Gå till innehåll

Följ din karriärdröm – men här är fem saker att tänka på

Sugen på nytt jobb, eller en ny karriär som egenföretagare? Glöm då inte att också tänka på din tjänstepension. Här är fem snabba tips för att höja lönen efter arbetslivets slut.

Skaffa tjänstepension för enskilda firmor och mindre aktiebolag

Den nya arbetsmarknaden kännetecknas av frihet och flexibilitet. Få drömmer om att vara kvar på samma arbetsplats hela livet och många vågar ta steget och byter jobb – eller inleder en helt ny karriär.

Mirja Holmberg, rekryterare på konsultfirman Harvey Nash, ser en ökad trend i att folk ”tänker till mer” idag kring vad de jobbar med. Vad ska jag göra med mitt liv, vad blir jag glad av och vad engagerar mig?

”Man funderar över sina egna drivkrafter på ett högre plan och den nytta man utför. Det ska vara roligt att gå till jobbet, du ska ha engagemang för ditt företag och dina arbetsuppgifter”, säger hon.

”Sen är också frågan ”what's in it for me?” tydligare i den yngre generationen, och jakten på självuppfyllelse och krav på ständig kunskapsutveckling och inspiration driver denna trend. Att stanna tre år på ett ställe kan vara oceaner av tid”, fortsätter Mirja.

Växande ”gig-ekonomi”

I tider när ”gig-ekonomin” blir allt starkare och många företag är öppna för att ta in tillfälligt anställda är steget till eget företagande kortare att ta. 

Fler vågar helt enkelt följa sina karriärdrömmar och vågar kasta sig ut i det okända på ett annat sätt. Samtidigt tvingas vi ta allt större eget ansvar. En ny rapport från pensionsbolaget Skandia visar att framför allt yngre generationer har stora utmaningar för att nå en bra pension.

” Med tanke på hur stor del av våra liv som ägnas åt jobbet är det viktigt att vi trivs och mår bra av det. Men vi behöver också tänka på att de arbetade åren ska bädda för åren efter arbetslivet, säger Mattias Munter”, pensionsekonom på Skandia.

Tjänstepension och eget pensionssparande blir en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

”Som egenföretagare eller ”gig:are” har man ett maximalt eget ansvar för att spara ihop till de miljoner som det faktiskt handlar om för att pensionen ska gå att leva gott på”, säger Mattias.

Hur undviker man då att råka ut för en kalldusch när det är dags att gå i pension? Här är 5 snabba tips:

1. Skaffa koll. 

Att ta tag i din pension redan idag är det smartaste du kan göra. Det skapar ekonomisk trygghet för ett långt och bra liv. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension, både den allmänna och tjänstepensionen. Du kan också göra en pensionsprognos.

2. Säkra din pension

Om du ingår i gig-ekonomin måste du själv ta ett större ansvar för pensionen. Som småföretagare kan det vara krångligt och tidskrävande att sätta sig in i olika avtal, därför har vi valt att göra det enkelt för dig då du bara behöver välja rätt paket och sedan slipper du göra fler val.

Testa om ett av marknadens mest prisvärda paket passar dig och ditt företag 

3. Ta ut smart lön.
Det spelar ingen roll om du är i uppstarten eller mitt i karriären. Att ta ut smart lön och avsätta pengar för pensionssparande som företagare kan vara lika viktigt som staplarna i bokslutet. Hitta balansen mellan utdelning och lön!

4. Spara avdragsgillt.

All lön som du tar ut och skattar för upp till ca 43 300 kronor i månaden (2019), ger dig allmän pension. Varje år räknas. Utöver detta behöver du också pensionsspara. Du vet väl att inbetalningarna till din tjänstepension är avdragsgill för dig som driver eget! Upp till 35% av inkomsten av din verksamhet (max 10 PBB) vilket innebär 465 000 kronor under 2019.z

5. Tänk på hälsan.

I tjänstepensionspaket från Skandia finns en kompletterande sjukförsäkring, som kan vara avgörande om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period. Vi har även adderat en förebyggande hälsoförsäkring, som fångar upp med tidiga insatser för att helt undvika sjukskrivningar.  

Skaffa pension och sjukförsäkring – testa vår guide här

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet