Gå till innehåll

7 miljarder i potten – betalar du för mycket för ditt bolån?

Skandiabankens vd Johanna Cerwall brinner för öppenhet och transparens på bolånemarknaden. Och upprörs över att svenskarna betalar för mycket för sina bolån. Sju miljarder kronor för mycket, närmare bestämt!

Ett bolån är oftast den största utgiften ett hushåll har. Men våra beräkningar har visat att svenskarna betalar nästan sju miljarder för mycket i boränta.

– Det är ruskigt mycket pengar. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Konsekvenserna blir att låntagare utan rätt kunskap kan gå miste om tusentals kronor varje år helt i onödan, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.

Genom att jämföra banker och deras ränteerbjudande går det att spara pengar varje månad om man flyttar sitt bolån.

– Vi har en prismodell där alla vet vad man får, det ingår i vårt kundlöfte. Du ska alltid veta att du har fått rätt pris, säger Johanna.

Lyssna på Johanna Cerwall i "En påse pengar"

Räntan bestäms av bolånets storlek, din belåningsgrad och vilken bindningstid du väljer på lånet. Hos oss får alla rabatt och du behöver inte förhandla. Har du dessutom tjänstepension i Skandia eller flyttar den till oss får du ytterligare rabatt.  

Nyfiken på vilken ränta du kan få hos oss? Räkna på din ränta här!

Så jämför du räntorna - och sparar tusenlappar

Det kan vara svårt att som kund förstå skillnaden på de olika räntor en bank marknadsför. Bankernas hemsidor redovisar listräntor på olika bindningstider. Listräntan är detsamma som bankens ordinarie bolåneränta utan rabatt. Eftersom de flesta bankerna ger rabatt på boräntan kan det vara smart att istället jämföra bankernas snittränta.

Snitträntan redovisar den genomsnittliga räntan som bolånekunder hos en specifik bank för en viss månad på olika bindningstider. Kom dock ihåg att alla banker inte erbjuder bolån till alla. Ibland kan det exempelvis finnas villkor om att du måste ha en viss belåningsgrad.

Bland marknadens lägsta snittränta

Våra kunder betalar i snitt 1,23 % i ränta på ett bolån bundet på 3 månader i oktober 2021. Tabellen visar snitträntan hos bolåneaktörer som inte har specifika krav som tex belåningsgrad för att få ta lån hos dem  – och skillnaderna är stora.

Bank 

3-mån 

Danske Bank 

1,39% 

Handelsbanken 

1,43% 

ICA Banken 

1,23% 

Landshypotek 

1,17% 

Länsförsäkringar 

1,38% 

Nordea 

1,69% 

SBAB 

1,34% 

SEB 

1,33% 

Swedbank 

1,50% 

Ålandsbanken 

1,28% 

Skandia 

1,23% 

 

 

Bolån hos oss

Räkna på ditt bolån och jämför räntor. Ge dig själv rabatt och se direkt hur mycket du kan sänka din ränta.

Räkna här

 

Mer om effektiv ränta och hur vi har räknat

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Riksbanken höjer tempot

Som förväntat höjde Riksbanken idag räntan med en halv procentenhet. Räntehöjningen är därmed dubbelt så stor som i ...  Läs mer

Fler nyheter