Gå till innehåll

Mattias Sunneborn: ”Jag gjorde alla misstag du kan göra”

Fysisk och psykisk ohälsa är oerhört kostsamt för både individer, arbetsgivare och samhället i stort. I en öppenhjärtig intervju berättar den svenska friidrottsstjärnan Mattias Sunneborn om sin pappas självmord och vikten av träning och motion för det fysiska och psykiska välbefinnandet.

En enda stroke kostar stat, kommun, landsting och arbetsgivare en miljon per år och därtill mänskligt lidande för den drabbade. Men mycket går att förebygga. Forskning visar inte helt överraskande att människors livsstil påverkar hälsan, där små förändringar i vardagen kan minska risken för vissa typer av sjukdomar.

Daglig motion

Daglig motion – på en måttlig intensitetsnivå - kan ge stora hälsovinster både för arbetsgivare, individ och samhället. För ett försäkringsbolag går det att jämföra med att undvika dyrbara eldsvådor genom att installera brandvarnare som upptäcker faran tidigt.

Det handlar alltså inte enbart om rehab utan även om ”prehab”, det vill säga åtgärder som sätts in före det gått så långt som till sjukskrivning. Ju fler som får tidiga insatser, desto färre behöver sjukskrivas.

– Förebyggande satsningar för att motverka utvecklingen av ohälsa kan medföra en omfattande mänsklig vinst och ge stora samhällsekonomiska besparingar, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

– Det finns goda skäl att satsa mer på såväl förebyggande insatser som forskningsprojekt som ökar kunskapen om vilka åtgärder som är bäst på att förebygga ohälsa

Psykisk ohälsa ökar

Inte minst den psykiska ohälsan i Sverige växer kraftigt och de senaste 15 åren har detta varit en drivande orsak till att sjukskrivningarna ökat. Ohälsa är ett samhällsproblem som påverkar både de offentliga välfärdssystemen, arbetsgivare, individer och försäkringsbolag. Men många kan må bättre genom att fånga upp tidiga signaler. Forskning vid Uppsala Universitet visar att tämligen blygsamma förändringar i levnadsvanor, såsom en procentenhet i varje befolkningsgrupp mellan 20-84 års ålder, kan ge upphov till avsevärda minskningar i samhälleliga kostnader och i ohälsa.

Tränaren och föreläsaren Mattias Sunneborn – en av Sveriges största friidrottare genom tiderna – vet vad psykisk ohälsa kan få för konsekvenser. En vecka innan han skulle börja gymnasiet begick hans pappa självmord. Tillvaron rämnade och Mattias låste in sig på sitt studentrum. När han tillslut tog sig ut undvek klasskompisens familj honom. 

– Det har förstört en stor del av mitt liv. Jag gjorde alla misstag du kan göra. I tio år ljög jag om pappas självmord och sa att han hade fått en hjärtinfarkt. Jag tog heller ingen professionell hjälp, säger Mattias Sunneborn, som nu är ambassadör för den ideella organisationen Suicide Zero som arbetar nationellt för att radikalt minska självmorden.

I dag vill Mattias göra skillnad genom att vara öppen.

– Jag vill helt enkelt att folk ska göra motsatsen till det jag gjorde. När jag är ute och berättar om mina erfarenheter får jag också väldigt bra gensvar. Många söker upp mig på Facebook efteråt. Det är en del tunga saker som kommer upp och då skickar jag dem vidare till psykologer eller experter som kan hjälpa dem.

Hur tror du att träning och motion kan påverka den mentala hälsan?

– Att träna blir lätt det första som väljs bort när man mår dåligt, men det borde vara precis tvärtom. Oavsett om du mår bra eller dåligt ska du träna, det ska bli en vana helt enkelt. Att kontinuerligt röra på sig mår alla bättre av. Förutom att du mår bättre psykiskt visar också forskning att du kan påverka ungefär en tredjedel av ditt fysiska åldrande genom att träna, säger Mattias Sunneborn.