Gå till innehåll

Så utnyttjar du rekordlåga räntan

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent. Men den historiskt låga räntan varar inte för alltid.

Testa direkt: Så låg ränta kan du få i dag

Klart är att vi lever i ett unikt ränteläge. Men när räntan väl höjs kommer det att märkas i plånboken. Därför är det smart att utnyttja dagens ränteläge. Inte minst för att stå beredd när räntan väl börjar stiga.

Gå igenom din privatekonomi

Se över din privatekonomi och undersök vilka räntenivåer den klarar av.

– En höjning från en och en halv till tre procent låter inte mycket, men höga bostadspriser ger stora lån och då blir det högst kännbart för familjens ekonomi, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.

Hur mycket vill du lägga?

När du ansöker om ett bolån och banken ska bedöma hur mycket du kan få, så räknar de fortfarande med att din inkomst ska tåla en boränta på uppemot sju procent. Men det handlar också om vad du själv är villig – och kan – betala för ditt boende.

– Det måste också finnas rum för sparande. Förutom att ha en buffert för oförutsägbara händelser gäller det att även bygga upp ett långsiktigt sparande, säger Maria Landeborn.

Passa på att amortera

Använd utrymmet, nu när räntorna är rekordlåga, till att spara och amortera på lån. Att lånet minskar betyder både att din räntekostnad inte påverkas lika mycket den dag räntan stiger och det ger en ökad trygghet om bostadspriserna skulle gå ner. Ju mer du amorterar desto mindre sårbar är du också om bopriserna skulle falla.

Förbered dig på politiska beslut

Det är inte bara räntan som påverkar dina boendekostnader, även amorteringar spelar in. Amorteringskravet som infördes 2016 innebär större utgifter för många som tar nya lån. Var beredd på att amorteringar kan utgöra en betydande del av din boendekostnad när du flyttar framöver. Men kom ihåg att en amortering egentligen inte är en kostnad utan ett sparande!

Binda räntan?

Även om räntan är låg är det inte säkert att det är ekonomiskt lönsamt att binda räntan nu. Det beror på hur räntorna utvecklas de närmsta åren.

– På samma sätt som det är svårt att tajma perfekta köp- och säljlägen på börsen kan det vara knepigt att pricka in en botten för bolåneräntan, säger Maria Landeborn.

– Men klart är att vi befinner oss på en historiskt låg nivå. En fördel med att binda lånet är att man vet exakt vad som ska betalas under bindningstiden. För ett hushåll med små marginaler kan det vara en trygghet. Det i sin tur ger möjlighet att planera sitt sparande och sina amorteringar så att det finns en buffert att ta av den dag räntan stiger igen, säger hon och tillägger:

– Viktigt att tänka på är att inte binda räntan längre än man planerar att bo kvar, eftersom man då kan få betala en ränteskillnadsersättning till banken när bostaden säljs.

Läs mer om vårt bolån

Kr
Kr
Kr
Kr
%
Effektiv ränta ner till 1,16 %

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar
 • Bostadens värde
 • Ditt engagemang i Skandia
Belåningsgrad:  % Lånebelopp: 
Kr
Din rabatt
 %

  • Lånebelopp och belåningsgrad  %
  • Vardagspaket  %
  • Månadssparande  %
  • Sparkapital  %

Din ränta
 %
 %

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.


Månadskostnad efter skatteavdrag:

 • Räntebelopp
  Amortering %

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag -
  • Efter skatteavdrag >

Exempel: Om bolånet är på 2 550 000 kronor med en bindningstid på 3 månader och rak amortering under 50 år, månadsbetalning via autogiro och med en oförändrad ränta på 1,53 procent (snittränta augusti 2017), blir den första månadsbetalningen 7 501 kr. Totalkostnaden efter skattereduktion blir 3 233 901 kr och den effektiva räntan 1,54 procent. Räntan sätts individuellt och baseras på bland annat lånebelopp, belåningsgrad och ditt engagemang hos Skandia. Tänk på att de nya amorteringskraven innebär att storleken på din månatliga amortering påverkas av din belåningsgrad och därför kan se annorlunda ut än i exemplet.