Gå till innehåll

Det bästa av två världar

Reportage. Publicerad 2016-11-01

Att tillbringa vintern i värmen och sommaren i Stockholms skärgård. En dröm för många. Men inte för Jörgen Hultin, 68. Tillsammans med sin fru har han skapat en paradistillvaro. Här är hans råd till er som vill göra samma resa.

Hur mycket ska man spara till pensionen? Räkna ut själv här

Det är i början av oktober och Jörgen Hultin har som vanligt nyss lämnat Sverige. När jag når honom över telefon befinner han sig med sin fru cirka 20 mil söder om Thailands huvudstad Bangkok. Här invid stranden av Siamviken i vad som är Thailands äldsta badort, Hua Hin, tillbringar han och frun årets mörka och kalla svenska höst- och vintermånader. Idén fick de under en resa i Asien i början av 2000-talet.

– Vi var på semester i regionen och tyckte det var mycket trevligt; inte minst kulturen, människorna och klimatet. Vi började fundera på om det skulle kunna vara något för framtiden. Att tillbringa mer tid här, speciellt under vinterhalvåret.

Några år senare kom Jörgen, via vänner, i kontakt med en lokal byggare i Hua Hin. 2005, när kronan stod sig väl mot thailändska bahten och priserna var ännu lägre än nu i Thailand, slog de till och köpte ett hus.

– Vi upptäckte att det inte var så överdrivet dyrt att köpa hus här, det blev inte en jättestor kostnad.

Jörgen har fortfarande kvar sitt företag inom IT och verksamhetsutveckling och gjorde ett jobb så sent som i vintras. Men trots enstaka konsultuppdrag har han börjat växla ned. Större delen av arbetslivet har han varit anställd på IT-avdelningar inom offentlig sektor, bland annat 17 år på Skatteverket med start under 1970-talet.

Är det pensionen från dina jobb inom offentlig sektor du lever på i dag?

– Nej, större delen kommer från ett långsiktigt privat sparande i fonder som jag växlade upp år 2000 då jag började konsulta från egen firma. I början, när jag startade mitt bolag, blev jag kontaktad av flera pensionskonsulter från olika pensionsförsäkringsbolag. De gjorde bland annat bra pensionsberäkningar så jag fick en bild av hur min pension skulle se ut. Sedan sparade jag mycket privat i fonder. Eftersom konsultverksamheten gick så pass bra kunde jag också lägga undan en del pengar som vi har nytta av i dag.

2010 sålde de också huset i Skärholmen utanför Stockholm. Numera tillbringar de tiden i Sverige i sitt fritidshus på Ingmarsö i Stockholms skärgård. Där bor de mellan maj och oktober. Större delen av årets månader lever de alltså i Thailand.

– Men vi är fortfarande skrivna i Sverige och betalar skatt där, det händer ju också att jag åker till Sverige för något jobb som under förra vintern då jag var i Stockholm sex veckor under vinterhalvåret.

Samtidigt är Jörgen inte helt främmande för att flytta till Thailand permanent.

– Vi har bollat den tanken, min fru och jag. Kanske har du det bättre här som väldigt gammal. Du kan ju till exempel hyra en sjuksköterska som tar hand om dig, lagar mat och städar. Förövrigt håller sjukvården mycket hög standard här. Vi går exempelvis på regelbundna hälsokontroller, till tandläkare och min fru går hos en ögonläkare som är mycket duktig.

Eftersom Thailand har ett dubbelbeskattningsavtal med Sverige innebär det också att du som pensionär aldrig kommer beskattas av både Sverige och Thailand. För dig som exempelvis har ett företag som du ska avveckla kan det vara extra gynnsamt. Thailand har nämligen ingen arvs- eller förmögenhetsskatt.

Är det någonting i Sverige du saknar när du är utomlands?

– Barn och barnbarn och vänner förstås. Men familjen kommer på besök och vänner har vi här nere också. Vi bor i ett område där många har ett liknande upplägg som oss, det är rätt vanligt har vi märkt. Men vi skiljer oss dock på en punkt. Vi spelar inte golf.

Just nu har Jörgen och hans fru ett ultimat upplägg, enligt dem själva.

– Vi får det bästa av två världar. Under vintermånaderna reser vi runt och upplever den asiatiska kulturen, motionerar, äter gott och lever väldigt fritt. När vi reser hem i maj kommer vi precis lagom till den svenska sommaren och bosätter oss ute på Ingmarsö. Då kommer barn och barnbarn och hälsar på och vi lever ett lugnt och avkopplande liv i Stockholms skärgård.

Vad är ditt råd till dem som vill ha ett liknande upplägg som er?

– Jag tror att man måste se om sitt eget hus. Planera långsiktigt och tänka på sitt egna privata sparande. Får du utrymme, som jag fick runt år 2000, att öka sparandet är det nog smart att göra. Jag råder också mina barn att vara noggranna med att fråga om tjänstepension om de ska byta jobb, exempelvis.