Gå till innehåll

Så tänker du smart kring skatteåterbäringen

Möjligheten att deklarera digitalt betyder att de flesta numera får skatteåterbäringen innan midsommar. Men ska du spara eller spendera? Det ena utesluter inte det andra, menar Skandias sparekonom Maria Landeborn.

Får du pengar tillbaka på skatten och planerar att spara på längre sikt? I så fall bör du varken lägga in pengarna på ett vanligt sparkonto eller låta dem stå kvar på skattekontot. 

– Hur man väljer att spara, eller spendera, bör spegla ens personliga situation. Får man ett tillskott i kassan genom skatteåterbäringen är mitt råd att sätta sig ned och fundera igenom sina behov innan man konsumerar alltsammans, säger Maria Landeborn.

Få återbäringen att växa

Bra tillfälle

Förra året fick drygt 2,3 miljoner svenskar tillbaka sammanlagt 29 miljarder kronor redan i juni. Men vad sparar vi till − och hur gör vi det på bästa möjliga sätt? Några av alternativen kan vara att köpa robotgräsklippare och/eller planera för höstens weekendresa. Men för den som ligger efter med det långsiktiga sparandet är det ett gyllene tillfälle att ge pengarna möjlighet att växa på sikt.

− Självklart ska man ha en buffert i vardagsekonomin, som helst finns lättåtkomlig på ett sparkonto. Men det handlar snarare om utgifter som kan dyka upp under det närmaste året. För långsiktigt sparande är det viktigt att ge pengarna möjlighet att växa. Då måste du också vara beredd att ta någon form av risk, säger Maria Landeborn.

Att spara långsiktigt är på ett sätt att avstå från en del konsumtion i dag för att kunna ha möjlighet att spendera i framtiden.

– Men glöm inte att leva också! Gör något roligt med skatteåterbäringen. Varför inte spara och spendera – spara hälften, skapa guldkant med resten, säger Maria Landeborn.

Månadssparande bäst

Den 1 januari i år slopade regeringen räntan på skattekontot. Och för den som planerar att spara hela eller delar av sin skatteåterbäring långsiktigt, är inte heller sparkontot något alternativ i dagens lågräntemiljö.

Alternativen till aktier är idag få. Men börsen har stigit i åtta år nu vilket innebär förhöjd risk för rekyl, menar Maria Landeborn.

–  Man ska inte lockas att placera pengar på börsen som ska vara buffert eller utgöra en krockkudde i en portfölj. På lite längre sikt tror vi fortfarande på aktier men då måste man vara beredd på att det kan lite skakigt längs vägen. 

Givet att det är svårt att pricka in rätt köptillfälle, så lyder tipset att sprida ut köpen över tid.

– Har man en större summa att placera, så dela upp det på 12 månader och sprid ut köpen över ett år. Månadssparande när det kommer till fonder är ett smart sätt att minska risken, säger Maria Landeborn.

Få hjälp med ditt sparande

Tänk på

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.