Gå till innehåll

Hans, 61: "En underbar situation"

Att leva livet på avkastningen av pensionssparandet. Att jobba en dag i veckan och ägna resten av tiden åt sin hobby. Låter det som en utopi? Fråga 61-årige ingenjören Hans från Göteborg, som tack vare smarta val skapat sin drömtillvaro.

Hans har haft en lång och framgångsrik karriär. Men för en tid sedan bestämde han sig för att, som han själv uttrycker det, ”leva livet utan så mycket krav och måsten”.

– Numera är jag därför självfinansierad pensionär, förutom en dag i veckan då jag jobbar. Jag tycker det är en helt underbar situation. Nu kan jag göra saker och ting som jag har väntat på att få göra. Jag har både tiden och de ekonomiska möjligheterna. Det rekommenderas, säger Hans.

– Den största skillnaden är att jag har varvat ned och att jag inte längre känner att jag behöver jaga. Jag har hur mycket tid som helst och stortrivs med tillvaron.

Inga krav och måsten

Hans visar stolt upp sin ögonsten – en beigefärgad Cadillac Series Sixty-Two Convertible från 1949.

– Jag har länge varit fascinerad av gamla bilar. Jag har lätt att snöa in på saker och gillar att gå djupt in olika ämnen. Jag är något av en nörd hel enkelt, skrattar han.

Vilken är den största skillnaden i ditt liv nu jämfört med för fem år sedan?
– För fem år sedan var det mer stress, jag skulle se till att få ekonomi i saker och ting och hade massor av krav och måsten från kollegor och kunder. Det som är måste nu kommer från min fru när hon säger att jag måste dammsuga.

Spara tryggt och enkelt

 • Men det här livet måste kosta en del också? 
  – Ja, men samtidigt kostar det att jobba också, du äter lunch ute, bil till och från jobbet. Kläder som fungerar i jobbmiljön. Det är inte bara att fyra dagars lön som försvann utan många utgifter också.

  Tillsammans med sin rådgivare på Skandia, Mette Asp, ser han kontinuerligt över sin sparportfölj.

  – Vi har träffat varandra under lång tid och lärt känna varandra. Hon har förklarat för mig, som inte är ekonom, på ett begripligt sätt hur sådant fungerar. Kontinuiteten är så viktig. Förr hade jag en ny rådgivare varje år, berättar Hans.

  Nå dit man vill

  Mette Asp har jobbat på Skandia i över sju år med att skräddarsy placeringsstrategier. Genom att göra en fullständig kartläggning av den ekonomiska situationen skapar hon som rådgivare en bild av framtidsdrömmar och mål tillsammans med sin kund. Den vanligaste frågan hon får är just vad man kan göra för förändringar i sitt sparande för att nå dit man vill.

  Vi hjälper dig med din pension! Ring och prata med oss direkt eller boka ett möte

  – Pensionen utgör en allt större och viktigare del av våra liv, säger Mette Asp. 

  – Många jobbar i 35-40 år och så ska man vara pensionär i över 30 år till. Och pengarna får ju inte sluta jobba bara för att du själv gör det. Vad blir inkomstskatten när du går i pension? Vem ska ta hand om kapitalet om man själv inte lever upp det? Och förstås att pengarna ska räcka hela livet.

  Har många ångest för sin pension? 
  – De som närmar sig pension har eller vill få bra koll. De yngre kunderna har inte samma intresse. Där är det verkligen viktigt att trycka på att det är lättare att spara en mindre summa varje månad nu, än att panikspara mot slutet. I dag börjar vi också jobba allt senare och är inte lika noga med att kolla upp om vi har tjänstepension. Den allmänna pensionen är inte längre lika stor och den kommer att bli sämre. Nu när avdragsrätten har slopats är det mycket viktigt med privat sparande på annat sätt.

  Är det ett brutalt uppvaknande för många? 
  – Ja, en stor mängd människor kommer att få en chock. Alla har inte tänket att spara långsiktigt. Vi lever i en tid där det är viktigt att konsumera just nu.

  Mette Asp talar om vikten av att separera sparmålen och sprida risken. Det behövs en buffert samt både minst ett kortsiktigt och ett långsiktigt sparande, där det sistnämnda sträcker sig hela vägen till pension. Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet. Så dramatisk har hälsoutvecklingen varit.

  Dagens pensionärer har det bättre ställt och många har i dag råd att resa och göra saker som snarare påminner om hur man lever som ung, före jobb och familjeliv. Det innebär samtidigt att behovet av en jämnare pension under en längre tid har ökat.

  "En kärnfrisk egenpensionär"

  Ett vanligt misstag många gör är att titta på hur gamla släktingar från tidigare generationer blev och planerar utifrån det. Men när förutsättningarna för ett långt och aktivt liv förbättras är risken stor att pensionssparare plockar ut sina pengar för tidigt och under för kort tid. Sedan går fem till tio år och kvar finns bara den allmänna pensionen och den är inte mycket att leva livet på.

  Planera för pensionen - här får du hjälp till nästa steg

  Hans från Göteborg talar om vikten av att bestämma över sin egen tid och att få vara frisk och njuta av livet.

  – Jag är en kärnfrisk egenpensionär och vill leva på det här sättet länge. Att vara frisk är det viktigaste. Nu orkar jag göra saker som att sätta mig in i olika projekt och resa. Jag är frisk i dag men vet inte hur det ser ut imorgon. Mina föräldrar blev över 90 år.

  – Det gäller att skaffa sig ett bra grundkapital. Jag är 61 år och får inte ut den allmänna pensionen ännu. Visst kostar det, och jag tömmer vissa pensioner nu. Men det kommer andra sedan som fyller på.

  Vad innebär det för dig att ha guldkant på tillvaron? 
  – Det handlar om att disponera tiden själv. Jag kan göra det jag inte haft tid att göra när jag hade fullt upp med arbete, barn och hus. Att inte måste göra något som en arbetsgivare eller kund vill till exempel. Jag gör det jag tycker är roligt. Genom att bara jobba en dag i veckan kan jag också få guldkorn i jobbet.

  – Det handlar om roliga saker som jag längtat efter sedan jag var ung och inte hade familj, barn och hus och sådant där. Det är det som är guldkant. Sedan har jag en ekonomisk bas att stå på som gör att det fungerar. 

Därför är tjänstepension så viktigt

Det är dags att på allvar ta tag i det privata pensionssparandet. Vår pensionsekonom Mattias Munter och ger smarta tips kring hur du kan tänka.

Läs hela artikeln

Informationen i denna artikel ska inte betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar. Tänk på att en placering i finansiella instrument som t.ex. aktier eller fonder alltid är förknippad med ett ekonomiskt risktagande. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.