Gå till innehåll

Så påverkar Trumpsegern ditt sparande

2016-11-09 (uppdaterad 2016-11-10)

Beskedet att Donald Trump blir USA:s näste president möttes initialt av stark börsoro. Humöret förbättrades dock snabbt efter den blivande presidentens segertal. Men även om de finansiella marknaderna ser ut att ha lugnat ned sig, så finns fortfarande en underliggande nervositet, menar Johan Lundqvist, ekonom på Skandia.

Det har varit ett märkligt presidentval i USA, med två impopulära kandidater i ändlösa ordkrig mot varandra. Att de finansiella marknaderna har oroats över en seger för Donald Trump märktes redan före valet i takt med att opinionsundersökningarna fick allt större genomslag i kursutvecklingen.

Initialt möttes också segern av oro, som dock förbyttes i optimism när valresultatet fick sjunka in.

– Trumps segertal som bjöd på en försonande ton och upprepade budskapet om att finanspolitiska satsningar står för dörren hade en lugnande inverkan på världens börser och fick långräntor att stiga, säger Johan Lundqvist.

– Samtidigt finns fortfarande en osäkerhet kring vad den nye presidenten faktiskt vill och kommer att göra. Vi har inte den fullständiga bilden av hans ekonomiska politik klar för oss och dessutom öppnar hans inställning till frihandelsavtalen för ytterligare osäkerhet. Även den geopolitiska aspekten är viktig för marknaderna och där finns stora frågetecken. Den här typen av osäkerhet är något som marknaderna i grunden inte gillar och jag tror att den kan hålla i sig ganska länge. Nu får vi även en republikansk majoritet i kongressen. Det ökar Trumps möjligheter att driva igenom sin politik.

LÄS ÄVEN: "Bra och trygg sparform som fler borde överväga"

Presidentskiftet är inte det enda osäkerhetsmomentet på agendan. Nästa månad kommer centralbanken Fed att lämna ett räntebesked, vilket har potential att späda på oron ytterligare.

− Fortfarande talar mycket för att den förväntade räntehöjningen i december blir av. Men om oron på marknaderna skulle tillta finns risk att man skjuter den på framtiden. Trumps utspel om ökade finanspolitiska satsningar innebär dessutom risk för både högre inflation och tätare räntehöjningar längre fram.

Många oroar sig kanske över sitt sparande, medan andra ser ett köpläge. Hur tycker du att man bör se på sitt sparande i den här miljön?

– Den som har en långsiktig syn på sitt sparande bör inte låta hyresgästen i Vita huset avgöra hur mycket aktier man ska ha i sin portfölj. Det bör istället grundas på hur stor risk man är beredd att ta och hur lång tid man planerar att ha sina pengar placerade. Men med detta sagt så innebär presidentskiftet en förhöjd risk som kan hålla i sig ett tag, och det måste man ha med i sin kalkyl.

Under valrörelsen har den amerikanska ekonomin beskrivits på vitt skilda sätt. Hur mår landet egentligen?

− Det är en ganska kluven ekonomi. Tillväxten har varit något av en besvikelse under första halvåret 2016, och industrin befinner sig i en svacka. Men vi ser samtidigt en stark arbetsmarknad och hushållens ekonomi mår förhållandevis bra. Det ser även ut som att tillväxten kommer att återhämta sig nu under vintern, så sammantaget mår ekonomin hyggligt bra, säger Johan Lundqvist.

Skulle du generellt säga att USA:s inverkan på andra länders börser och ekonomier är mer begränsad i dag än vad den varit tidigare?

− Nej, USA:s ekonomiska makt är fortsatt väldigt stor. Kina blir förstås en allt större del av världsekonomin för varje år som går, men USA har alltjämt en särställning. Om USA får en förkylning kan vi räkna med att övriga världen blir smittad. Det är en viktig anledning till att valrörelsen har rönt så stor uppmärksamhet långt utanför landets gränser. Att USA håller ångan uppe fortsätter att vara väldigt viktigt för alla.

Tänk på att informationen i denna artikel inte ska betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.