Gå till innehåll

Smarta tjänsten: Bolånesnurran hjälper dig få bästa räntan

Du slipper pruta och förhandla om boräntan. I stället räknar du ut din ränta på en minut – med smarta bolånesnurran. Här kollar du också enkelt hur du kan sänka räntan på ditt bolån.
– Att ha en tydlig och klar ränta är för mig jätteviktigt, säger Marcus Ekblom från Stockholm.

Många har uttryckt missnöje med ”prutkulturen”; att man som bankkund i Sverige tidigare behövt vara bra på att pruta för att få en marknadsmässig ränta. I själva verket undviker de flesta svenskar att pruta på boräntan.

Bara ca 30 procent av svenskarna förhandlar om räntan när de tar ett bolån, enligt en Sifo-undersökning från 2015.

– Vi är av tradition inte vana vid att pruta i Sverige och många jag pratar med tycker det är befriande att nu slippa förhandla med banken, berättar Maria Westberg-Jonsson, rådgivare på Skandia.

"Transparenta bolån klockrena"
Med hjälp av en enkel och transparent “bolånesnurra” på Skandias hemsida går det snabbt att räkna ut din personliga boränta. Inom loppet av någon minut har du fått fram din preliminära ränta.

Räntan styrs av bostadens värde, lånebelopp och ditt engagemang i banken. Att månadsspara eller placera ett större belopp hos banken belönas exempelvis med en lägre ränta.

– Jag tycker Skandias transparenta bolån är klockrena. Eftersom då slipper jag som konsument bli lurad eller sitta och tjafsa med banken varje år. Att ha en tydlig och klar ränta är för mig jätteviktigt, säger Marcus Ekblom.

En öppen bolånemodell innebär att alla kunder med samma förutsättningar får exakt samma räntenivå. Det är tydligt varför du får din ränta – och hur du kan påverka den.

– Vi tittar till exempel på belåningsgraden, värdet på bostaden, hur mycket du sparar samt om du har din privatekonomi med lönekonto och betalkort hos oss, säger Maria Westberg-Jonsson.

– Allt detta utgör grunden för din rabatt, som sedan ligger kvar hela tiden.

Behöver inte pruta
Det handlar med andra ord inte om vem som är mest talför, envis eller påläst. Du behöver inte pruta, utan får automatiskt den ränta du har rätt till.

Räntan styrs av bostadens värde, lånebelopp samt ditt engagemang i banken. Att exempelvis månadsspara och spara eller placera en större summa i banken belönas med lägre ränta. Du kan också pressa räntan ytterligare genom att välja ytterligare banktjänster, som att öppna lönekonto och ansluta sig till internet- och mobilbank.

– Det finns en rad faktorer som påverkar ditt bolån och i mitt arbete som rådgivare känns det känns bra att hela tiden kunna vara helt öppen med det, säger Maria Westberg-Jonsson.

Exempel: Om bolånet är på 2 000 000 kronor med en bindningstid på 3 månader och rak amortering under 50 år, månadsbetalning via autogiro och med en oförändrad ränta på 1,31 procent, blir den första månadsbetalningen 5 517 kr. Totalkostnaden blir 2 656 092 kr och den effektiva räntan 1,32 procent. Räntan sätts individuellt och baseras på bland annat lånebelopp, belåningsgrad och ditt engagemang hos Skandia. Tänk på att de nya amorteringskraven innebär att storleken på din månatliga amortering påverkas av din belåningsgrad och därför kan se annorlunda ut än i exemplet.