlora 90 000 kr i minskat pensionskapital, fortsätter Mattias Munter.

– Morgondagens hundraåringar kommer inte kliva ut genom fönstret och försvinna. De kommer ställa högre och högre krav på en god välfärd. Därför borde regeringen hårdsatsa för att fler ska komma in på arbetsmarknaden snabbare, säger pensionsekonomen. 

Mattias Munter intervjuas av EFN

Ta del av hela överenskommelsen här 

Hur mycket ska du spara till pensionen?

Få en uppskattning av hur mycket du behöver månadsspara privat för att få den pension du önskar, baserat på din ålder och inkomst.

Jag är född och har en månadsinkomst på kr före skatt.

Det är bra att du funderar på ditt sparande, men du behöver inte börja spara just till pensionen än – kanske vill du spara till en bostad, resor eller liknande? Här får du koll! 

Det är helt rätt att se över pensionen, men det är bättre att optimera det du redan har än att fundera på om ditt månadssparande ligger på rätt nivå. Vi guidar dig genom pensionsålder, utbetalningstid och efterlevandeskydd för att du ska få en så bra pension som möjligt.

Räkna ut
Jag vill gå i pension när jag är
65
år gammal...
...och jag vill ha
 
kr/mån att leva för.
Då behöver jag spara
 
kr i månaden.

Så har vi räknat

Önskad pension

Vi har räknat med 80 % av lönen (före skatt) som önskad pension, men är medvetna om att alla har olika förutsättningar. Du kan alltid testa att fylla i ett eget belopp.

Så mycket behöver du spara

Beräkningen baseras på hur mycket en person i din ålder och med din månadsinkomst beräknas få i pension, vilket i sin tur bygger på:

  • angivet födelseår och önskad pensionsålder
  • den angivna månadslönen (före skatt), utan löneökning utöver den som följer inflationen
  • att du har en kollektivavtalad tjänstepension (ITP) och tar ut pensionen så länge du lever (sk livslångt uttag)
  • att du började arbeta vid 25 års ålder
  • att du har allmän pension
  • att du får en genomsnittlig avkastning på alla delar i pensionen med 2,1 % där det är möjligt att göra ett antagande (utöver inflation och andra påverkande faktorer); 2,1 % följer svensk prognosstandard och är samma avkastning som antas på Minpension.se

Vi har räknat med att du väljer en kapitalförsäkring för det som du ytterligare behöver spara för att nå önskad pension (det finns givetvis andra sätt att spara – läs mer i nästa steg) samt

  • att du sparar i kapitalförsäkringen fram till önskad pensionsålder
  • att du sedan väljer att ta ut pengarna under 20 år
  • att kapitalförsäkringen är utan avgift  
  • att avkastningsskatt betalas under hela försäkringstiden

Beloppen är avrundade till närmaste hundratal, lägsta belopp som visas är 100 kr.

Beräkningen ska ses som en ungefärlig uppskattning och är ingen garanti för just din pension. Du kan gå in på minpension.se för att få en individuell prognos, eller kontakta oss så hjälper vi dig med ditt sparande. 

Det här är inte en prognos för din individuella pension. Resultatet i beräkningen bygger på grova uppskattningar och antaganden, t.ex. har vi räknat med en person som har allmän pension och tjänstepensionsavtalet ITP (läs mer under Så har vi räknat). För en individuell prognos för hur mycket du beräknas få i pension rekommenderar vi att du loggar in på minpension.se.

Nästa steg: hitta din sparform

Tänk på

Eftersom den här artikeln handlar om sparande i någon form, vill vi påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid en placering i en traditionell förvaltad kapitalförsäkring, en produkt som har en garanti i botten, får du dock inte ett lägre belopp än det garanterade beloppet. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare i Skandia.