Gå till innehåll

"Vi får det bästa av två världar"

Tack vare långsiktigt och målmedvetet sparande har Jörgen Hultin skapat en paradistillvaro tillsammans med sin fru. – Under vintermånaderna reser vi runt och upplever den asiatiska kulturen, säger han och ger sina bästa tips till alla som vill göra samma resa.

Jörgen och hans fru har det ultimata upplägget, enligt dem själva.

Årets mörka och kalla höst- och vintermånader tillbringar paret invid stranden av Siamviken, strax söder om Thailands huvudstad Bangkok. Varje år i maj återvänder de som vanligt hem till Sverige. 

– Vi får det bästa av två världar, säger Jörgen Hultin.

– Under vintermånaderna reser vi runt och upplever den asiatiska kulturen, motionerar, äter gott och lever väldigt fritt. När vi reser hem i maj kommer vi precis lagom till den svenska sommaren och bosätter oss ute på Ingmarsö. Då kommer barn och barnbarn och hälsar på och vi lever ett lugnt och avkopplande liv i Stockholms skärgård.

Vad är ditt tips till dem som vill ha ett liknande upplägg som er?
– Jag tror att man måste se om sitt eget hus. Planera långsiktigt och tänka på sitt egna privata sparande. Får du utrymme, som jag fick runt år 2000, att öka sparandet är det nog smart att göra. Jag råder också mina barn att vara noggranna med att fråga om tjänstepension om de ska byta jobb, exempelvis.


 • Idén fick de under en resa i början av 2000-talet.

  – Vi var på semester i regionen och tyckte det var mycket trevligt; inte minst kulturen, människorna och klimatet. Vi började fundera på om det skulle kunna vara något för framtiden. Att tillbringa mer tid här, speciellt under vinterhalvåret.

  Några år senare kom Jörgen i kontakt med en lokal byggare. 2005 slog de till och köpte ett hus.

  Privat sparande

  Jörgen har fortfarande kvar sitt företag inom IT och verksamhetsutveckling och gjorde ett jobb så sent som i vintras. Men trots enstaka konsultuppdrag har han börjat växla ned. Större delen av arbetslivet har han varit anställd på IT-avdelningar inom offentlig sektor.

  Är det pensionen från dina jobb inom offentlig sektor du lever på i dag?
  – Nej, större delen kommer från ett långsiktigt privat sparande i fonder som jag växlade upp år 2000 då jag började konsulta från eget företag. I början, när jag startade mitt bolag, blev jag kontaktad av flera pensionskonsulter från olika pensionsförsäkringsbolag. De gjorde bland annat bra pensionsberäkningar så jag fick en bild av hur min pension skulle se ut. Sedan sparade jag mycket privat i fonder. Eftersom konsultverksamheten gick så pass bra kunde jag också lägga undan en del pengar som vi har nytta av i dag.

  2010 sålde de också huset utanför Stockholm. Numera tillbringar de tiden i Sverige i sitt fritidshus på Ingmarsö i Stockholms skärgård. Där bor de mellan maj och oktober. 

  – Men vi är fortfarande skrivna i Sverige och betalar skatt där, det händer ju också att jag åker till Sverige för något jobb som under förra vintern då jag var i Stockholm sex veckor under vinterhalvåret.

  Samtidigt är Jörgen inte helt främmande för att flytta utomlands permanent.

  – Vi har bollat den tanken, min fru och jag. Kanske har du det bättre här som väldigt gammal. Sjukvården håller mycket hög standard här. Vi går exempelvis på regelbundna hälsokontroller, till tandläkare och min fru går hos en ögonläkare som är mycket duktig.

  Är det någonting i Sverige ni saknar när ni är utomlands?
  – Barn och barnbarn och vänner förstås. Men familjen kommer på besök och vänner har vi här nere också. Vi bor i ett område där många har ett liknande upplägg som oss, det är rätt vanligt har vi märkt. Men vi skiljer oss dock på en punkt. Vi spelar inte golf.

Därför är tjänstepension så viktigt

Det är dags att på allvar ta tag i det privata pensionssparandet. Vår pensionsekonom Mattias Munter och ger smarta tips kring hur du kan tänka.

Läs hela artikeln