Gå till innehåll

Över tusen miljarder ligger och skvalpar på sparkonton

Svenskarnas sparande har nått rekordnivåer. I dag ligger över tusen miljarder och skvalpar på sparkonton – med en nästintill obefintlig ränta.– Om det var länge sedan du såg över ditt sparande kan det vara klokt att göra slag i sak nu, säger Johan Lundqvist, ekonom på Skandia.

Räkna ut: Så mycket behöver du spara

Vi kontosparar som aldrig förr. Statistik från SCB visar att svenskar nu har 1 600 miljarder kronor sparade på sina sparkonton. Under andra kvartalet 2016 gjorde vi nettoinsättningar på 71 miljarder kronor. 

Samtidigt är räntorna rekordlåga. För dig med miljoner i bolån är det förstås goda nyheter. Men har du tänkt på vad det innebär för pengarna du har på sparkontot?

Johan Lundqvist menar att det är klokt att ha ett par månadslöner i buffertsparande som trygghet om någon oförutsedd kostnad dyker upp. Hushållsbufferten bör vara lättillgänglig och det primära syftet är inte att få pengarna att växa i värde.

– Men det är viktigt att skilja på buffertkapital och sparkapital. Om du har mer pengar undansparade på ett sparkonto än vad som behövs i buffertsparande, kan det vara klokt att placera kapitalet, så att det har möjlighet att växa, säger Johan Lundqvist.

– Att flytta kapitalet från ett sparkonto direkt till börsen innebär en rejält ökad risk och det passar inte alla. En bättre strategi är att dela upp sitt sparande i olika "påsar" med olika placeringsinriktningar med en risknivå som överenstämmer med den egna livssituationen. En ensamstående 30-åring har inte samma behov som barnfamiljen eller den som inom kort ska gå i pension. Därför gäller det att välja ett sparande med rätt balans, säger Johan Lundqvist.

Om man exempelvis planerar att använda pengarna inom den närmaste tiden brukar rådet vara att dessa inte ska placeras på aktiemarknaden. Men för den som sparar på längre sikt är sparkontot en dålig lösning.

– Det unika läget vi har med rekordlåga räntor gör att alternativen till aktiemarknaden är få om man vill få avkastning på sitt sparande. Men man behöver inte skyffla in hela sparkapitalet på börsen på en gång. En mer försiktig strategi är att portionera ut investeringarna månadsvis under till exempel ett år och sedan fortsätta med ett regelbundet månadssparande. Då minskar man risken att man köper på en tillfällig topp. Ofta är en kombination av aktiefonder med global spridning,  företagsobligationsfonder samt traditionella räntefonder lämpligt. Då får man god riskspridning och begränsar portföljens totala risk, säger Johan Lundqvist.

Vi guidar dig till bättre placeringar. Ta del av expertråden

Eftersom den här artikeln handlar om sparande i någon form, vill vi påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder eller aktier kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du bör alltid ta del av detaljerad information innan du fattar beslut om en investering.