Gå till innehåll

Fallgropar som kan urholka din pension

Det finns misstag många pensionssparare lätt gör och som på sikt kan leda till en avsevärt lägre pension.
– Vikten av pensionsplanering har ökat avsevärt, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Medellivslängden ökar och i tidningarna läser vi ofta om pensionssystem som rämnar under trycket av alla dessa äldre och friska människor. Detta målas lätt ut som enbart något negativt.

– Men egentligen är det fantastiska nyheter, säger Mattias Munter.

– Vi har nästan raderat ut spädbarnsdödligheten i det här landet samtidigt som överlevnaden för hjärtsjukdomar, stroke och cancer ökar tack vare medicinska framsteg. Det är de främsta förklaringarna till den ökade medellivslängden.

70 är det nya 50

Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet.

– Så dramatisk har hälsoutvecklingen varit. Dagens pensionärer har det bättre ställt och många har i dag råd att resa och göra saker som snarare påminner om hur man lever som ung, före jobb och familjeliv. Det innebär samtidigt att behovet av en jämnare pension under en längre tid har ökat, säger Mattias Munter.

Ett vanligt misstag många gör är att titta på hur gamla släktingar från tidigare generationer blev och planerar utifrån det. Men när förutsättningarna för ett långt och aktivt liv förbättras är risken stor att pensionssparare plockar ut sina pengar för tidigt. 

– Sedan går fem-tio år och kvar finns bara den allmänna pensionen och den är inte mycket att leva livet på.

Hur mycket behöver du?

Ett annat misstag många gör är enligt Mattias Munter att fråga sig ”hur mycket pengar kan jag få ut” snarare än ”hur mycket behöver jag för att kunna göra det jag vill”. Det leder lätt till att man lockas av korta utbetalningstider för att får ut en högre summa varje månad. Den som ändå tänkt till kring hur länge pengarna ska räcka kanske planerar sina uttag utifrån medellivslängd, 20-25 år av pension beroende på om man är man eller kvinna.

– Problemet är att det är lite som att singla slant. Hälften blir ju faktiskt äldre och någon blir lika gammal som den bloggande 104-åringen Dagny Carlsson.

Pensionsekonomen vill inspirera folket att tänka långsiktigt och få kunderna att se möjligheterna med pensionen. 

– När sannolikheten för ett långt och aktivt liv ökar i den takt som vi nu ser så blir det allt viktigare att planera pensionsuttagen därefter, och där kan Skandia verkligen hjälpa till, säger Mattias Munter.

Eftersom den här texten handlar om sparande i någon form, vill vi påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.