Gå till innehåll

Så påverkas våra hjärnor av stress

Det moderna livet vi lever ställer höga krav på tillgänglighet. Samtidigt gör alla val och det uppkopplade samhället att hjärnan får mer intryck än någonsin. Här försöker vi förstå hur det moderna samhällets stress och valmöjligheter påverkar oss och våra hjärnor, och vad vi kan göra åt det. – Jag tror att vi utsätter oss själva för ett jättelikt experiment med digitaliseringen, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Läs mer  

Har du koll på varningssignalerna?

Jobb, social status och vardagspussel. Tempot har skruvats upp i vårt samhälle och på många arbetsplatser. Men hur vi hanterar stress är individuellt. Här är tio vanliga varningssignaler.

Läs artikeln

Hälsostrategen: Arbetsgivaren spelar viktig roll

Hela sex av tio svenskar uppger att de har oroat sig för sin hälsa på grund av stress det senaste året. Det visar en ny undersökning gjord av Novus på uppdrag av Skandia. – Arbetsgivarna spelar en mycket viktig roll, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström.

Läs mer

Visste du att?

Hjärnan påverkas av långvarig stress. När allt går bra är det lätt att missa varningssignalerna. Därför har vi på Skandia tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring.

Vi har en lång historia av att arbeta förebyggande. Vi vet att det ger resultat. Det är självklart omöjligt att helt undvika sjukdom, men våra kunders erfarenhet är att sjuktalen kan halveras med förebyggande insatser. Åtta av tio personer som kontaktar Skandias hälsosluss gör det i förebyggande syfte. Det ger oss möjlighet att fånga upp problemen i tid och förhindra sjukskrivningar.

Så funkar hälsoförsäkringen

Varför hälsoförsäkring? Här är tio bra skäl

Vad är en förebyggande hälsoförsäkring? Och varför bör jag ha en kopplad till min tjänstepension? Hälsostrategen reder ut begreppen.

Läs artikeln

Jobba förebyggande – fånga upp signalerna i tid

Att arbeta förebyggande mot sjukskrivningar kan bli avgörande. Inte bara för att minska mänskligt lidande och stora samhällsförluster. Utan även för ditt företag. 

Läs artikeln

Så blir du en mer attraktiv arbetsgivare

Att locka de bästa medarbetarna till företaget, och nå tillväxt genom sina anställda, innebär en knivskarp konkurrens. Skandias Mattias Munter avslöjar sina bästa tips för att sticka ut på marknaden.

Läs artikeln

Samhällsförlusten av sjukskrivningar

57 miljarder kronor. Så mycket förlorar Sverige på sjukskrivningar under ett enda år. Enligt en ny rapport från Skandias stiftelse Idéer för Livet skulle samhället kunna spara 19 miljarder genom förebyggande hälsovård.

Läs artikeln

Enkla knepen som boostar kontorshälsan

Tillväxt skapas av friska medarbetare. Men chefer som vill sänka sjukskrivningstalen har en mäktig fiende, som dessutom ofta är både bekväm och ergonomisk: kontorsstolen. Vid sidan av tv-soffan bidrar den i stor utsträckning till vårt stillasittande. Enligt livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius måste vi hitta effektivare lösningar för att förbättra hälsan på arbetsplatsen.

Läs artikeln

"Psykologen hjälpte mig på rätt spår"

Peter Cedlöf, Sverigechef för ett IT-bolag, hade jobbat för hårt i många år. Till slut sa kroppen ifrån. 

Läs artikeln

"Jag fick hjälp via min arbetsgivare"

Det började med att han kände sig stressad i vissa situationer. Plötsligt kollapsade han på jobbet. Nu berättar Robert Fritz, 36, om sin tuffa resa tillbaka.  – Jag fick bra hjälp via min arbetsgivare.

Läs artikeln