Gå till innehåll

Behåll semesterlugnet! Så får du till en bra start på jobbhösten

Hur behåller du sommarens lugn och inspiration och får till en stressfri start på hösten, full av positiv energi och kraft? Här är psykologens tips.

Man leder cykel

För att få till en bra och stressfri åtegång till arbetet efter semestern gäller det att våga prioritera – och då inte gå i fällan att prioritera bort pauser eller återhämtning.

– Om du kan hitta balans mellan arbete, privatliv och återhämtning så kommer du att orka mer, säger Magdalena Wiik, legitimerad psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Här är Magdalenas tips för att få en bra start på hösten

1. Gör tid för återhämtning

Att prioritera bort återhämtning kan leda till att vi blir långsammare, får sämre tålamod och svårare att samla fokus och prioritera rätt saker. Vi kan också tappa energi och lust.

Fundera över vad som får dig att varva ned, och hur du bäst fyller på med ny energi. Löpträna eller kanske göra en utflykt med familjen? Se över hur du kan göra tid för det i höst.

2. Ta små pauser under dagen

Om vi tar små pauser under dagen klarar vi en arbetstopp bättre. Sätt rutinen för detta direkt när du börjar i höst så blir det lättare att hålla i.

Tänk att du bör återhämta dig fem gånger om dagen och göra något helt annat än den aktivitet du just utfört en kortare stund, kanske 10–15 minuter. Både de små pauserna, helgerna och kvällarnas lite längre pauser hjälper dig att prestera bra.

3. Ta det lugnt!

När vi blir stressade har vi en tendens att försöka arbeta fortare, vilket inte gör oss effektivare på lång sikt. Så se till att vara upprmäksam på detta i höst och märker du att det händer - sänk tempot.

4. Prioritera!

Om du prioriterar och vid behov vågar välja bort så kommer det att ge positiv effekt på ditt välmående och din långsiktiga prestation. Gör tid för reflektion kring detta i början av hösten så har du något att luta dig emot.

Tänk såhär: Om det är något som vore skönt att bli klar med - men som inte är viktigt att bli klar med – prioritera bort det till längre fram i höst. Om tanken på uppgiften kommer upp - välj att stå fast vid din prioritering.

 

Hälsoinsatser som gör skillnad

Via jobbet kan du ha en tjänstepension med en förebyggande hälsoförsäkring. Ju tidigare vi kan upptäcka att du mår dåligt, desto snabbare kan vi sätta in stödinsatser. 

Så fungerar hälsoförsäkringen

Andra läser också om

Fler nyheter