Gå till innehåll

Nattvandring ger ökad trygghet bland unga

Halloween-tider innebär inte bara bus eller godis. Det är också en av årets stora "festhelger" för våra ungdomar. Genom att nattvandra samverkar Sveriges föräldrar för ökad trygghet i samhället. – Vi vet att det behövs fler vuxna på gator och torg, säger Janne Lundholm, verksamhetschef för den av Skandia grundade stiftelsen nattvandring.nu.

Tre generationer av tjejer

Att nattvandra har blivit till en folkrörelse.

Med Facebookgrupper som Nattvandring i Bjuvs kommun, Nattvandring Skurup och Nattvandring Orminge samverkar kommuner, privatpersoner och näringsliv vecka efter vecka, år efter år för att gemensamt skapa ett tryggare samhälle för våra unga.

Totalt handlar det om 360 lokala grupper i 21 län. I augusti kvällsvandrade självaste justitieminister Morgan Johansson i Uppsala kommun, som 2019 tilldelades priset “Årets nattvandringskommun”.

Idag är vi närmare 50 000 vuxna som tillsammans bidrar till att skapa trygghet. Men vi behöver bli fler! Ungdomarna saknar vuxna, vill ha fler vuxna på deras ”arenor” och vill ha mer kontakt med vuxna. Vi finns där det händer, innan det händer! säger Janne Lundholm.

Grundat av Skandia

Stiftelsen Nattvandring.nu bildades 2008 av Skandia och E.ON. Idag står förutom stiftarna även flera andra företag bakom organisationen, som exempelvis Carlsberg Sverige och Bankomat.

Vi på Skandia vill genom förebyggande arbete bidra till ett tryggare och mer hållbart samhälle. Genom att få vuxna och föräldrar att nattvandra på dag- och kvällstid där ungdomar rör sig, gör vi precis det, säger Elisabeth Harsem, som är Skandias representant i styrelsen för Stiftelsen nattvandring.nu.

Men vad är egentligen en nattvandring? Hur går det till?

Rent praktiskt innebär det att grupper om 3-5 vuxna träffas för att gemensamt gå ut och möta ungdomarna i deras miljö. Nattvandrargrupperna får stöd från stiftelsen med bl a utbildning, jackor/västar och föreläsningar. Alla nattvandrare är även försäkrade via en gruppförsäkring i Skandia.

Närvaro av engagerade vuxna bland ungdomar är ett dokumenterat effektivt sätt att lugna ner och förebygga oroligheter. Nu är det Halloween-tider och många ungdomar är ute och rör sig på kvällarna. Då är det extra viktigt med många vuxna som är ute för att skapa trygghet och vara en extra hjälp, säger Elisabeth Harsem, som hoppas att fler föräldrar och vuxna vill testa på att nattvandra.

Det är ett bra sätt att lära känna andra föräldrar och också lära sig var och vad ungdomarna gör, säger hon.

Vill du hänga med i en grupp kontaktar du Nattvandring.nu kansli – info@nattvandring.nu och får hjälp att hitta en grupp i ett område där du bor.

Hur och när nattvandrar man?

  • När ungdomarna är ute d v s framförallt helger och kvällar
  • Tillsammans med andra föräldrar – skapar bra nätverk
  • Bara att synas ute gör nytta – sprider trygghet och du lär känna andra ungdomar och vad de gör och var de är
  • Finnas till hands om det händer något
  • Även dagvandringar och med cykel förekommer på vissa orter

Andra läser om

Fler nyheter