Gå till innehåll

Så håller du koll på pengarna under semestern

Har du ännu inte tagit steget till mobilen för dina bankaffärer är det hög tid nu. Så här håller du enkelt koll på dina fonder och aktier även när du är på semester.

Sommaren är för många tiden på året då sparpengarna ska få rulla sin väg. Men det finns under ledigheten goda möjligheter att se över sin ekonomi. I dag räcker det med en mobiltelefon och internetuppkoppling för att få koll på sina bank-, aktie- och fondaffärer.

Tänk på säkerheten

– Jag brukar rekommendera att man av säkerhetsskäl inte har alla sina pengar på det konto man har sitt kort knutet till. Med snabbsaldo ser du direkt hur mycket som finns kvar på ditt konto och kan lätt föra över pengar, oavsett var du befinner dig, säger Maria Westberg Jonsson, privatekonomisk rådgivare på Skandia.

Att ägna sig åt privatekonomiska beräkningar på semestern låter kanske inte så lockande, men Maria Westberg Jonsson menar att man kan se sommaren som ett bokslut över vårens ekonomi – och en kickstart inför hösten. Att få kostnadsfakta svart på vitt kan också leda till positiva beteendeförändringar som är hållbara på sikt.

Placera pengarna på rätt nivå

Aktier och fonder tar heller ingen paus för att det blir industrisemester. Däremot blir det mer sällan vi tittar till sparandet. Men på en månad eller två kan det som bekant hända mycket om börserna är oroliga. Maria Westberg Jonssons råd är att se över sitt sparande i fonder och andra värdepapper inför sommaren.

– Det är lättare att koppla av under semestern om man vet att pengarna är placerade med rätt risknivå. Det är naturligtvis alltid lika viktigt, men under den ljusa tiden av året brukar de flesta vilja ägna sig åt annat och följer kanske inte utvecklingen på samma sätt. Med ett bankkontor i fickan blir det hela enkelt.

Ladda ner appen