Gå till innehåll

Expertens bästa spartips inför sommaren

Sommaren är för många tiden på året då sparpengarna ska få rulla sin väg. Men trots att det möjligen är stiltje på intäktsfronten, finns det under ledigheten goda möjligheter att se över sin ekonomi. I dag räcker det med en mobiltelefon och internetuppkoppling för att få koll.

Lata sommardagar är sällan förknippade med ekonomi, och vi är många som släpper tyglarna lite väl mycket så fort solen tittar fram. Man kan naturligtvis hitta många gratisnöjen och billiga semesterutflykter, men det finns även en annan ekonomisk aspekt av ledigheten, menar Maria Westberg Jonsson, privatekonomisk rådgivare på Skandia.

Släpa inte ner datorn till stranden. Har du ännu inte tagit steget till mobilen för dina bankaffärer är det hög tid nu. Håll koll på dina fonder och aktier även när du är på semester.

− I Skandiabankens app kan du föra över pengar mellan konton, betala räkningar eller köpa och sälja aktier och fonder. Ett bankkontor i fickan helt enkelt. Jag brukar rekommendera att man inte har alla sina pengar på det konto man har sitt kort knutet till. Med snabbsaldo ser du direkt hur mycket som finns kvar på ditt konto och kan lätt föra över pengar, oavsett var du befinner dig.

Att ägna sig åt privatekonomiska beräkningar på semestern låter kanske inte så lockande, men Maria Westberg Jonsson menar att man kan se sommaren som ett bokslut över vårens ekonomi – och en kickstart inför hösten. Att få kostnadsfakta svart på vitt kan också leda till positiva beteendeförändringar som är hållbara på sikt.

Aktier och fonder tar heller ingen paus för att det blir industrisemester. Däremot blir det mer sällan vi tittar till sparandet. Men på en månad eller två kan det som bekant hända mycket om börserna är oroliga.

− Se över ditt sparande i fonder och andra värdepapper inför sommaren, säger Maria Westberg Jonsson. Det är lättare att koppla av under semestern om man vet att pengarna är placerade med rätt risknivå. Det är naturligtvis alltid lika viktigt, men under den ljusa tiden av året brukar de flesta vilja ägna sig åt annat och följer kanske inte utvecklingen på samma sätt.

Eftersom den här artikeln handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.