Gå till innehåll

”Planera positivt – för ett långt och aktivt liv”

Optimera pensionen – så att du kan leva så gott som möjligt som pensionär. Stefan Linder, pensionsexpert på Skandia, berättar hur en pensionsoptimering går till.

Många 60-plussare som står inför sin pension tror att det är för sent att påverka pensionen. Men det finns flera konkreta saker som du kan göra för att förbättra din situation, berättar Stefan Linder, pensionsexpert på Skandia.

– Du kan till exempel påverka väsentliga bitar som utbetalningstider, trygghet för familjen och hur pengarna ska placeras. Det handlar om att planera positivt – för ett långt och aktivt liv.

Lägga pussel

Det gäller att få koll på hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Helt enkelt för att skräddarsy sina framtida pensionsuttag så att dessa optimeras – och så att pensionen räcker så länge som du önskar. Det är viktigt att se till att de olika pensionsdelarna betalas ut i den ordning som gynnar individen bäst, förklarar Stefan Linder.

Du kanske vill förlänga tiden som en del av pensionen plockas ut. Eller förkorta den. Ska alla delar betalas ut hela livet eller ska någon del tas ut bara under några år? En annan huvudfråga är hur pengarna ska placeras.

– Ska pengarna räcka länge kan det vara klokt att placera en del med högre risk. Ju längre horisont sparandet har, desto högre risk kan du ta.

För vem passar en pensionsoptimering?

– Framför allt den som ska gå i pension inom de närmsta åren. Men även för den som passerat 50 kan det vara intressant. En pensionsoptimering är en grundlig genomgång av din ekonomiska situation.

Hur kan jag förbereda mig inför mötet?

– Gå in på www.minpension.se och titta på vilka bitar just ditt pensionspussel har.

– Ställ dig frågan: Hur mycket pension behöver jag för att kunna göra det jag vill? Många frågar sig i stället: Hur mycket kan jag få ut? Detta ökar risken att man tar ut för mycket på för kort tid.

Planera för utbetalning av din pension