Gå till innehåll

"Jag fick hjälp via min arbetsgivare"

Det började med att han kände sig stressad i vissa situationer. Plötsligt kollapsade han på jobbet och blev hämtad med ambulans. Nu berättar Robert Fritz, 36, om sin tuffa resa tillbaka.  – Jag fick bra hjälp via min arbetsgivare.

Robert Fritz är före detta elitspelare i juniortennis på Sverigenivå.

Han lever ett ordnat familjeliv i en Bullerbyliknande folkhemsidyll i Karlskoga. Förutom familj och vänner lever han för intressen som löpning, innebandy och fotboll.

Aldrig i sin vildaste fantasi kunde Robert Fritz ana att han skulle sjunka så djupt.

– När jag mådde som sämst ville jag inte ens att dagen skulle börja, jag ville bara ligga kvar i sängen, säger han.


 • Kollapsade på jobbet

  Allt började med att Robert, som arbetar i telekombranschen, började känna sig stressad i vissa situationer med hjärtklappning, svettningar och domningar i armar och ben.

  Det blev en ond cirkel. I juni 2016 kollapsade han på jobbet och blev hämtad med ambulans.

  – Jag låg inlagd fyra dagar men alla prover visade att jag var i fysiskt bra skick, säger Robert Fritz.

  Efter semestern kom symptomen tillbaka. Det hela eskalerade och till slut så orkade han inte mer.

  – Jag lyfte telefonen och ringde min chef. Jag förklarade exakt hur det låg till och hur jag mådde. Samma vecka hade jag första samtalet med en psykolog placerad på Sophiahemmet i Stockholm.

  Samtal via videolänk

  Varken situationen eller symtomen är speciellt sällsynta. Ungefär 70 procent av all sjukfrånvaro beror på stress eller värk. Enligt en kartläggning av Försäkringskassan har de stressrelaterade diagnoserna mer än fördubblats mellan åren 2010 och 2015 – från 31 000 till 68 000 fall.

  En sjukskrivning medför stora kostnader för både arbetsgivaren, samhället och den enskilde och vikten av både ett förebyggande hälsoarbete och en effektiv hälsoförsäkring på företaget har ökat. 

  – Jag fick bra hjälp via min arbetsgivare med sjukförsäkringen i Skandia, vilket jag är väldigt glad över. Det har hjälpt mig otroligt mycket att få kontakt med en psykolog och jag har nog kommit tillbaka snabbare både yrkesmässigt och privat, tack vare det, säger Robert Fritz.

  – Vi har haft våra samtal via en videolänk, uppkopplad via dator. Samtal via videolänk har varit helt ultimat för mig. Man sitter och tittar på varandra hela tiden så det är precis som att sitta i samma rum.

  Robert berättar om första uppgiften han fick av kbt-terapeuten: att åka och handla en dricka på bensinmacken.

  – Det trodde han var en lagom nivå. Så här i efterhand förstår man hur långt nere man var, för jag kommer ihåg hur jobbigt jag tyckte det var.

  Vill hjälpa andra

  För Robert Fritz har det varit viktigt att hela tiden vara öppen med sin situation och inte dölja något för sin omgivning.

  – Idag så mår jag jättebra. Jag känner mig mycket tryggare och mer självsäker framför allt i mig själv, säger han och tillägger att han med sin berättelse hoppas kunna hjälpa andra.

  Robert beskriver sin resa från kollaps till comeback som “väldigt tuff” och vill passa på att tacka sin familj, men även kollegor och vänner, för allt stöd. 

  – Största anledningen till att jag kämpade igenom dagarna beror helt och hållet på familjen och framför allt barnen. Utan dem så vet jag inte om jag hade klarat det här. Jag har hela tiden fått stöttning från alla håll och kanter och det tror jag är jätteviktigt när man är i det här, att man känner en trygghet och att det finns folk som bryr sig.

  I samband med att han blev sjukskriven och folk på jobbet insåg att han skulle vara borta en period, fick Robert ett armband hemskickat med texten “Aldrig Ensam”. Samtidigt fick han en bild via mms från sin chef, med en bild på sina arbetskamrater iförda likadana armband.

  – Mina kollegor har varit väldigt stöttande hela tiden. Även när jag mådde som sämst och inte hade kontakt med dem dagligen via jobbet, så var det väldigt mycket sms att de tänkte på mig. Min chef hade kontakt med mig veckovis och frågade hur det gick.

  – Men framförallt nu när jag har kommit tillbaka till arbetet så har jag märkt av ett stöd. Jag har alltid velat att allt ska vara normalt att ingen ska känna att de behöver göra sig till för min skull.

  Stärkt som person

  Robert Fritz berättar att han förändrats som person och att han blivit lugnare och bättre på att planera. Eller som han själv uttrycker det: han stressar inte längre upp sig för småsaker.

  – Jag vet att det här har stärkt mig som person och jag tror att barnen har haft nytta och även sambon och av att se hur man trots allt kan ändra livet till det positiva när man är längst nere på botten.

  – Nu är det med glädje jag vaknar på morgonen igen.

  Det råd han vill ge andra är att aldrig ge upp.

  – Dels att vara envis men också att försöka röra på sig fysiskt så mycket man bara orkar, även när det är som tyngst. I och med att jag har idrottat i stort sett hela mitt liv så blir det att det blir en viss envishet. Jag har alltid haft vinnarskalle oavsett vad det handlar om.

Visste du att?

Hjärnan påverkas av långvarig stress. När allt går bra är det lätt att missa varningssignalerna. Därför har vi på Skandia tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring.

Vi har en lång historia av att arbeta förebyggande. Vi vet att det ger resultat. Det är självklart omöjligt att helt undvika sjukdom, men våra kunders erfarenhet är att sjuktalen kan halveras med förebyggande insatser. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias hälsosluss gör det i förebyggande syfte. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra sjukskrivningar.

Så funkar hälsoförsäkringen

Så blir du en mer attraktiv arbetsgivare

Att locka de bästa medarbetarna till företaget, och nå tillväxt genom sina anställda, innebär en knivskarp konkurrens. Skandias Mattias Munter avslöjar sina bästa tips för att sticka ut på marknaden.

Läs artikeln

Har du koll på varningssignalerna?

Jobb, social status och vardagspussel. Tempot har skruvats upp i vårt samhälle och på många arbetsplatser. Men hur vi hanterar stress är individuellt. Här är tio vanliga varningssignaler.

Läs artikeln

Fånga upp signalerna i tid

Att arbeta förebyggande mot sjukskrivningar kan bli avgörande. Inte bara för att minska mänskligt lidande och stora samhällsförluster. Utan även för ditt företag. 

Läs artikeln

Enkla knepen som boostar kontorshälsan

Tillväxt skapas av friska medarbetare. Men chefer som vill sänka sjukskrivningstalen har en mäktig fiende, som dessutom ofta är både bekväm och ergonomisk: kontorsstolen. Vid sidan av tv-soffan bidrar den i stor utsträckning till vårt stillasittande. Enligt livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius måste vi hitta effektivare lösningar för att förbättra hälsan på arbetsplatsen.

Läs artikeln