Gå till innehåll

Så jämför du bankernas räntor

Skandiabankens vd Johanna Cerwall brinner för öppenhet och transparens på bolånemarknaden. Och upprörs över att svenskarna betalar för mycket för sina bolån. ”Det är motsatsen till schysst, öppet och transparent”.

Ett bolån är oftast den största utgiften ett hushåll har. Men våra beräkningar har visat att svenskarna betalar nästan sju miljarder för mycket i boränta.

– Det är ruskigt mycket pengar. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Konsekvenserna blir att låntagare utan rätt kunskap kan gå miste om tusentals kronor varje år helt i onödan, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.

– Vi har en prismodell där alla vet vad man får - det ingår i vårt kundlöfte. Du ska alltid veta att du har fått rätt pris, säger Johanna.

Räntan bestäms av bolånets storlek, din belåningsgrad och vilken bindningstid du väljer på lånet. Hos oss får alla rabatt och du behöver inte förhandla. Har du dessutom tjänstepension i Skandia eller flyttar den till oss får du ytterligare rabatt.

Räkna på din ränta

Jämför bankernas räntor

Det kan vara svårt att som kund förstå skillnaden på de olika räntor en bank marknadsför. Bankernas hemsidor redovisar listräntor på olika bindningstider. Listräntan är detsamma som bankens ordinarie bolåneränta utan rabatt. Eftersom de flesta bankerna ger rabatt på boräntan kan det vara smart att i stället jämföra bankernas snittränta.

Snitträntan redovisar den genomsnittliga räntan som bolånekunder hos en specifik bank har för en viss månad på olika bindningstider. Kom dock ihåg att alla banker inte erbjuder bolån till alla. Ibland kan det exempelvis finnas villkor om att du måste ha en viss belåningsgrad.
Bland marknadens lägsta snittränta

Våra kunder har i snitt 1,23 % i ränta på ett bolån bundet på 3 månader i december 2021. Tabellen visar snitträntan hos bolåneaktörer som inte har specifika krav som tex belåningsgrad för att få ta lån hos dem – och skillnaderna är stora.

Bank 

3-mån 

Danske Bank 

1,38% 

Handelsbanken 

1,41% 

ICA Banken 

1,16% 

Landshypotek 

1,17% 

Länsförsäkringar 

1,34% 

Nordea 

1,66% 

SBAB 

1,34% 

SEB 

1,39% 

Swedbank 

1,47% 

Ålandsbanken 

1,40% 

Skandia 

1,23% 

Räkna på din ränta

Mer om effektiv ränta och hur vi har räknat

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med tecknad tjänstepension, en bindningstid på 1 år, en belåningsgrad på upp till 60 % av bostadens värde, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 40 %, ett lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 6 060 kr (inkl. amortering om 4 000 kr) och en total kreditkostnad om 3 019 040 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet