Gå till innehåll

Dra nytta av andras boränta

Vi har historiskt låga räntor i Sverige just nu och det ger fördelar för dig som har bolån. Så här gör du för att inte betala mer än du behöver.

Många betalar mer än de behöver i boränta. Men vill du ha lägre månadskostnad gäller det att skaffa koll på hur du ligger till.

Det enda sättet att ta reda på om du betalar för mycket är att jämföra. Vänd dig till några olika banker och fråga vad du skulle få för boränta om du flyttar lånet dit. Hos vissa banker måste du prata med en bankman, andra har verktyg där du själv kan räkna ut det på nätet.

När du pratar med banken, var beredd på att svara på frågor om hur din privatekonomi ser ut - vad du har för inkomst, hur mycket du kan spara och amortera och så vidare - innan du kan få besked om vilken ränta du kan få.

Har du väl fått en bra boränta så gäller det också att hålla koll på att den rabatten finns kvar, för det är ganska vanligt att den försvinner när det gått ett eller två år.

– På ditt kontoutdrag ser du vilken ränta som dragits varje månad. Gör det till en vana att titta till räntan varje gång du betalar månadens räkningar. Blir det plötsligt mer pengar som dras från kontot, kontakta banken och fråga varför. Om inte Riksbanken höjt reporäntan kraftigt är det troligare att din ränterabatt har löpt ut, säger Pernilla Åhlin, gruppchef på Skandias bank.

Numera måste alla banker publicera sina snitträntor. Så du kan gå in på vilken banks hemsida som helst och se vad alla kunder med olika bindningstider faktiskt betalar. Det har alltså blivit betydligt lättare att se hur du ligger till i jämförelse med andra.

– På Skandia tittar vi på om du månadssparar, om du har din privatekonomi med lönekonto och betalkort hos oss, hur stort sparkapital du har och vilken belåningsgrad du har på bostaden. Du kan själv gå in och räkna i vår bolånesnurra och du behöver inte förhandla med oss för att få en bra ränta. Den rabatt du får ligger sedan kvar. Med jämna mellanrum stämmer vi av för att du ska få den rabatt som motsvarar ditt innehav hos oss.

Kr
Kr
Kr
Kr
%
Effektiv ränta ner till 1,16 %

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar
 • Bostadens värde
 • Ditt engagemang i Skandia
Belåningsgrad:  % Lånebelopp: 
Kr
Din rabatt
 %

  • Lånebelopp och belåningsgrad  %
  • Vardagspaket  %
  • Månadssparande  %
  • Sparkapital  %

Din ränta
 %
 %

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.


Månadskostnad efter skatteavdrag:

 • Räntebelopp
  Amortering %

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag -
  • Efter skatteavdrag >

Exempel: Om bolånet är på 2 550 000 kronor med en bindningstid på 3 månader och rak amortering under 50 år, månadsbetalning via autogiro och med en oförändrad ränta på 1,53 procent (snittränta augusti 2017), blir den första månadsbetalningen 7 501 kr. Totalkostnaden efter skattereduktion blir 3 233 901 kr och den effektiva räntan 1,54 procent. Räntan sätts individuellt och baseras på bland annat lånebelopp, belåningsgrad och ditt engagemang hos Skandia. Tänk på att de nya amorteringskraven innebär att storleken på din månatliga amortering påverkas av din belåningsgrad och därför kan se annorlunda ut än i exemplet.