Gå till innehåll

När kan jag gå i pension? Så säkrar du ditt framtida liv

Att planera för pensionen kan kännas avlägset. Var ska man börja? Och hur gör man för att få ut så mycket pension som möjligt när det väl är dags? Här får du svaren.

Man sitter vid skrivbord

Att komma igång med karriären så tidigt som möjligt är en nyckel till att säkra sin framtida pension. Det visar vi i en ny rapport om etableringsålderns betydelse för pensionen.

Rapporten som undersöker den framtida pensionsnivån för unga inom sju olika yrkesgrupper visar att både de med genomsnittlig och sen etableringsålder får lägre pension och kommer behöva komplettera med ett privat sparande för att uppnå en pension motsvarande 80 % av lönen.

Läs hela rapporten här

Så hur ska man som ung tänka för att maxa pensionen och säkra sitt framtida liv?

1. Kom igång med karriären så tidigt som möjligt

Har du en utbildning? Toppen! En utbildning är en bra förutsättning för karriären – och för pensionen. Tänk dock på att en sen examen kan innebära ett större behov av eget sparande under karriären, för att få den pension du vill ha. 

2. Dröm stort!

Det är aldrig för sent att ta tag i sitt sparande! Det handlar om att avstå något litet idag för något större och roligare imorgon. Och när det kommer till sparande över tid är faktiskt det mesta möjligt – ”The sky is the limit!”. Börja med att göra en långsiktig plan och försök hålla dig till den.

Testa vår sparguide och nå dina mål

3. Tjänstepension A och O

Den allmänna pensionen är bara en liten del av din totala pension (knappt hälften av lönen när du går i pension). Tjänstepensionen är därför avgörande för att du ska kunna leva livet även efter pensionen. Har du redan tjänstepension via jobbet? Grattis! Om inte – se till att prata tjänstepension med din arbetsgivare och kom ihåg att ta upp det på din nästa jobbintervju.

Om du driver eget måste du spara mer på egen hand för att säkra pensionen. Tjänstepensionen handlar om stora belopp över tid så se till att ta höjd för detta i din affärsidé. 

Flytta din tjänstepension till oss och få en bättre överblick

4. Börja månadsspara

Idag finns inte någon särskild sparform för just pensionen, därför kan det vara bra att välja en särskild kapitalförsäkring, för att undvika att blanda ihop ditt pensionssparande med annat sparande. Börja sedan med att avsätta en summa som via autogiro dras från ditt konto varje månad.

Ett månadssparande sänker inte bara risken i ditt sparande utan kan även, tack vare ränta-på-ränta-effekten, växa sig stort på sikt.

Testa vår sparguide och nå dina mål

5. Glöm inte att du kan löneväxla

Ju längre du kommer i karriären och ju mer du tjänar desto större är anledningarna att löneväxla. Löneväxling innebär att du avstår en del av bruttolönen i dag och istället förstärker din tjänstepension. För att tjäna på att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 45 865 kronor efter avdraget för löneväxlingen (2021) för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter just du har. 

Med etableringsålder hänvisas i denna rapport till åldern där unga som har avslutat sina utbildningar börjar förvärvsarbeta, i det yrke som de har studerat till. Det är åldern för examen som studeras i denna rapport, och etableringsåldern räknas fram med antagandet att förvärvsarbete börjar året efter att studierna har avslutats

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter