Gå till innehåll

Lär barnen hantera egna pengar

Det är bra att lära barnen pengavett från tidig ålder, och veckopengen är ett enkelt sätt. Däremot bör hushållstjänster inte vara avlönade. Här får du några andra tips.

En del föräldrar betalar allting för barnen, medan andra sticker till sina barn pengar vid behov. Men för att lära sig vad saker kostar, hur man sparar och planerar så att pengarna räcker, måste barn öva sig på att handskas själva med pengar. Veckopengen är ett bra sätt att börja.  

Många barn brukar få sin första veckopeng någon gång mellan sju och tio års ålder, men även yngre barn kan lära sig hantera en mindre peng. Lämplig nivå är det upp till varje familj att avgöra. Hushållets ekonomi och vad pengarna ska räcka till spelar in. När barnen är lite större kan man gå över till månadspeng. Äldre tonåringar kan få hela barn- eller studiebidraget på 1 050 kronor.

Fördelen med en större summa per månad är att barnen måste lära sig planera så att pengarna räcker. Man måste kanske avstå biobesöket med kompisarna i slutet av månaden om plånboken gapar tom. Så är det i verkliga livet.

Agera ”bank”
Den som får barn- eller studiebidraget betalar ofta mer själv. Pengarna ska kanske räcka till kläder, mobilräkning, gymkort och nöjen. För yngre barn brukar det mer handla om godis och leksaker. Viktigt är att barn och föräldrar kommer överens som vad pengarna ska räcka till.

Att uppmuntra till sparande är också klokt. Du som förälder kan agera ”bank” och låta barnet sätta in pengar. Ge en bra ränta på pengar som sparas. Använda en bankbok eller app som Veckopengen att notera insättningar och ränta i. Berätta också hur pengarna kan växa om man sparar. Sparmål kan vara leksaker, dator,  tv-spel, sportutrustning, kläder, djur och − för tonåringar − en bostad.

Men hur ska man tänka kring motprestationer? Vissa föräldrar kopplar veckopengen till göromål som att bädda sängen, städa rummet och plocka ur diskmaskinen. Men att alla hjälper till i en familj borde vara självklart ändå. Ingen betalar föräldern för att diska. Däremot kanske det finns annat som kan kopplas till belöning, som godisstopp eller insatser utöver det vardagliga familjesamarbetet.

Tre tips för att lära dina barn hantera pengar

1. Kom överens om vad pengarna ska räcka till i vardagen.

2. Lär barnet spara genom att själva agera “bank” med ränta.

3. Sätt upp sparmål till något som barnet väldigt gärna vill ha.

Så kan du sätta upp ett sparande till barnen