Gå till innehåll

Mer i pensionen med löneväxling

Vad innebär löneväxling och vem tjänar på det? Skandias pensionsekonom Mattias Munter reder ut begreppen.

En förmån som svenskar värdesätter särskilt mycket, är att få pengar till vår framtida pension via jobbet. En färsk Sifoundersökning, gjord på uppdrag av organisationerna bakom Tjänstepensionens dag, bekräftar att det är den viktigaste löneförmånen. Till och med yngre personer (15-29 år) värdesätter tjänstepension högre än friskvårdsbidraget.

I framtiden är också tjänstepensionen och det privata pensionssparandet som kommer avgöra hur gott vi kommer leva som pensionärer. För den som tjänar lite mer finns det ett knep som ger en extra skjuts i det långsiktiga sparandet, nämligen löneväxling.

– Det blir allt viktigare för var och en att se över sitt långsiktiga sparande. Inte minst för den som är höginkomsttagare. Tjänstepension är i dag en hygienfaktor och nu har även möjligheten att löneväxla sig till ytterligare tjänstepension mer eller mindre blivit standard i många arbetsgivares erbjudande till sina medarbetare, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Löneväxling innebär att den anställda avstår en del av din bruttolön, som arbetsgivaren istället betalar in till en pensionsförsäkring. Arbetsgivaravgiften för pensionsavsättningar är cirka sju procent lägre än för lön vilket ger möjlighet för arbetsgivaren att sätta in även de extra procenten till den anställda framtida pension.

Som arbetsgivare är det viktigt att avtala med den anställde om löneväxlingen. Om den anställde redan har fått tillgång till ett lönebelopp ska det beskattas som lön. Löneväxling kan alltså bara göras på framtida ersättningar.

Löneväxling: Så fungerar det

För att tjäna på att löneväxla behöver den anställde ha en bruttolön på minst 41 400 kronor i månaden - efter löneväxlingen. Gränsen för att få maximal avsättning till den allmänna pensionen går nämligen strax under 41 400 kronor, och inkomsttaket för att få maximal föräldrapenning och sjukpenning vid 38 000 kronor.

– Den som tjänar 46 400 kronor i månaden innan skatt bör alltså inte växla mer än 5 000 kronor i månaden, för att få ut så mycket allmän pension som möjligt utan att minska sin sjukpenning eller föräldrapenning, säger Mattias Munter.

Skattemässigt kan det också vara en fördel att löneväxla. Den skatt som skulle ha dragits på lönen investeras i framtida pension, i motsats till ett privat sparande utan avdragsrätt där man placerar redan skattade pengar. Pengarna som löneväxlats inkomstbeskattas först när pensionen betalas ut. Det är med andra ord en relativt låg nutida kostnad för att få ut mer i framtida pension via löneväxling, i synnerhet om man räknar med att betala lägre skatt när du tar ut pengarna.

Den årliga schablonskatt som tas ut på den här typen av sparande är dessutom lägre än för till exempel investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Fördelarna med löneväxling gäller endast så länge man håller sig inom ett totalt pensionssparande max 35 procent av lönen. Den som skulle bli långvarigt sjuk eller få minskad inkomst på andra sätt kan alltid avbryta löneväxlingen.

– Löneväxling kan vara ett smart sätt att öka pensionssparandet efter slopandet av avdragsrätten. Det är en win-win-situation där den anställde får högre pension samtidigt som arbetsgivaren får chansen att erbjuda en bra förmån utan att det kostar något extra. För den som löneväxlar över tid kan detta vara det bästa egna pensionssparandet, säger Mattias Munter.

Läs mer om löneväxling

*Eftersom arbetsgivaren betalar en lägre skatt på pensionspremier än på lön kan vissa arbetsgivare vara villiga att skjuta till extra pengar när du växlar lön till pension vilket vi inte tagit hänsyn till i det här exemplet.

**Beräknat på kommunalskatt 32,8% och 20% statlig skatt.

Informationen i denna artikel är av generell karaktär och ska inte betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv för dina investeringsbeslut och bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar beslut om en investering. Tänk på att en placering i finansiella instrument, så som t.ex. aktier eller fonder, alltid är förknippat med ett ekonomiskt risktagande. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från din rådgivare i Skandia.