Gå till innehåll

Köpa lägenhet

Funderar du på att köpa lägenhet? Se till att vara väl förberedd när du ger dig ut på bostadsmarknaden. Vi ger dig våra bästa tips för en bra bostadsaffär.

Med vår checklista kommer du enkelt igång med ditt bostadsköp.

Våra bästa tips

Att köpa lägenhet är en stor affär och det finns många frågor att fundera över. Vi på Skandia har många års erfarenhet av bostadslån och vill gärna göra det lite enklare för dig som letar efter lägenhet. Vi har därför listat våra bästa tips för ett lyckat bostadsköp.

 • Skaffa ett lånelöfte

Innan du börjar gå på lägenhetsvisningar är det bra att ha en budget för hur högt du kan buda på en lägenhet. Det kan du få om du ansöker om lånelöfte hos din bank. Lånelöftet är en uppskattning av hur mycket du kan låna där faktorer som din ekonomi och anställning fungerar som underlag. Vårt lånelöfte är kostnadsfritt och gäller i sex månader. Läs mer och ansök om vårt lånelöfte »  

 • Gör research

Undersök och jämför mäklare och tidigare försäljningar i de områden du är intresserad av att köpa lägenhet i, priserna kan variera och du får en bra insikt i lägenheters värde. Innan en visning är det även bra att ta reda på information om lägenheten och föreningen såsom månadshyra, eventuella renoveringar och bostadsrättsföreningens ekonomi.

 • Är du ung och behöver låna till första boendet?

Att komma in på bostadsmarknaden när man är ung kan vara svårt, särskilt i storstäderna där priserna är höga. Ett sätt att låna till det första boendet kan vara att ansöka om vårt Första hem-lån tillsammans med dina föräldrar. Läs mer här. 


  • Kolla räntan på bolånet

  Innan du letar efter bostad kan det vara bra att få en uppfattning om vilken ränta du kan få på ditt bolån. Men tänk på att listpriset som bankerna visar inte är hela sanningen, det går ofta att få rabatt på olika sätt. Hos oss behöver du inte förhandla för att få ränterabatt. I vår bolånesnurra kan du enkelt räkna fram vilken rabatt du kan få, och även se vad din månadskostnad skulle bli. Räkna på din ränta och månadskostnad »

  • Var noggrann på visningarna

  Du som köper en bostadsrätt har undersökningsplikt vilket innebär att du ska undersöka i vilket skick lägenheten är. Var därför noggrann när du går på visning och ställ eventuella frågor till mäklaren. Du kan även låta en egen besiktningsman inspektera lägenheten om du känner dig osäker.

  Tänk på att lägga fokus på rätt saker när du går på visning. Att lägenheten ligger i ett område du gillar, är i fint skick och har en bra planlösning är förstås viktigare än färgerna på väggarna och annat som är enklare att fixa till.

  • Prata med mäklaren

  Kolla först och främst upp att din mäklare är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen och inte har några varningar. Detta kan du göra här. 

  Mäklaren fungerar som en mellanhand mellan dig som köpare och säljaren och ska kunna ge relevant information om lägeheten. Vill du vara med och buda på en lägenhet gör du en intresseanmälan direkt hos mäklaren på visningen. Vann du budgivningen ska lånelöftet göras om till en låneansökan vilket du gör genom din bank. Försök sedan att skriva kontraktet så snabbt som möjligt då det är säljaren som bestämmer vem som ska få köpa lägenheten. Detta kan innebära att ett bud som ges efter budgivningen kan vara det som säljarna tar. Prata med din mäklare om hur avtalet skrivs och läs igenom överlåteseavtalet noga. 

  • Dags att ta bolån? Var förberedd så blir det enklare

  Bolånet är en stor affär och det kan vara skönt att veta på förhand vad som kommer att hända när du ansöker om ett bolån. Vi har listat de olika stegen i bolåneprocessen.

  Vill du veta mer om bolån och våra villkor? Vi är experter och guidar dig gärna genom processen, ring oss på 0771 - 52 50 00 eller kontakta oss här »

Ansök om lånelöfte och bolån

Ansök om bolån

 • När du hittat din bostad
 • När du vill flytta ett bolån från en annan bank
 • När du vill utöka ett befintligt lån hos oss (ansökan görs innanför inlogg)

 

Ansök om bolån

Ansök om lånelöfte

 • För dig som letar efter bostad
 • En indikation om hur mycket du kan låna
 • Kostnadsfritt och gäller i 6 månader

Psst! Om du vill låna mer än 6 000 000 kr ska du istället ansöka om bolån. 

Ansök om lånelöfte