Gå till innehåll

Fem saker att checka innan du tar semester

Har du rätt risknivå på ditt sparande inför sommaren? Nu är det dags att ta en sista koll. Här är fem saker att checka av innan du tar semester.

Det finns både orosmoln och solchanser på sommarens börshimmel. Det framgår av senaste numret av Skandias Marknadsbrev.

Trots förhöjd politisk osäkerhet och avmattning i konjunkturen har börsen bjudit på fin avkastning i år. Ett globalt börsindex har stigit omkring 13 procent sedan årsskiftet och i svenska kronor handlar det om en avkastning på över 20 procent. Stockholmsbörsen har också gynnats av kronförsvagningen och stoltserar med en uppgång på omkring 18 procent.

Snittet av världens börser befinner sig fortfarande kring samma nivåer som förra hösten eller början av förra året. Börsuppgången i år innebär därför inte nödvändigtvis att läget är ansträngt.

Men vår bedömning är trots det att riskerna har ökat på senare tid, och utsikter om räntesänkningar i USA bekräftar vår syn att vi befinner oss i den senare delen av konjunktur-cykeln.

– Det motiverar särskilt fokus på risknivån i portföljen, skriver vår kapitalförvaltning i Marknadsbrevet.

Här är några saker att tänka på kopplat till risken i ditt sparande:

1. Våga ta risk.

Oplacerat kapital som ligger på ett konto med låg ränta missar chansen att växa. Idag har vi svenskar 1 900 miljarder som inte får den chansen.

Kanske någon del av de miljarderna tillhör dig? Då är det hög tid att placera de pengarna så att de börjar jobba för sig. Ett par procent extra i avkastning kan göra stor skillnad på sikt. Din buffert kan dock med fördel ligga på ett sparkonto, lätt att komma åt.

Spara i fonder eller aktier

2. Ha rätt risk.

Det gäller att ha en bra balans mellan olika regioner och tillgångsslag, i synnerhet mellan aktie- och räntefonder. Se regelbundet över den totala risken i ditt pensionssparande, gärna tillsammans med en rådgivare. Vilken risk du är beredd att ta beror både på riskaptit, privatekonomi och placeringshorisont.

I artikeln ”Här är vinnarna på den svaga svenska kronan” pratar vi mer om hur svenska pensionssparare som haft bra riskspridning för aktiedelen av sitt sparande, har fått en rejäl skjuts i avkastningen i takt med att den svenska kronan försvagats. 

3. Månadsspara.

Ett bra sätt att slippa fundera över om börsen ska upp eller ned är att månadsspara. På så sätt köper du vid olika tillfällen och jämnar ut svängningarna över tid. Ränta på ränta-effekten på pengar som sätts undan varje månad i många år gör att det ofta blir en hel del i slutändan.

Ett tips kan vara att spara 10 procent av lönen varje månad. Lägg sedan hälften av varje löneökning på sparandet, så kan det växa utan att det känns som en uppoffring. Det viktiga med det långsiktiga sparandet är att komma igång – ju förr desto bättre!

4. Välj sparform.

Välj en sparform som passar hur aktiv och intresserad du är av ditt långsiktiga sparande. Med Kapitalförsäkring Traditionell placerar våra förvaltare dina pengar åt dig och du kan ägna mer tid åt annat än att hantera oväntade händelser på kapitalmarknaden. Med Kapitalförsäkring Fond placerar du själv dina pengar och väljer fritt bland ett 90-tal kvalitets­granskade fonder.

5. Sänk inte risken för tidigt.

Även för den som närmar sig pension finns många år kvar av kapitalförvaltning. Pengarna ska räcka 20-25 år från första utbetalning. Majoriteten av våra kunder har exempelvis cirka 60 procent av sitt pensionskapital i olika typer av risktillgångar (aktier, fastigheter, onoterade bolag, m.m) även under utbetalningsperioden.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter