Gå till innehåll

Pensionsekonomen bästa tips – så undviker du den vanliga fällan

Tidig pension kan sänka din framtida lön med tusentals kronor varje månad. Men det finns saker du kan göra för att skapa krockkudde för framtiden. Här är pensionsekonomens bästa tips på hur du ska tänka.

Man och kvinna i dykardräkter håller hand

Vi är allt fler som kommer att få uppleva vår 100 års dag. Men den fantastiska hälsoutvecklingen gör också att pensionspengarna ska räcka i fler år än tidigare.

Att idag gå i pension vid 65 år i stället för den nya riktåldern 67 gör därför att pensionen krymper med tusentals kronor varje månad.

Så hur kan man tänka för att skydda sig mot effekten av en tidig pension?

– Att jobba till riktåldern har precis som eget sparande en tveklöst positiv effekt på pensionerna. Det gäller också att planera för det oförutsedda genom att skapa sig en krockkudde men också ge sig själv de bästa förutsättningarna för en lång karriär, att hålla sig nyfiken och se till så att man faktiskt orkar jobba så länge som man vill, säger vår pensionsekonom Mattias Munter i senaste avsnittet av vår podd ”En påse pengar”.

Räkna på pensionen

Så skapar du krockkudde för framtiden

Buffra för större frihet och flexibilitet

I slutet av karriären kan man hamna i en situation där man inte kan, vill, orkar eller får jobba så länge som man skulle behöva för en bra pension.
Oavsett hur din situation blir kan du med en pensionsbuffert och eget sparande både ta höjd för oförutsedda händelser och ge dig själv större ekonomisk frihet om du exempelvis vill gå i pension tidigare.

Planera för att långt liv

70 är det nya 50. Försök därför att fokusera på strategier som gör att du orkar jobba så länge du vill.

En annan bra grej är att försöka behålla nyfikenheten under hela karriären. Genom att ständigt utvecklas ger du dig själv de bästa förutsättningarna för en lång karriär och därmed också en bra pension.

Kraften i att jobba längre

Om du redan har börjat lägga det berömda pensionspusslet men inte är helt nöjd med din pensionsnivå kan du alltid stanna kvar på arbetsmarknaden lite till. I vår tidigare rapport ”Pensionsåldersdilemmat” visar vi på kraften i att jobba något år extra. Och det kan handla om tusentals kronor extra i pension - varje månad.

Pensionskoll för dig som vill gå om 5–10 år

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter