Gå till innehåll

Det här innebär en sjukvårdsförsäkring för den enskilde

Det är inte längre enbart höginkomsttagare som tecknar en sjukvårdsförsäkring. I dag är det i huvudsak arbetsgivaren som tecknar den åt alla sina anställda. För den enskilde kan det vara avgörande för att undvika att bli sjukskriven eller exempelvis få hjälp med en knäoperation och efterföljande rehabilitering av en sjukgymnast.

Kristina Hagström, hälsostrateg
Kristina Hagström, hälsostrateg

Omkring 650 000 svenskar har i dag en sjukvårdsförsäkring, sju av tio får den betald av jobbet. Mellan åren 2000 till 2015 blev denna form av försäkring sex gånger så vanlig i Sverige. Under denna period började också allt fler företag teckna försäkringen till alla sina medarbetare, oavsett position eller lön.

Snabbare tillbaka till jobbet  

Hos Skandia har man sett hur den sjukvårdsförsäkringen hjälper medarbetaren att undvika att bli sjukskriven, men också få snabb tillgång till vård och behandling. Detta gör i sin tur att de snabbare kommer tillbaka till jobbet, vilket inte bara minskar den enskilde individens lidande utan även sparar samhället och företaget stora summor pengar.

– De kunder som har sjukvårdsförsäkring, och ekonomisk ersättning vid långvarig sjukdom, betalar vi ut 25 procent mindre i ersättning till, vilket visar att denna grupp snabbare kommer tillbaka till jobbet, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

LÄS MER: Enkla knepen som boostar kontorshälsan

Frigör resurser

Med en åldrande befolkning ökar i dag samtidigt trycket på den offentliga vården. Vi lever allt längre och är i behov av vård och omsorg samtidigt som andelen yrkesverksamma minskar. Med en sjukvårdsförsäkring går du aldrig före någon i den offentliga vårdkön när du använder försäkringen, tvärtom lämnar du din plats till någon annan eftersom försäkringen endast gäller för privat vård. På så sätt frigör försäkringen resurser i den offentliga vården.

Varför finns sjukvårdsförsäkring?

En sjukvårdsförsäkring hjälper medarbetaren att undvika att bli sjukskriven och om de blir sjuka så får de snabb tillgång till vård och behandling som gör att de snabbare kan komma tillbaka till jobbet. Exempel på vård som de kan få:

  • Snabb tillgång till läkare när du till exempel har problem med knä, rygg eller blodtryck
  • Garanterad operation inom 20 dagar
  • Stöd och råd om din hälsa dygnet runt

Skandia samarbetar med privata mottagningar och sjukhus i hela Sverige.

Förebyggande

Sjukvårdsförsäkringen är en del av en större kedja av försäkringslösningar till företag och deras medarbetare kopplat till hälsa. Skandia har investerat långsiktigt i forskning om hälsa som visar resultat som inte är helt överraskande: Att människors livsstil påverkar hälsan, där små förändringar i vardagen kan minska risken för vissa typer av sjukdomar. Det kan jämföras med att undvika dyrbara eldsvådor genom att installera brandvarnare som upptäcker faran tidigt.

Fakta

Sjukvårdsförsäkring har hittills varit skattefritt. Men från och med nästa sommar kan det komma att förmånsbeskattas. För dig som har en sjukvårdsförsäkring via arbetet kan det innebära att företaget du arbetar på då avstår från att erbjuda dig detta.