Gå till innehåll
Paraply

Allt om coronavirusets påverkan på ditt företag

Har du frågor om försäkringar, regeringens åtgärder eller Skandias Hälsosluss? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu. 

Vanliga frågor just nu

Vanliga frågor just nu

 • Nej, våra vårdförsäkringar täcker inte utredning och behandling av sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Det gör covid-19 och därför gäller inte vårdförsäkringen. Men det går utmärkt att söka stöd för eventuella restsymtom och besvär som kan följa av covid-19.

 • För att minska risken för spridning av coronaviruset rekommenderar vi att du söker vård via Vård online.

  Utredning och behandling av covid-19 täcks inte av vårdförsäkringen eftersom den omfattas av smittskyddslagen. Men har du eventuella restsymtom och besvär som kan följa av covid-19 går det utmärkt att söka stöd. Gäller det luftvägssymptom som inte har samband med covid-19 går det också bra att få hjälp genom vårdförsäkringen.

 • Nej, vårdförsäkringen gäller inte för ett sådant test.

 • Nej, gruppförsäkringen omfattar inte premiebefrielse utan du måste betala för försäkringen för att den ska gälla. Försäkringen gäller i övrigt som vanligt, covid-19 är inte undantaget i försäkringsvillkoren.

 • Som permitterad är du fortfarande anställd, vilket innebär att du behåller din frivilliga gruppförsäkring.

 • Ja, du kan få stöd genom hälsoförsäkringen vid besvär som kan leda till nedsatt arbetsförmåga till exempel nedstämdhet, värk, stress eller oro. Det gäller oavsett om orsaken beror på arbetssituation, privatlivet eller är kopplat till coronaviruset.

  Du kan få stöd bland annat via telefon eller videosamtal. Det gäller alla tjänster inom hälsoförsäkringen: hälso- och rehabvägledning, psykologsamtal, råd/regim av fysioterapeut/arbetsterapeut/ergonom, yrkeslivsplanering och specialistläkarbedömning.

 • Försäkringen gäller som vanligt, covid-19 är inte undantaget i försäkringsvillkoren. Vid längre sjukskrivning, efter 90 dagars karenstid, kan man ofta få ersättning från sin sjukförsäkring.

  Har du blivit smittad av en samhällsfarlig sjukdom, såsom covid-19, kan du under vissa förutsättningar få smittbärarpenning av Försäkringskassan, läs mer om vad som gäller här.

 • Försäkringen gäller vid beviljad smittbärarpenning på grund av covid-19. Smittbärarpenning jämställs med nedsatt arbetsförmåga enligt villkoren. Läs mer om vad som gäller här.

Alla frågor och svar

Bra att veta

Vi halverar premien för över 20 000 företag

Vi halverar nu premien för samtliga företagskunder. Vi hoppas detta bidrar till att hjälpa våra kunder genom krisen. Över 20 000 svenska företag berörs av reduktionen.

Läs hela artikeln
Plustecken

Det här gäller för ditt företags försäkringar

Vi listar vad som gäller för företag och medarbetare med försäkringar i Skandia. 

Det här gäller
Pyramid av kulor

Uppehåll i pensionsinbetalningarna

Du som arbetsgivare har i många fall möjlighet att göra ett premieuppehåll i pensionssparandet i Skandia om du har behov att dra ner på kostnaderna under en kortare period till följd av covid-19. 

Se vad som gäller för ditt företag
Hjärta

Skandias hälsosluss

I rådande tider är det lätt att känna oro. Vi finns här för dina medarbetare som vill prata. Har du vår hälsoförsäkring kan dina medarbetare ringa Skandias hälsosluss, 0771-51 55 10. Här möter du en legitimerad psykolog online eller per telefon.

Skandia Live

I Skandia Live svarar våra experter och talespersoner på frågor om tjänstepension, sparande och bolån.

Se våra senaste avsnitt

Regeringens åtgärder

För att mildra effekterna för dig som företagare har regeringen hittills lagt fram några konkreta åtgärder. Dessa bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Likviditetsförstärkning 

Likviditetsförstärkning via skattekontot för moms, arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt från den 1 januari 2020. 
Anstånd med skattebetalning (skatteverket.se) 

Korttidsarbete 

Korttidsarbete infördes från den 16 mars 2020. 
Så funkar korttidsarbete (tillvaxtverket.se)

 

Krispaket för svenska små- och medelstora företag

 • Kreditgarantier för lån till företag
 • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter
 • Utökad avsättning till periodiseringsfond
 • Återbetalning av förra årets preliminärskatt
 • Möjlighet att lägga sin verksamhet vilande
 • Tillfällig hyresrabatt i utsatta branscher

Mer information

 

Staten tar över sjuklöneansvaret 

Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14Statens sjuklöneansvar (forsakringskassan.se) 

Slopat karensavdrag 

Staten betalar sjukpenning för första dagen vid sjukdom från och med den 11 mars 2020. Slopat karensavdrag (forsakringskassan.se) 

Smittbärarpenning

Om du inte får arbeta på grund av att du är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom kan du få smittbärarpenning.  
Smittbärarpenning för aktiebolag (forsakringskassan.se)och Smittbärarpenning för enskild firma (forsakringskassan.se)