Gå till innehåll

Få koll på din familjs juridiska situation

Ge dig själv en bra start på året. Skaffa dig en överblick över de juridiska konsekvenserna om ditt liv förändras. – Alla bör göra en livsbesiktning, säger Linda Ljunggren Syding på Familjens Jurist.

Livet bjuder ibland på överraskningar. Många roliga men även tråkiga. Olyckor sker, känslor svalnar och nya känslor blossar upp.

– När allt rullar på som vanligt är det inte så många som tänker på uppbrott och dödsfall. Genom att se över vad du behöver i form av avtal, äktenskapsförord eller testamente, skyddar du dina närmaste och skapar trygghet för hela din familj, oavsett vad som händer, säger Linda Ljunggren Syding.

Genom vårt samarbete med Familjens Jurist erbjuder vi dig som kund i Skandia en kostnadsfri livsbesiktning, där du går igenom din familjesituation tillsammans med en jurist. Vi går igenom vilka juridiska dokument som behövs för att du och din familj ska kunna känna er helt trygga att det blir som ni vill vid händelse av separation eller om något annat händer inom familjen.

Boka tid för en kostnadsfri livsbesiktning

Förebyggande arbete

Prata med din partner om familjens situation. Genom att ha rätt juridiska avtal på plats minskar du risken för framtida konflikter – oavsett om det handlar om livet eller kärleken.

– Begrepp som kärnfamilj är under förändring. Idag har vi mer samboförhållanden, bonusfamiljer och regnbågsfamiljer och det är inte alltid lagstiftarna hinner med. Hälften av alla äktenskap och samboförhållanden slutar faktiskt med skilsmässa eller separation, och då är den förebyggande familjejuridiken väldigt viktig. Och man bör inte bara upprätta skriftliga avtal – man måste också se till att de är korrekta och juridiskt bindande, säger Linda Ljunggren Syding.

Vissa avtal kan du själv upprätta via tjänsten Familjens Jurist Online. För dig som kund hos Skandia är onlinetjänsten kostnadsfri t o m 31/3. Här hittar du exempelvis äktenskapsförord, samboavtal och testamente. Vill du istället få hjälp av jurist att upprätta avtal så får du förmånliga rabatter.

Skapa dina egna juridiska avtal

Säkra framtiden

Tvärtemot vad många tror reglerar inte samboavtalet vad som händer om någon dör. Det reglerar bara vad som händer vid en eventuell separation.

– Ett gift par ärver varandra enligt lag men det gäller inte för sambor – oavsett hur många barn man har gemensamt eller hur många år man hållit ihop. Sambor bör därför även skriva ett testamente som bestämmer vad som händer vid eventuellt dödsfall, säger Linda Ljunggren Syding.

– Gifta par delar som regel allt lika vid händelse av skilsmässa. Men vid ett samboförhållande är det bara bostad och bohag som ska delas vid separation. Det är vanligt att sambor tjänar olika mycket och därför också bidrar olika mycket ekonomiskt till den gemensamma bostaden. Om man inte vill att sambolagens bodelningsregler ska gälla är det bra att skriva ett samboavtal.

Nästan alla känner någon som blivit osams med släktingar på grund av pengar. Att skriva ett tydligt testamente om vad som ska hända med ens tillgångar när man dör och en framtidsfullmakt som klargör vem som tar hand om din ekonomi den dagen du inte klarar av det själv, kan förhindra framtida familjetvister.

– Genom att övervinna det eventuella obehaget att tänka på döden kan du på sikt hjälpa de du älskar. Och glöm inte att ett testamente är en färskvara som behöver uppdateras ibland. 

Även ensamstående och gifta par bör skriva testamente, menar Linda Ljunggren Syding. Inte minst om du bor utomlands, där helt andra arvsregler kan gälla.

– Mitt råd till alla är att göra en livsbesiktning, så att man fullt ut förstår hur det just nu blir för dig och din familj om något oväntat och tråkigt skulle hända. Precis som man försäkrar sig mot brand och olyckor kan man med hjälp av en Livsbesiktning förstå hur man ska försäkra sig mot ekonomiska tragedier och onödiga familjekonflikter. Glöm aldrig att det är du som bestämmer!

Läs mer och boka en kostnadsfri livsbesiktning

Andra läser om

Fler nyheter