Gå till innehåll

"Jag ska aldrig mer hamna i den här situationen"

Mitt i karriären kom den – kraschen. Peter Cedlöf, Sverigechef för ett IT-bolag, hade helt enkelt jobbat för hårt. Nu berättar han historien om hur han tog sig tillbaka. – Jag undrade till och med om det var värt att leva, säger han.

Peter Cedlöf är Sverigechef och delägare på IT-företaget Delfi Technologies. Att överleverera har alltid varit en naturlig del av hans arbetsliv.

Men en dag tog det stopp.

– Jag hade jobbat för hårt och kroppen sa ifrån. Det handlade om sömnproblem, tunnelseende, slöhet och viljelöshet. Jag hade otäcka tankar och undrade till och med om det var värt att leva, säger han.

Varken situationen eller symtomen är speciellt sällsynta. Enligt en kartläggning av Försäkringskassan har de stressrelaterade diagnoserna mer än fördubblats mellan åren 2010 och 2015 – från 31 000 till 68 000 fall.

– När det var som värst så, nä men då kände man liksom jag skiter i det här, jag kör ättestupa och lämnar hela jordelivet. Det var väldigt jobbigt, men man får samtidigt en styrka av att ha familj och barn och det vill man ju inte missa, säger Peter Cedlöf.

För Peter Cedlöf var det att ständigt överleverera i yrkesrollen, uppnå allt högre mål och ibland kliva in och ha trippla arbetsroller, som till slut tog ut sin rätt.

– Det blev för mycket, jag gjorde ju andra människors arbete också när de inte levererade det jag behövde. Då var jag tvungen att leverera till kunden och det var det som fick mig att drunkna. Det kände jag inte i början, jag simmade fortare och fortare men sen så sjönk jag som en sten och så satt jag bara där och skakade och mådde jättedåligt.

Initialt vände sig Peter Cedlöf till sin vanliga vårdcentral – av läkaren fick han antidepressivt och insomningstabletter.

– Kortsiktigt var det väldigt bra, men det ville jag bort ifrån så fort som möjligt, berättar han.

Peter Cedlöf har haft sin tjänstepension hos Skandia i mer än 20 år, och i den ingår även en sjukförsäkring med en möjlighet att ringa Skandias Hälsosluss.

När Peter Cedlöf mådde som allra sämst, mindes han att han hade sparat ett utklipp från en finanstidning i en byrålåda hemma. Det var en annons från Skandia som berättade att om du upplever fysisk eller psykisk ohälsa så finns det ett nummer du kan ringa.

– Det var början på resan med att få hjälp att komma upp ovanför vattenytan igen.

Via Skandias Hälsosluss fick han kontakt med en hälsocoach dit han fick komma dagen efter att han ringt. Då vände det på riktigt.

– Hälsocoachen lyssnade uppmärksamt på mig och mina problem. Efter en noggrann analys konstaterade han att det var ett väldigt allvarligt läge jag hamnat i, säger han.

Behandling hos en KBT-psykolog inleddes och efter totalt åtta besök, med ett par veckors mellanrum för återhämtning, kände Peter Cedlöf sig rehabiliterad.

– Psykologen ska ha beröm, han var fantastiskt bra. Han hjälpte mig bena ut tankarna och komma på rätt spår igen. Bland annat fick jag tips om en bok om mindfulness och andningsövningar som hjälpte mig mycket.

Framför allt innebar mötena ett nytt tankesätt. Insikten att livet inte bara handlar om att prestera, leverera och visa omtanke om sina kunder. Det är även viktigt att ta hand om sig själv.

– Så fort det gick slutade jag med alla tabletter. Jag upptäckte att det är viktigt för mig att röra mig mycket, jag spelar golf, åker skidor på vintern och går på gym. När man blir fysiskt trött, som man blir när man tränar, sover jag också bra. Nu somnar jag direkt när jag lägger huvudet på kudden.

Peter Cedlöfs råd till folk i karriären är att försöka hitta lösningar som passar just en själv. För Peter Cedlöf har det bland annat innefattat en ny app till mobiltelefonen.

– Den har fokus på mindfulness – och hjälper mig att lugna tankarna, säger han.

Ytterligare en viktig sak Peter Cedlöf tar med sig från resa är vikten av öppenhet.

– Att våga prata om de här sakerna, inte försöka dölja. I efterhand har jag märkt – när jag öppnat mig för vänner och bekanta – att många känner precis likadant och upplever samma sak som jag.

Under hela resan var hans familj ett stort stöd. När Peter Cedlöf var tillbaka på jobbet på heltid, efter ungefär ett år, frågade chefen om han var okej.

– Rent livsmässigt så är jag tillbaka 100 procent men som jag säger till min chef är jag tillbaka 90 procent, mer kommer det inte bli. Är det fint väder en dag, då sticker jag ut och spelar golf eller går ut och går.

– Jag har ett avtal med mig själv: jag ska aldrig mer hamna i den här situationen.