Money, money, money
1 500 miljarder kronor - så mycket har svenskarna på sina sparkonton enligt siffror från SCB. Räntorna har aldrig varit så låga som nu och de flesta har ingen ränta alls på sitt sparkonto. Vet du hur mycket pengar du har på ditt sparkonto? Om det var länge sedan du såg över ditt sparande kan det vara klokt att göra slag i saken nu.
Eftersom de låga räntorna samtidigt ger lägre bolånekostnader så innebär det att traditionella sparkonton för många fylls på ännu mer.
När det gäller pengar som kan komma att behövas i närtid fyller sparkontot fortfarande en viktig funktion i hushållsekonomin. Det är alltid klokt att ha täckning för några månaders kostnader i buffertsparande som trygghet om kylskåpet går sönder eller om någon annan oförutsedd kostnad dyker upp. Det som man planerat att använda inom ett år mår också bäst på sparkontot. Den typen av pengar bör vara lättillgängliga och syftet är inte i första hand att dessa ska växa i värde.
Men det är viktigt att skilja på buffertkapital och sparkapital. Om du har mer pengar undansparade på ett sparkonto än vad du behöver i buffertsparande, kan det vara klokt att placera kapitalet, så att det har möjlighet att växa. Att flytta kapitalet från ett sparkonto direkt till börsen innebär dock en rejält ökad risk och det passar inte alla. Att komma igång med ett månadssparande är däremot aldrig fel. Det minskar dessutom risken att man köper in sig när börsen står som högst.
Sen behöver du ha en tanke om hur länge du kan avvara pengarna. Annars blir det svårt att veta hur mycket risk du kan ta, det vill säga hur stor andel aktier du bör ha. Det mest långsiktiga sparmålet för de flesta är pensionen, och med avdragsrätten slopad (du har väl slutat betala in till din pensionsförsäkring eller din IPS?) så behöver många hitta en ny sparform för det. Andra sparmål kan vara drömresan om fem år, eller nästa boende om tio år.
Det viktigaste är att du låter sparandet trumma på - månad efter månad, år efter år. Över längre tidsperioder gör ett par procent extra i årlig avkastning en enorm skillnad. Sen är det dags för den stora belöningen – drömresan eller en guldkant på tillvaron som pensionär!
Fler nyheter
-
Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism
-
"Därför älskar jag månadssparande"
-
Skattegynnat pensionssparande högst upp på svenskarnas önskelista
-
"Därför älskar jag månadssparande" – tips till dig som är 40-55 år
-
"Därför älskar jag månadssparande" - tips till dig som är 20-30 år
-
"Därför älskar jag månadssparande" - tips till dig som är 30-40 år
-
Nu höjs pensionsåldrarna
-
Höga examensåldrar sänker pensionerna
-
Krissäkra din pension – hög tid se över risken i sparandet
-
Vad innebär löneväxling och vem tjänar på det?