Gå till innehåll

Låna med hjälp av dina föräldrar – få dessutom bättre ränta

För många unga är det idag svårt att få bolån för att köpa sin första lägenhet. Men det finns lösningar på problemet. Ett sätt är att involvera sina föräldrar som medlåntagare. – Har man möjlighet att få stöd av sina föräldrar så underlättar det när man ska låna till bostaden, säger vår bolåneexpert Ulf Wikland.

De flesta unga vuxna delar en gemensam dröm – att ha råd att köpa sin allra första lägenhet. Men vägen från vision till verklighet grusas inte sällan av snabba budgivningsrallyn efter intensiva visningshelger.

En färsk rapport, som tagits fram av oss på Skandia, talar samma språk. Rapporten visar att en ung vuxen inte beviljas bolån för en normalstor etta i 13 av 25 av Sveriges större städer. Exempelvis kan en ung med ett fast jobb inte köpa en normalstor etta i tillväxtområden som Uppsala, Halmstad och Linköping.

Ett bostadslån är i många fall en förutsättning för att komma in på bostadsmarknaden då bostadsköerna för en hyresrätt är långa. Ett sätt få hjälp när man ska köpa sitt första boende är att prata med sina föräldrar om möjligheten för dem att gå in som medlåntagare. 

– Att föräldern går in som medlåntagare på bostaden innebär att den är låntagare på samma villkor som du som bor i bostaden. Har man möjlighet att få stöttning på detta sätt så underlättar det möjligheten att kunna låna till en bostad. Rabatten på lånet sätts utifrån det totala engagemanget på låntagaren vilket innebär att om en förälder har tjänstepension hos oss så får man ränterabatt för det engagemanget, säger Ulf Wikland.

Med maximal rabatt blir bolåneräntan 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %*) på tre månaders bindningstid hos oss.

Ulf Wikland poängterar att beslutet man tar bör vara genomtänkt eftersom att din medlåntagare kommer ha samma skyldigheter på lånet som vilken annan låntagare som helst.

– Det begränsar möjligheten för medlåntagaren att exempelvis utöka lånet på sitt eget boende om det skulle behövas i framtiden. Har du syskon som föräldern också vill hjälpa på samma sätt så krävs det att de ekonomin klarar det.

Så kan du låna ihop med en förälder

Föräldern kan även gå in och äga lägenheten tillsammans med dig. Att äga en del av lägenheten ger föräldern en viss kontroll och inflytande över hur bostaden används, berättar Linda Ljunggren, jurist på Sveriges största humanjuridiska byrå Familjens Jurist som vi har ett samarbete med.

– Om ägandet är delat bör man dock redan innan komma överens om hur de löpande kostnaderna ska fördelas och vad som gäller vid en eventuell försäljning. Om försäljningen genererar en vinst bör man också komma överens om hur den ska fördelas. Vissa bostadsrättsföreningar kräver också att någon med större inkomster kan stå med som ägare för att bevilja medlemskap åt någon med lägre inkomster.

Om du i samband med bostadsköpet blir sambo är det extra viktigt att i juridiska avtal reglera vad man vill ska hända med bostaden om samboförhållandet upphör.

– Som huvudregel ska sambor i bodelning dela på hälften av nettovärdet av bostaden om den köpts för att de ska bo i den tillsammans. Det spelar då ingen roll vem som betalt kontantinsatsen eller vem som äger mest av den, säger Linda Ljunggren.

Linda Ljunggren påpekar att ett bostadsköp oftast är den största affären man gör i sitt liv, och att det därför är viktigt att i juridiska avtal reglera hur man vill att det ska fungera.

– Jag råder alla att prata med en jurist för att få hjälp att skydda sin ekonomi och sina värdefulla familjerelationer. Jag ser allt för ofta exempel på att man inom familjer blir osams när man inte diskuterat igenom på vilka villkor föräldrar ekonomiskt ska hjälpa till i en bostadsaffär.

Räkna ut din ränta

Räkna och se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har tjänstepension hos oss
 • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

 • Räntebelopp
  Amortering (minst %,  kr)
  kr

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. 

  Läs mer om amorteringskrav

  kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

* Effektiv ränta 1,29 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,28 % motsvarar en effektiv ränta på 1,29 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet