Gå till innehåll

”Jag kraschade där och då"

Trebarnsmamman Bitte Holmström från Sundsvall befann sig mitt i livet när hennes tillvaro plötsligt slogs i spillror. I dag, två år senare, berättar hon om sjukdomen, vägen tillbaka och tillfrisknandet.

Varje år får över 60 000 människor i Sverige ett cancerbesked. En av dem är 50-åriga Bitte Holmström, som arbetar med tjänstepensioner på Skandia i Sundsvall. Måndagen 9 januari sitter hon i publiken på tv-sända galan Tillsammans mot cancer, vars syfte är att sprida kunskap och samla in mer pengar till den viktiga cancerforskningen.

– Jag ser väldigt mycket framemot att vara med på galan. Men det kommer också att bli en gripande kväll. För precis som min berättelse finns det många andra som är minst lika starka, säger Bitte Holmström.

Med mindre än en vecka kvar till julafton, den 19 december 2014, förändrades hennes liv totalt. 

− Jag hade gått på den vanliga ordinarie kallelsen på mammografin och började känna mig lite orolig. Väl vid återbesöket slussades jag in i ett annat rum. Där jag fick beskedet att jag hade bröstcancer. 

− Jag kraschade där och då. 

Inre styrka

Den första tiden präglades av oro. Men Bitte Holmström berättar att hon snabbt fann en inre styrka och att hon redan tidigt intalade sig själv att ”det kommer att gå bra”. 

− De här första dagarna var jättejobbiga. Att komma hem och träffa mina barn. Att ringa och berätta för min mamma… Samtidigt har jag en nära vän som just hade gått igenom en lyckad cancerbehandling, så jag visste att det kunde gå bra.

Forskningens framsteg gör att färre drabbas och fler klarar sig. De senaste 25 åren har överlevnaden i bröstcancer ökat med 15 procentenheter. I dag blir 8 av 10 kvinnor friska. Cancerfondens mål är att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer.

Stötta andra

För Bitte Holmström har de senaste två åren varit en resa. I mitten av maj ifjol var hon färdigbehandlad och strax därpå opererades det vänstra bröstet bort. Tumören hade då skrumpnat till en liten prick.     

Efter några månaders arbetsträning jobbar Bitte Holmström nu åter heltid. Att prata så mycket som möjligt är ett sätt för Bitte att bearbeta och engagera sig. 

− Jag tror att många känner oro dels för den drabbade, men också för sin egen skull. Kan man då visa och berätta för andra att det kan gå bra, känner även jag mig stärkt.

− Förhoppningsvis kan jag med min berättelse stötta andra. Många överlever cancer idag. Och förhoppningsvis kommer det i framtiden att finnas ännu bättre mediciner. 

Vad är ditt råd till den som känner någon som drabbats?

– Kanske vet man inte hur man ska göra. Man frågar sig vad man törs. Kan jag ringa eller skicka sms till exempel? Gör det! Lovebomba de som är sjuka. 

Tänk på

Skandia är huvudpartner till Cancerfonden − en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att färre ska drabbas och fler överleva cancer. Som huvudpartner har Skandia ett gemensamt intresse att bidra till cancerforskningen som är avgörande för att få mer kunskap om cancer och hur man kan minska risken att drabbas. Spararna i Skandia Cancerfonden har bidragit med totalt 130 miljoner kronor till Cancerfonden. Varje år går 2 procent av fondens värde till Cancerfonden och dess forskning. 

Tänk på att en investering i fonder innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på skandia.se/fonder.