Gå till innehåll
Paraply

Allt om coronavirusets påverkan på ditt företag

Har du frågor om försäkringar, regeringens åtgärder eller Skandias hälsosluss? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu. 

Plustecken

Det här gäller för ditt företags försäkringar

Vi listar vad som gäller för företag och medarbetare med försäkringar i Skandia. 

Det här gäller
Hjärta

Skandias hälsosluss

I rådande tider är det lätt att känna oro. Vi finns här för dina medarbetare som vill prata. Har du vår hälsoförsäkring kan dina medarbetare ringa Skandias hälsosluss, 0771-51 55 10. Här möter du en legitimerad psykolog online eller per telefon.

Vanliga frågor just nu

 • Nej, våra vårdförsäkringar täcker inte utredning och behandling av sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Det gör covid-19 och därför gäller inte vårdförsäkringen.

 • För att minska risken för spridning av coronaviruset rekommenderar vi att du söker vård via Vård online.

  Utredning och behandling av covid-19 täcks inte av vårdförsäkringen eftersom den omfattas av smittskyddslagen. Gäller det luftvägssymptom som inte har samband med covid-19 går det bra att få hjälp genom vårdförsäkringen.

 • Nej, vårdförsäkringen gäller inte för ett sådant test.

 • Nej, gruppförsäkringen omfattar inte premiebefrielse utan du måste betala för försäkringen för att den ska gälla. Försäkringen gäller i övrigt som vanligt, covid-19 är inte undantaget i försäkringsvillkoren.

 • Som permitterad är du fortfarande anställd, vilket innebär att du behåller din frivilliga gruppförsäkring.

 • Ja, du kan få stöd genom hälsoförsäkringen vid besvär som kan leda till nedsatt arbetsförmåga till exempel nedstämdhet, värk, stress eller oro. Det gäller oavsett om orsaken beror på arbetssituation, privatlivet eller är kopplat till coronaviruset.

  Du kan få stöd bland annat via telefon eller videosamtal. Det gäller alla tjänster inom hälsoförsäkringen: hälso- och rehabvägledning, psykologsamtal, råd/regim av fysioterapeut/arbetsterapeut/ergonom, yrkeslivsplanering och specialistläkarbedömning.

 • Försäkringen gäller som vanligt, covid-19 är inte undantaget i försäkringsvillkoren. Vid längre sjukskrivning, efter 90 dagars karenstid, kan man ofta få ersättning från sin sjukförsäkring.

  Har du blivit smittad av en samhällsfarlig sjukdom, såsom covid-19, kan du under vissa förutsättningar få smittbärarpenning av Försäkringskassan, läs mer om vad som gäller här.

 • Försäkringen gäller vid beviljad smittbärarpenning på grund av covid-19. Smittbärarpenning jämställs med nedsatt arbetsförmåga enligt villkoren. Läs mer om vad som gäller här.

Alla frågor och svar

Regeringens åtgärder

För att mildra effekterna för dig som företagare har regeringen hittills lagt fram några konkreta åtgärder. Dessa bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. 

Likviditetsförstärkning 

Likviditetsförstärkning via skattekontot för moms, arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt från den 1 januari 2020. 
Anstånd med skattebetalning (skatteverket.se) 

Korttidspermittering 

Korttidspermittering infördes från den 16 mars 2020. 
Så funkar korttidspermittering (tillvaxtverket.se)

Inför möjligheten till korttidsarbete från 1 maj 

Mer information kommer från regeringen. 


Krispaket för svenska små- och medelstora företag

 • Kreditgarantier för lån till företag
 • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter
 • Utökad avsättning till periodiseringsfond
 • Återbetalning av förra årets preliminärskatt
 • Möjlighet att lägga sin verksamhet vilande
 • Tillfällig hyresrabatt i utsatta branscher

Mer information

 

Staten tar över sjuklöneansvaret i två månader 

Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14Statens sjuklöneansvar (forsakringskassan.se) 

Slopat karensavdrag 

Staten betalar sjukpenning för första dagen vid sjukdom mellan den 11 mars och den 31 maj 2020. Slopat karensavdrag (forsakringskassan.se) 

Anslaget för smittbärarpenning höjs 

Anslaget för smittbärarpenning höjs. Åtgärderna bedöms kunna minska smittspridningen och därmed belastningen på vården. 
Smittbärarpenning för aktiebolag (forsakringskassan.se)och Smittbärarpenning för enskild firma (forsakringskassan.se)