Gå till innehåll

En dag

Idag är det Världsspardagen (World Savings Day), en dag som instiftades redan 1924 vid ett internationellt bankmöte i Milano. Syftet med dagen är inte att vi ska spara mer än vi gör någon annan dag utan mer att vi ska tänka till kring hur vi faktiskt förvaltar våra pengar. När dagen uppmärksammades i svenska tidningar på 30-talet slog man fast att snålhet och girighet är sparsamhetens värsta fiender.

Det jag själv funderar på en dag som denna är de två stora utmaningarna som rör våra pensioner – nämligen avkastning och demografi. Med negativa räntor och en värld som inte växer lika snabbt som tidigare så blir avkastningen på allt sparande framöver lägre än vad vi vant oss vid. Du kanske är nöjd för att bolånekostnaderna hålls låga men effekterna på sparandet kan bli långt mer kännbara.

Lägg därtill att medellivslängden ökar med ungefär 3,5 timme per dygn eller ett år vart sjunde år i Sverige. Ska pensionspengarna räcka under fler antal år blir månadsbeloppet också lägre. Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. Enligt forskare på Göteborgs universitet motsvarar en 70-årings hälsa idag en 50-årings på 70-talet. 70 är det nya 50 alltså. Det här är i grunden något väldigt positivt men det ställer samtidigt krav på en högre och jämnare pension under längre tid. Och ska pensionen bli högre måste antingen sparandet, avkastningen eller antalet arbetade timmar öka.  

Tjänstepensionen är avgörande för en bra pension i framtiden men om du vill skapa dig extra frihet och sätta guldkant på tillvaron som pensionär behövs ett eget sparande som komplement.

Spara mer eller jobba längre, det är alternativen. Troligen behöver de flesta av oss göra både och.

PS. Har du inte kommit igång med ett långsiktigt sparande till pensionen ännu så kan du få en känsla för hur mycket du behöver spara här 

Andra läser om

Fler nyheter