Gå till innehåll

”Jag sparar för att inte behöva spara”

Det började med någon hundralapp i månaden. Några år senare har Richard Aruhn, 35, nu ett betydligt större och mer systematiskt sparande. – Jag har en riskfördelning som jag känner mig trygg med, säger han.

Richard Aruhn bor i Stockholm och har ett tryggt jobb som planeringschef på en av Sveriges största operatörer inom persontrafik. Han har också nyligen blivit pappa. Med andra ord kommer utgifterna troligtvis öka framöver.

För några år sedan började Richard spara en summa varje månad.

– I början sparade jag någon hundralapp, i dag sparar jag 1 600 kronor per månad, säger han och berättar att han valt att satsa på ett Investeringsparkonto (ISK).

Varför lägger du inget sparande på ett vanligt sparkonto? 
– Det ger alldeles för lite avkastning, och just nu behöver jag inte ha ett så pass riskfritt sparande. Istället har jag en riskfördelning som jag känner mig trygg med, det gör sparandet relativt riskfritt ändå.

Hur fördelar du ditt sparande?
– I början ville jag ha så stor avkastning som möjligt, så jag valde hög risk. Nu är jag lite äldre (och kanske fegare) så jag har ungefär 20 procent på hög risk och resten på medel och låg risk.

Har du fått någon avkastning sedan du började spara?
– Jag fick en tillfällig stor utgift förra året, och valde då att sälja av en del fonder. Jag försökte vara positiv och se avkastningen som en rabatt på utgiften, så även om det var en relativt stor summa så fokuserade jag på "rabatten" som mitt sparande hade lett till.

Vad är nyckeln till att du fortsätter spara månad efter månad? 
– Jag har automatiska överföringar varje månad, och pengarna är redan dragna i min budget, så de finns aldrig tillgängliga för tillfälliga eskapader. Att se pengarna som en trygghet för familjen gör att det är lätt att låta de sitta på kontot.

Har du någon gång sparat mer eller mindre? 
– När jag var yngre tyckte jag det var tråkigt att spara. Jag ville ha något att spara till, typ en cykel eller dator eller något sådan. Nu sparar jag för att inte behöva spara. Det jag menar är att jag inte ska hamna i en situation där jag först måste avsätta ett par månaders sparande för att kunna täcka upp en tillfällig utgift.

Hur sparar du till pensionen nu när avdragsrätten slopats? 
– I ärlighetens namn så har jag helt slutat spara. Jag ska träffa en rådgivare snart som ska hjälpa mig att komma igång igen. Det pensionssparandet som jag hade aktivt förut har delvis övergått till vanligt sparande istället.

Mette Asp är privatrådgivare på Skandia och har märkt att många yngre kunder inte har samma intresse för pensionsplanering. Samtidigt pekar alla prognoser på att vi i framtiden kommer att få en allt mindre del av vår inkomst i allmän pension.

– Vi lever i en tid där vi konsumerar här och nu, tyvärr rimmar det dåligt med att spara långsiktigt, säger Mette Asp.

– Därför brukar jag visualisera hur du behöver sätta av en relativt liten summa i månaden i dag, för att få ett bekvämare liv i framtiden. En annan sporre är att pengarna du avsätter inte behöver sluta jobba bara för att du gör det. Är du en långsiktig sparare med fokus på pension kan du teckna en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.