Gå till innehåll

Lär barnen hantera egna pengar

Det är bra att lära barnen pengavett från tidig ålder, och veckopengen är ett enkelt sätt. Däremot bör hushållstjänster inte vara avlönade. Här får du några andra tips.

En del föräldrar betalar allting för barnen, medan andra sticker till sina barn pengar vid behov. Men för att lära sig vad saker kostar, hur man sparar och planerar så att pengarna räcker, bör barn öva sig på att handskas själva med pengar. Veckopengen är ett bra sätt att börja.  

Många brukar få sin första veckopeng någon gång mellan sju och tio års ålder, men även yngre barn kan lära sig hantera en mindre peng. Lämplig nivå är det självklart upp till varje familj att avgöra, där hushållets ekonomi och vad pengarna ska räcka till spelar in.

– Att börja prata pengar med barnen tidigt är helt rätt. Undvik pekpinnar i början och ta upp det i situationer där barnet redan är engagerat och intresserat, exempelvis i leksaksbutiken, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia. • När barnen är lite större kan man gå över till månadspeng. Äldre tonåringar kan få hela barn- eller studiebidraget. Fördelen med en större summa per månad är att barnen måste lära sig planera så att pengarna räcker. 

  Den som får barn- eller studiebidraget betalar ofta mer själv. Pengarna ska kanske räcka till kläder, mobilräkning, gymkort och nöjen. För yngre barn brukar det mer handla om godis och leksaker. Viktigt är att barn och föräldrar kommer överens som vad pengarna ska räcka till.

  Att uppmuntra till sparande är också klokt. Du som förälder kan agera ”bank” och låta barnet sätta in pengar. Ge en bra ränta på pengar som sparas. Använda en bankbok eller app som Veckopengen att notera insättningar och ränta i. Berätta också hur pengarna kan växa om man sparar. Sparmål kan vara leksaker, dator,  tv-spel, sportutrustning, kläder, djur och − för tonåringar − en bostad.

  Men hur ska man tänka kring motprestationer?

  Vissa föräldrar kopplar veckopengen till göromål som att bädda sängen, städa rummet och plocka ur diskmaskinen. Men att alla hjälper till i en familj borde vara självklart ändå. Ingen betalar föräldern för att diska. Däremot kanske det finns annat som kan kopplas till belöning, som godisstopp eller insatser utöver det vardagliga familjesamarbetet.

  – När barnen bli lite äldre kan man även involvera dem i familjens ekonomi. Det kan handla om var man ska åka på semester och hur man hjälps åt att spara pengar till reskassan. Men undvik att lägga över ekonomisk stress på barnen och fokusera på att uppmuntra ett sunt ekonomiskt tänkande, säger Maria Landeborn.

  När barnen blivit så stora att de kanske har ett sommarjobb och tjänar egna pengar är det dags att börja prata mer långsiktigt sparande.

  – Det blir allt viktigare för att kunna köpa bostad och få en bra pension – frågor som kan tyckas ligga långt fram i tiden men som är bra att lyfta tidigt. Varför inte hjälpas åt att starta ett sparande på någon 100-lapp i månaden, där barnet själv väljer ut några fonder att placera pengarna i? Det blir ett konkret sätt att lära sig och betydligt roligare än att bara prata om sparande, säger Maria Landeborn.

Tre tips om barn och pengar

 • Kom överens om vad pengarna ska räcka till i vardagen.
 • Lär barnet spara genom att själva agera “bank” med ränta.
 • Sätt upp sparmål till något som barnet väldigt gärna vill ha.

Skandia Ung – ekonomi för barn och ungdomar

Med Skandia Ung får barn och ungdomar från 9 år möjlighet att hantera sin ekonomi. Tillsammans med ditt barn kan du som förälder välja vilka banktjänster som passar t.ex.

 • Swish, Mobilt BankID
 • Mobil- och internetbank
 • Electronkort
Så fungerar Skandia Ung

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.