Gå till innehåll

Nya regler kan betyda hundratusentals kronor – även för gamla bostadsaffärer

Den som sålt sin bostad och skattat för vinsten de senaste åren kan snart få anledning att ångra sig. Genom att ansöka om återbetalning av vinstskatt kan det finnas stora belopp att hämta. Den 16 december öppnar Skatteverket sin nya uppskovstjänst.

Plånbok och solglasögon på ett bord

Från och med 2021 slopas den årliga kostnaden för att skjuta på beskattningen av en bostadsvinst, ofta kallad ”uppskovsränta”. Om du valde att betala vinstskatt efter din lyckade bostadsaffär någon gång efter 2014 kommer du kunna ansöka om en retroaktiv ändring av ditt beslut. Sålde din bostad 2014 måste du snabba dig för fönstret stängs vid nyår. 

Frigöra vinstskatt

I korthet innebär det att man kan frigöra vinstskatten som betalats in mot att uppskovsränta betalas för åren som korrigeras. Du får alltså å ena sidan ett räntefritt lån av staten, men å andra sidan måste du betala uppskovsränta för åren som gått samt leva med en latent skatteskuld att betala någon gång i framtiden. 

Ett räntefritt lån låter ju fantastiskt, men det är inte fråga om gratis pengar. Vid något tillfälle vill staten ha tillbaka sina pengar och ju längre tid som gått sedan bostadsaffären desto dyrare blir det att begära ändring.  

Så, är det en bra idé för dig? 

För att landa i rätt beslut måste man tänka långsiktigt och fundera över vad man kommer att använda pengarna till. Om man kan betala av ett dyrt topplån eller hjälpa barnen med ett bostadsköp kan det säkert vara en bra lösning. Om du ska spara pengarna över en längre tidsperiod med en hygglig avkastning kan det också vara en god idé. Ökar du däremot din kläd, mat och resebudget gäller den gamla sanningen om att undvika att låna till konsumtion. 

Allt handlar om vilka alternativ du står inför. 

Räkneexempel

Räkneexempel 1: Bostadsvinst på 1 miljon kronor 

Ellen sålde sin lägenhet med 1 miljon i vinst 2017. Hon valde att betala in hela vinstskatten på 220 000 kr. 

Nu vill hon ompröva deklarationerna för 2018, 2019 och 2020 för att istället begära uppskov. 

Kostnaden för uppskovsräntan blir då 5000 kronor per år som gått, alltså 15 000 kronor. 

Ellen får tillbaka den inbetalade skatten på 220000 kronor minus de 15 000 hon blir skyldig i uppskovsränta efter de ändrade deklarationerna. 205 000 kronor hamnar till slut på kontot, och vinsten på 1 miljon kronor beskattas istället i framtiden när Ellen flyttar till en billigare bostad, hyresrätt eller avlider. 

Räkneexempel 2: Bostadsvinst på 3 miljoner 

Sven och Lotta sålde sin lägenhet 2016 för 7 miljoner kronor och köpte en dyrare villa. Vinsten vid försäljning var 3 miljoner kronor. De valde att inte begära uppskov för den vinsten utan betalade istället vinstskatt med 22 procent. Vinstskatten blev då 660000 kronor (22% på 3 mkr). 

Sven och Lotta kommer med de nya reglerna att kunna ångra sig och begära retroaktiv ändring hos Skatteverket. Det innebär att de får be om att göra en ”tidsresa hos Skatteverket” och få tillbaka de 660 000 som de betalde i vinstskatt mot att de betalar uppskovsränta för de år som gått sedan bostadsaffären. Eftersom de ska betala uppskovsränta med 0,5 procent av uppskovsbeloppet för åren 2016-2020 blir det upplupna räntebeloppet 75 000 kronor. När 75 000 kronor är draget från de 660 000 kronorna får de tillbaka 585 000 kronor på kontot, men det finns istället en latent skatteskuld kopplat till uppskovsbeloppet, vinsten, 3 miljoner kronor. Den vinsten beskattas den dag då Sven och Lotta avslutar sin bostadskarriär genom att flytta till en billigare bostad, hyresrätt eller avlider.  

Läs mer hos Skatteverket

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet